Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γαλλάκια... Oh là là!!

Tο gazzetta.gr παρουσιάζει τις επιτυχίες της Γαλλίας που έγινε η μοναδική χώρα που έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους σε όλες τις ηλικίες.
Υπάρχει άραγε κανείς που να θεωρεί τη Γαλλία ως τη Νο1 ποδοσφαιρική δύναμη του πλανήτη; Και δεν μιλάμε μόνο για τώρα που προφανώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει μεγάλη κούπα, αλλά διαχρονικά. Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Γερμανία. Αυτές θα είναι λίγο πολύ οι απαντήσεις όταν τεθεί το ερώτημα σε καμιά 20αρία ξεχωριστούς νοματαίους. Πραγματικά, τη Γαλλία δεν θα την αναφέρει ούτε ένας. Και όμως αυτό αποδεικνύεται  από τα ιστορικά κιτάπια ως λανθασμένο, μιας και οι Τρικολόρ έχουν πετύχει στο άθλημα κάτι τόσο σπουδαίο που καμία αντίπαλος τους σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να ονειρευτεί: τουλάχιστον όχι για το εγγύς μέλλον.
Με την κατάκτηση του Μουντιάλ U-20 (που διεξήχθη στην Τουρκία) από τον Πογκμπά και την παρέα του, η Γαλλία έγινε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει στην τροπαιοθήκη της όλα τα μεγάλα τρόπαια σε όλες τις διοργανώσεις από Παίδων έως Ανδρών σε Παγκόσμια Κύπελλα και EURO (αντίστοιχα του EURO οι διοργανώσεις σε κάθε ήπειρο για τις υπόλοιπες χώρες). Συνολικά μιλάμε για 14 κούπες, δηλαδή 11 για τους πιτσιρικάδες της εάν εξαιρεθούν οι... αντρικές: το Μουντιάλ του 1998 και οι ευρωκούπες του 1984 και 2000.
Ειδικά τα 15 τελευταία χρόνια τα Γαλλάκια έχουν κυριαρχήσει αν και την πιο πρόσφατη εξαετία έχουν αναλάβει δράση και οι τα Ταυράκια της Ισπανίας. Η αρχή πάντως είχε γίνει το πολύ πρώιμο 1949, όταν η FIFA είχε πειραματιστεί με το Junior Tournament, το οποίο πήραν οι μικροί Γάλλοι (U-20) που διέλυσαν 4-1 την Ολλανδία στον τελικό. Το gazzetta.gr συγκέντρωσε όλες τις ακόλουθες επιτυχίες τους, αλλά και τους σημαντικότερους παίκτες που ξεπετάχτηκαν από την κάθε σπουδαία φουρνιά που πανηγύρισε τίτλο. Εντονο ελληνικό χρώμα από ορισμένους που μελλοντικά ήρθαν στην πατρίδα μας, αλλά και τον μεγάλο τελικό του 1988...
FIFA
U-17

2001, τελικός Γαλλία-Νιγηρία 3-0
Φλοράν-Σιναμά Πονγκόλ (ρεκόρ όλων των εποχών με 9 γκολ), Αντονι λε Ταλέκ, Χασάν Γιεμπντά
U-20
2013, τελικός Γαλλία-Ουρουγουάη 4-1 στα πέναλτι (0-0)
Πολ Πογκμπά, Γιάγια Σανογκό, Ζοφρουά Κοντογκμπιά, Αλφόνς Αρεόλα, Φλοριάν Τοβάν
UEFA
U-17

2004, τελικός Γαλλία-Ισπανία 2-1
Καρίμ Μπενζεμά, Κέβιν Κονστάντ, Σαμίρ Νασρί, Χατέμ Μπεν Αρφά, Ζερεμί Μενέζ
* Υπήρχε το U-18 πριν τη δημιουργία του U-19 που υπάρχει σήμερα!
U-18
1983, τελικός Γαλλία-Τσεχοσλοβακία 1-0
Από αυτή τη φουρνιά πραγματικά σημαντική καριέρα δεν έκανε κανένας!
1996, τελικός Γαλλία-Ισπανία 1-0
Μίκαελ Σιλβέστρ, Νταβίντ Τρεζεγκέ, Τιερί Ανρί, Βιλιάμ Γκαλάς, Νικολάς Ανελκά
1997, τελικός Γαλλία-Πορτογαλία 1-0
Λουίς Σαχά, Μίκαελ Σιλβέστρ, Νταβίντ Τρεζεγκέ, Μίκαελ Λαντρό, Τιερί Ανρί, Βιλιάμ Γκαλάς, Φιλίπ Κριστανβάλ, Νικολάς Ανελκά
2000, τελικός Γαλλία-Ουκρανία 1-0
Τζιμπρίλ Σισέ, Σεμπαστιάν Φράι, Φλοράν Μαλουντά, Στιντ Μαλμπράνκ, Φιλίπ Μεξές, Πιερ-Αλέν Φρο
U-19
2005, τελικός Γαλλία-Αγγλία 3-1
Ούγκο Γιορίς, Γιοάν Γκουρκίφ, Γιοάν Γκουφράν, Αμπού Ντιαμπί, Μούσα Σο, Γιοάν Καμπάιγ, Τζαμέλ Αμπντούν (του Ολυμπιακού που αργότερα επέλεξε την Αλγερία), Γιουνές Καμπούλ, Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου (για ένα φεγγάρι παίκτης της ΑΕΚ)
2010, τελικός Γαλλία-Ισπανία 2-1
Φρανσίς Κοκλέν, Γκαέλ Κακουτά, Γκουεϊντά Φοφανά,Αλεξάντρ Λακαζέτ, Κλέμεντ Γκρενιέ, Τιμοτέε Κολοντζιετζάκ
* πρόκειται για εξαιρετικά ταλέντα!
U-21
1988, τελικός Γαλλία-Ελλάδα 0-0, 3-0
Ερίκ Καντονά, Λοράν Μπλαν, Φρανκ Σοζέ, Φρανκ Σιλβέστρ

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: