Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αυτό είναι το δόγμα του Στέφενς

Ο ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα καθώς επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. 
Αύριο συμπληρώνει δυο εβδομάδες παραμονής στο Λέομπεν και σε δυο ημέρες μαθαίνει τον αντίπαλό του στην τρίτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Χούουμπ Στέφενς έκανε μια προετοιμασία διαφορετική από αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια από τους εκάστοτε προπονητές του ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός τεχνικός έχει το δικό του δόγμα και αυτό εφάρμοσε στον «δικέφαλο». Οι παίκτες δούλεψαν εντατικά πάνω στον τομέα της φυσικής κατάστασης και ελάχιστα πάω σε θέματα τακτικής. Αυτή η διαπίστωση μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί. Κάποιος θα πει «μα, καλά, οι παίκτες δεν θα μάθουν ένα αγωνιστικό πλάνο; Δεν θα δουλέψουν πάνω σε αυτοματισμούς;».
Ο Στέφενς ήθελε αρχικά να διαπιστώσει σε ποιο επίπεδο τακτικής γνώσης βρίσκονται οι παίκτες του και εκεί επάνω να παρέμβει όταν αυτός κρίνει ότι είναι απαιραίτητο και με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί σωστό. Ουσιαστικά, ο ΠΑΟΚ πέρασε μια προετοιμασία εκ διαμέτρου αντίθετη με την περσινή, στην οποία υπήρχαν πολλές προπονήσεις γεμάτες ασκήσεις τακτικής.
Οι «ασπρόμαυροι» έχουν άλλα δυο αγωνιστικά τεστ πριν φτάνουν στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Το πρώτο έρχεται αύριο, κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, και το δεύτερο την ερχόμενη Τετάρτη, κόντρα στη Νις. Αν σκεφτεί κανείς πως ο «δικέφαλος» μπήκε στα τέλη Ιουνίου στο γήπεδο και παίζει επίσημο παιχνίδι στα τέλη Ιουλίου, το πρώτο μισό έφυγε με 90% φυσική κατάσταση και 10% τακτική. Μένει να φανεί πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο μισό.
Ολα «ΟΚ» με Ποζατζίδη
Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Στέλιο Ποζατζίδη να δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά από ένα χτύπημα που είχε στα πλευρά και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη στιγμή ήταν από τις ελάχιστες που χρειάστηκε σε ώρα προπόνησης να επέμβει το ιατρικό επιτελείο. Ο 19χρονος ακραίος μπακ δεν είχε κάτι το ανησυχητικό και συνέχισε κανονικά την προπόνηση, όπως και ο Απόστολος Γιάννου που είχε ενοχλήσεις στον αριστερό ώμο.
Ανακοίνωσε δυο
Την ώρα που στο σίριαλ Τζιμπούρ τα μέσα της Αλγερίας έβαλαν στο παιχνίδι της απόκτησης του επιθετικού του Ολυμπιακού τη Νιούκαστλ, ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε δυο μεταγραφές, οι οποίες όμως αφορούν τα τμήματα υποδομής. Πρόκειται για τον 16χρονο μεσοεπιθετικό Τάσο Δημητριάδη (τον οποίον τον παρουσίασε ο Ζήσης Βρύζας μέσω φωτογραφίας) και τον 14χρονο αμυντικό Κώστα Χατζηδίμπα. Η μεταγραφή του Δημητριάδη από τον Ηρακλή είχε μετατραπεί σε σίριαλ που είχε αίσιο τέλος για τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Χατζηδίμπας αποκτήθηκε από τον Εθνικό Κεραμιδίου Κατερίνης.
TA ΣΥΝ
Επιτέλους κομπίνες
Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει τρία γκολ στα τέσσερα φιλικά προετοιμασίας που έχει δώσει. Τα δυο εξ αυτών είναι από στημένες μπάλες. Το δείγμα είναι πολύ μικρό, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι οι «ασπρόμαυροι» έχουν να επιδείξουν έναν πλουραλισμό από κομπίνες που προσπαθούν να εφαρμόσουν στο γήπεδο κάθε φορά που εκτελείται είτε ένα κόρνερ είτε ένα φάουλ από πλάγια θέση (από κοντινή ή μέση απόσταση). Ακόμα και στο φιλικό με την Πάσινγκ, που οι Αυστριακοί έπαιζαν ζώνη στις στημένες μπάλες του ΠΑΟΚ, υπήρχαν στιγμές που έγινε η τελική προσπάθεια. Οι «ασπρόμαυροι» μέτρησαν ελάχιστα γκολ από στημένες φάσεις πέρυσι, γκολ που είναι απαραίτητα, ειδικά όταν ο ΠΑΟΚ θα βρίσκει μπροστά του κλειστές άμυνες, κάτι που θα γίνει στο 80% των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος.
Αποκτά πάγκο
Μπορεί όλοι να απεχθάνονται να μη βρίσκονται στην αρχική ενδεκάδα, αλλά για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό το ζητούμενο είναι να μπορεί να έχει υπολογίσιμους παίκτες και στον πάγκο της. Ο ΠΑΟΚ το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό αυτό, καθώς στις περισσότερες θέσεις υπάρχουν παίκτες που η αγωνιστική τους «οντότητα» δεν έχει μεγάλη απόσταση από αυτή του παίκτη που είναι βασικός. Το να μπορείς να έχεις στον πάγκο σου παίκτες που μπορούν να σταθούν ως βασικοί στα μισά παιχνίδια πρωταθλήματος συνιστά βήμα προόδου. Αυτό θα είναι και το επιπλέον κέρδος με τις όποιες μεταγραφές γίνουν από εδώ και στο εξής.
TA ΠΛΗΝ
Ακόμα ψάχνει επιτελικό
Από την περασμένη Δευτέρα, όταν και μπήκαν στις προπονήσεις οι Λούκας Πέρεθ και Νίκος Σπυρόπουλος, είχε διαφανεί πως ο «δικέφαλος» είχε ουσιαστικά «συμπληρώσει» το ρόστερ του αναφορικά με τα δυο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια που θα γίνουν στις 31 Ιουλίου και στις 7 Αυγούστου. Οσο κυλούν οι μέρες, οι πιθανότητες να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί τον όποιον παίκτη αποκτήσει στον τρίτο προκριματικό γύρο ολοένα και μειώνονται. Ο «δικέφαλος» αρχικά αναζητούσε έναν επιτελικό μέσο, όμως μετά την έλευση του Λούκας και τα πρώτα φιλικά παιχνίδια η ρότα άλλαξε και ξεκίνησε η αναζήτηση ενός «μπαλαντέρ» στη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ προστέθηκε η ανάγκη ενός κεντρικού αμυντικού, καθως αυτή τη στιγμή ο «δικέφαλος» έχει τρεις συν τον Κώστα Κατσουράνη. Η καθυστέρηση θα πρέπει να καταγραφεί, αν και θα ξεχαστεί εφόσον ο ΠΑΟΚ βρεθεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ταξίδι εντός προετοιμασίας
Ο αριθμός των φιλικών, η σειρά των αντιπάλων και η συνολική οργάνωση της φετεινής προετοιμασίας δημιούργησαν ακετές απορίες. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με δυο δυνατά παιχνίδια -Ανζί και Κοπεγχάγη- και στη συνέχεια υπήρχε στο πρόγραμμα η Πάσινγκ. Ο ΑΠΟΕΛ προέκυψε λόγω ακύρωσης φιλικού που είχαν κανονίσει οι Κύπριοι. Ο Χούουμπ Στέφενς με το «δεν έκανα εγώ τον προγραμματισμό» έδειξε τις διαφωνίες του, ενώ κατόπιν δικής του εισήγησης προστέθηκε το φιλικό με τη Ζνόιμο. Με εξαίρεση τις αναμετρήσεις με Ανζί και Ζνόιμο, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε μέσο όρο 90 χιλιόμετρα μακριά από το Λέομπεν.
ΕΔΩ ΛΕΟΜΠΕΝ
Ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που είχε ξαναβρεθεί στο Στάιναχ, στο μέρος που διεξήχθη η φιλική αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Πάσινγκ, ήταν ο Λίαμ Λόρενς. Ο Ιρλανδός είχε κάνει προετοιμασία στο συγκεκριμένο γήπεδο ως παίκτης της Στόουκ. Μάλιστα, μόλις έφτασε η αποστολή του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, πήγε στο αναψυκτήριο για να βρει τη φανέλα της ομάδας που είχαν υπογραψει εκείνος και οι συμπαίκτες του και την είδε να είναι κρεμασμένη σε περίοπτη θέση.
Αυτή τη φορά το χθεσινό ρεπό δεν περιείχε κάποια έκπληξη ή εκδρομή. Ο Χούουμπ Στέφενς γνωστοποίησε από το βράδυ της Κυριακής στους παίκτες ότι θα υπάρχει μόνο μια προπόνηση. Για τους περισσότερους παίκτες η χθεσινή μέρα ήταν μια καλή ευκαιρία για χαλάρωμα και αρκετό μασάζ, καθώς τα πόδια έχουν αρχίσει να βαραίνουν μετά από συνεχόμενες διπλές προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια.
Ο Χούουμπ Στέφενς αρνήθηκε ευγενικά να δώσει το «παρών» στο παιχνίδι ανάμεσα στην ομάδα και τους δημοσιογράφους. Ο Ολλανδός τεχνικός υποβλήθηκε πέρυσι σε εγχείρηση στο γόνατο και ο γιατρός του συνέστηκε να μην επιχειρήσει να παίξει ποδόσφαιρο. «Μακάρι να μπορούσα, αλλά δεν είναι κάτι που το έχω αποφασίσει εγώ» είπε χαμογελώντας ο Στέφενς όταν δέχθηκε την πρόταση.
Οι φίλοι του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Στάιναχ για να δουν το φιλικό με την Πάσινγκ περίμεναν υπομονετικά τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός εισέπρατε χειροκρότημα σε κάθε του κίνηση μέσα στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό της λατρείας που υπάρχει στο πρόσωπό του ήταν και η ατάκα ενός εκ των φιλάθλων του ΠΑΟΚ μετά από μια κακή μεταβίβαση στον Σπυρόπουλο. «Και λάθος να κάνει, Γκαρσία θέλουμε» είπε.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: