Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Νυχτερίδες κι αράχνες στη Βαλένθια!

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος βλέπει τη Βαλένθια να... μικραίνει, να πνίγεται στα χρέη, τις ήττες και να απειλείται με ολική καταστροφή. Παρέα με τους Κανιθάρες, Μεντιέτα, Αγκλομά, Κίλι Γκονσάλες, Κλαούδιο Λόπες και τους υπόλοιπους εκείνης της τρομερής συντροφιάς που είχε στήσει ο Εκτορ Κούπερ, έδωσε το παρών στους δύο διαδοχικούς χαμένους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ (2000, 2001). Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ, όλα τα γεύτηκε με τη Βαλένθια. Για όλα αυτά, αλλά πάνω απ' όλα για την ηγετική παρουσία του στην άμυνα, οι οπαδοί των Νυχτερίδων έχουν τοποθετήσει τον Μίροσλαβ Τζούκιτς σε τόσο περίοπτη θέση που αγγίζει τον θρύλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τη στιγμή που την Πέμπτη το βράδυ η ομάδα τους διασυρόταν από τη Σούονσι (0-3), εκείνοι σήκωναν πανό που έγραφε: «Για όσα έχεις κατακτήσει, εμείς πάντα θα σε υποστηρίζουμε!»

Προφανώς εκεί οφείλεται και το γκάλοπ της επόμενης μέρας που έστησε η εφημερίδα «Marca». Στην ερώτηση: ποιος πιστεύεται ότι φταίει; μόλις το 12,7% χρέωσε την αγωνιστική κατάντια της ομάδας στον Σέρβο προπονητή που την ανέλαβε το καλοκαίρι. Ολο το χρέωμα το... έφαγαν οι παίκτες (87,3%), οι οποίοι άκουσαν την εξέδρα να ουρλιάζει κάτι σαν το γνωστό δικό μας: «εεε, οοο βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ!». Και μετά το παιχνίδι διαδήλωση έξω από το γήπεδο. Ο Τζούκιτς όμως είπαμε, στο απυρόβλητο. Και όχι μόνο από τους οπαδούς, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο. «Στηρίζουμε τον προπονητή μέχρι θανάτου», είπε και ξέκοψε κάθε σενάριο αντικατάστασης του.
Το ερώτημα λοιπόν που μένει αναπάντητο, είναι το τι θα γίνει με τη φετινή Βαλένθια; Τη νικηφόρα πρεμιέρα ακολούθησαν τέσσερις ήττες (3 στη Λίγκα, 1 στην Ευρώπη), κάτι που έχει να συμβεί εννέα χρόνια και μάλιστα οι ήττες ήταν όλες «τριάρες». Οι παίκτες όμως δεν μπορούν να αλλαχτούν. Οπότε κάποια στιγμή θα την πληρώσει ο Μίρο που ούτως ή άλλως έχει πολλές ευθύνες. Ούτε μεταγραφές μπορούν να γίνουν για την ενίσχυση της τον χειμώνα. Η Βαλένθια βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και το δυσοίωνο είναι πως ακόμα δεν έχει εμφανιστεί καν ο πάτος του βαρελιού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι το οικονομικό που αυτή τη στιγμή μοιάζει αξεπέραστο. Το χρέος του συλλόγου προς τις τράπεζες ναι μεν έχει μειωθεί, αλλά στα 257,7 εκατ. ευρώ παραμένει τεράστιο. Ο πρόεδρος Αμαντέο Σάλβο μπορεί να ισχυρίζεται ότι αυτά είναι μόνο τα χρωστούμενα και ότι δεν υπάρχουν άλλα στην Εφορία, μα υπάρχει φόβος πως ένα εξτραδάκι ύψους 100 εκατ. ετοιμάζεται να σκάσει σα βόμβα. Η πολιτική των πωλήσεων των αστεριών της που έχει υιοθετηθεί από το καλοκαίρι του 2010, έχει βοηθήσει μεν στην αποπληρωμή, αλλά η συνέπεια ήταν να... μικρύνει πολύ στο γήπεδο η ομάδα.
Το '10 ξεκίνησε με τις πωλήσεις των Βίγια, Σίλβα κυρίως, με τη Βαλένθια να εισπράττει 74,2 εκατ. Ακολούθησαν τα 29 εκατ. του 2011, τα 26,4 εκατ του 2012 και η φετινή αποψίλωση των 37,5 εκατ. με τη φυγή των τελευταίων σημαντικών παικτών που είχαν απομείνει (Σολδάδο, Τίνο Κόστα, Νέλσον Βαλδές). Φανταστείτε κιόλας πως οι πωλήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Το θέμα όμως είναι πως πλέον δεν έχει μείνει στο ρόστερ κάποιος τόσο καλός που να φέρει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον χρήμα για την απόσβεση του χρέους.
 Η μόνη λύση για τη Βαλένθια είναι η αποπεράτωση του «Νόου Μεστάγια» (σ.σ.: Νέο Μεστάγια) και η νέα δυναμική που αυτό θα φέρει σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, οι εργασίες για το καινούργιο γήπεδο που ξεκίνησαν τόσο φιλόδοξα και με τυμπανοκρουσίες τον Αύγουστο του 2007, σταμάτησαν το Φεβρουάριο του 2009. Εκτοτε δεν έχει μπει ούτε τούβλο στο μεγαλεπήβολο σχέδιο των 75.000 θέσεων μίας γηπεδάρας με ένα καταπληκτικό σχεδιαστικά σκέπαστρο. Ο βασικός χρηματοδότης, η τράπεζα Bankia έχει κάνει πίσω, διακόπτοντας την χρηματοδότηση και έτσι το όλο project έχει βαλτώσει για τα καλά και δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτό που ισχυρίζεται ο πρόεδρος, θα μπορέσει να συμβεί.

Το «Νόου Μεστάγια» όπως προβλεπόταν να γίνει...

και όπως έχει μείνει από το 2009
«Να είστε βέβαιοι πως το 2016 θα έχουμε βγει από την κρίση και θα έχουμε μπει στο νέο γήπεδο», διαλαλεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο μάλλον ονειροπόλος Σάλβο. Το «Νόου Μεστάγια» όταν ξεκίνησε είχε κόστος μαζί με τα γύρω γύρω (εστιατόρια, χώρους, μουσείο κτλ) 335 εκατ. Από αυτά μόλις τα 150 ήταν καθαρά για το γήπεδο. Τώρα ο Σάλβο υποστηρίζει ότι το ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. και αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν θα τοποθετηθεί αυτό το υπέροχο σκέπαστρο. Τη σημασία έχουν όμως θα έχουν οι στέγες και τα εστιατόρια και τα μουσεία εάν μέχρι τότε η Βαλένθια έχει καταστραφεί αγωνιστικά και εάν από τις ταπεινωτικές ήττες που βιώνει σήμερα, φτάσει ακόμα και στον υποβιβασμό;
Καλά είναι τα όνειρα και τα σχέδια, αλλά το σημαντικότερα είναι να ακολουθούνται ισορροπημένες οικονομικές πολιτικές. Στη Βαλένθια κάποια στιγμή όμως με τους τίτλους και τους τελικούς στις αρχές του αιώνα, πήραν τα μυαλά τους αέρα και φαντάστηκαν μεγαλεία χωρίς να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη και τον σωστό σχεδιασμό. Οι συνέπειες όλου αυτού του λάθος εγχειρήματος έχουν βγει πλέον για τα καλά στην επιφάνεια και οι κάποτε αιμοδιψείς Νυχτερίδες έχουν ήδη δώσει την θέση τους από το νέο γήπεδο, την τροπαιοθήκη έως και τα αποδυτήρια στις... αράχνες.
Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: