Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το '14!!

Σαρωτικά μέτρα για το ασφαλιστικό ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για 400.000 ασφαλισμένους. Στοχεύει στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, άμεσα ή έμμεσα.

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το '14
«Ψαλίδι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, βάζει η κυβέρνηση. Από τις προωθούμενες αλλαγές υπολογίζεται ότι θα πληγούν σχεδόν μισό εκατομμύριο ασφαλισμένοι.

Στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το 2014 με σκοπό την εξοικονόμηση 300 εκ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται :

* Πρώτον, η κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους ηλικίας κάτω των 62 ετών. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, «σκαλώνει» σε ισχύον άρθρο νόμου του 2010 και για να εφαρμοστεί θα πρέπει να «ξηλωθεί» και να ξαναγραφτεί εκ νέου.

* Δεύτερο ενδεχόμενο και πιθανότερο, αποτελεί το «ψαλίδισμα» των συντάξεων σε ποσοστό πάνω από 30% για ασφαλισμένους με δικαίωμα πρόωρης εξόδου ηλικίας κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν και περαιτέρω αλλαγές αναφορικά με τις προϋποθέσεις για δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για τον κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή το 67ο έτος.

Επί της ουσίας θα αποτρέπονται οι ασφαλισμένοι από την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ διπλή πληγή θα αποτελέσουν οι νέες αλλαγές για τις ασφαλισμένες γυναίκες.

Στον «Ελεύθερο Τύπο» της Τετάρτης αναφέρονται, μεταξύ άλλων :

-Για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες συνταξιοδοτούνται σήμερα με μειωμένη σύνταξη στα 55 και πλήρη σύνταξη στα 60 έτη, εφόσον είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας μέχρι τις 31.12.2012.

- Για ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα οι εν λόγω ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35ετίας στα 58 έτη υπό την προϋπόθεση ότι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Για όσους θεμελίωσαν το 2011 απαιτούνται 36 έτη, ενώ όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα το 2012 βγαίνουν σε σύνταξη στο 59ο έτος με την προϋπόθεση ότι έχουν 37 έτη ασφάλισης.

Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να αλλάξει το γενικό υφιστάμενο καθεστώς και να μειωθούν οι κύριες συντάξεις».

Βέβαια αν χρειαστεί κάτι τέτοιο δε θα επιχειρηθεί;.. Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: