Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το ξεχωριστό ντέρμπι των Αναστασίου και Μίτσελ!!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για την ιδιαίτερη σημασία που έχει το ντέρμπι αιωνίων για τους προπονητές Γιάννη Αναστασίου και Μίτσελ  Γκονζάλεθ. Κάποιοι τους είχαν ξεγραμμένους από νωρίς. Μάλιστα, τόσο για τον Μίτσελ, όσο και για τον Αναστασίου διάφοροι βιαστικοί τους είχαν να μην προλαβαίνουν ούτε την... παρέλαση! Και παρέλαση έκαναν και με νίκες πάνε στο ντέρμπι αιωνίων, με τον Ισπανό προπονητή του Ολυμπιακού μάλιστα, να είναι σε πολύ καλό δρόμο όχι μόνο για το πρωτάθλημα (σημαιοφόρος), αλλά και στην Ευρώπη, που μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα.
Αυτό το ντέρμπι αιωνίων στη Λεωφόρο, έχει ξεχωριστή σημασία και για τους δύο. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε ντέρμπι. Είναι το πρώτο ντέρμπι του «Ολλανδού», αλλά και το δεύτερο για τον προπονητή του Ολυμπιακού, που μπορεί να έχει ζήσει τη μαγεία του «κλάσικο», ωστόσο κατάλαβε από πέρυσι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η νίκη. Είναι και θέμα γοήτρου για την ομάδα, αλλά και για τον κόσμο τους!
Πέρυσι χώριζαν 37 βαθμοί τον Ολυμπιακό από τον Παναθηναϊκό, φέτος 11 μετά 9 αγωνιστικές! Κατάλαβε όμως από πέρυσι, όταν στο δρόμο του έκαναν νόημα οι οπαδοί του Ολυμπιακού δείχνοντας με τα δάχτυλα πόσα γκολ θέλουν να ρίξουν στον Παναθηναϊκό που ήταν στο καναβάτσο, ότι η θεωρία από την πράξη διαφέρει. Γιατί στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές ειδικά σε ντέρμπι αιωνίων, όπου μετράει η ψυχή και η φανέλα είναι βαριά, ότι οι βαθμολογικές διαφορές τροχίζονται με την ευκολία που ο τόρνος κόβει το ξύλο!
Θέλει λοιπόν πολύ αυτή την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι αιωνίων ο Μίτσελ για να βάλει τη σφραγίδα του στο γήπεδο της Λεωφόρου. Μην ξεχνάμε ότι στη σκακιέρα του περσινού ντέρμπι περισσότερο χαμένος βγήκε παρά νικητής από την ισοπαλία από τον Βονόρτα, που είχε διαβάσει σωστά το παιχνίδι.
Εχει τους λόγους του και ο Γιάννης Αναστασίου να θέλει αυτό το ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός παίζει στο σπίτι του, με τον κόσμο στο πλευρό του. Ο 40χρονος προπονητής  στο ξεκίνημα της καριέρας του, θέλει όσο τίποτα άλλο μία τέτοια νίκη που θα του δώσει έξτρα... κανονάκι στις δύσκολες πίστες που έχει μπροστά του! Στο πρώτο του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά έχασε το παιχνίδι. Αυτή τη φορά, στην έδρα του και κόντρα στον Ολυμπιακό, θέλει πρώτα να σώσει την παρτίδα και μετά να την κερδίσει στη ροή του αγώνα. Ξέρει πολύ καλά, πως οι παίκτες του πρέπει να παίξουν με μυαλό και καρδιά, αλλιώς, θα φανεί μεγαλύτερη η διαφορά δυναμικότητας που υπάρχει στις δύο ομάδες. Έχει κάποιες εμπειρίες από τέτοια ντέρμπι από το 2008 που ήταν βοηθός του Χενκ Τεν Κάτε στον πάγκο, ωστόσο, είναι διαφορετικά τα συναισθήματα, όταν η ομάδα κρέμεται από πάνω σου. Πλέον, έχει άλλο πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης και πρέπει να σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια μαζί με το επιτελείο του, που ίσως παίξει ρόλο.
Και οι δύο προπονητές που έχουν παίξει ποδόσφαιρο, είναι λάτρεις της επίθεσης και τη δημιουργίας. Γκολτζήδες και οι δύο μολονότι ο Μίτσελ δεν ήταν καθαρός επιθετικός, αλλλά χαφ, ενδεχομένως σε αυτό το ντέρμπι να ρίξουν λίγο νερό στο... κρασί τους. Όχι ότι  θα φτιάξουν ειδικά αμυντικά πλάνα, αλλά σίγουρα θα επιχειρήσουν να εξοντώσουν ή να περιορίσουν τα επιθετικά όπλα της αντίπαλης ομάδας. Οι μεν τον Μήτρογλου που είναι σε εκπληκτική φόρμα και οι δε τον Φιγκερόα (ή τον Μπεργκ), που επίσης είχε κάνει τη ζημίά στο  Γεώργιος Καραϊσκάκης και σκοράρει είτε παίζει λίγα λεπτά, είτε πολλά! Οι... πονοκέφαλοι δεν είναι μόνο αυτοί, ειδικά για τον Αναστασίου, που θα έχει απέναντί του έναν Ολυμπιακό που σκοράρει κατά ριπάς και έχει παίκτες της ποιότητας του Σαβιόλα.
Και για να κλείσουμε, το ποδόσφαιρο για κάποιους είναι «επιστήμη», που αρχίζει σαν φιλοσοφία (προπονητές) και τελειώνει σαν τέχνη στο χορτάρι...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: