Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο Μπλάτερ κάνει πιο συμπαθή τον Κριστιάνο!

Ο Βασίλης Σαμπράκος αντιπαθεί τον πρόεδρο της FIFA, αλλά παρ' όλα αυτά εκπλήσσεται από το μέγεθος της ανοησίας που έκανε με την παράσταση της Οξφόρδης.  Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναρωτιέται πώς στο καλό κατάφερε να γίνει πρόεδρος της FIFA ο Σεπ Μπλάτερ, σε σχέση με το αν είναι ή όχι χαρισματικός σαν φυσιογνωμία και αν έχει ή όχι το χάρισμα στην επικοινωνία. Δεν αναφέρομαι τόσο στην ουσία του βίου του ως προέδρου της FIFA και τις σκιές που καλύπτουν κάθε σοβαρή απόφασή του με αυτή την ιδιότητα. Αναφέρομαι κυρίως στη δημόσια συμπεριφορά του, στον τρόπο του, σε μια σειρά από τεκμήρια που σε πείθουν ακόμη και αν δεν έχεις ασχοληθεί σοβαρά μαζί του ότι δεν εμπνέει τις μάζες και ότι δεν έχει την ικανότητα να πείσει ούτε καν για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Ακόμη και εμένα όμως, που δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό του, η τελευταία δημόσια παράστασή του με ξεπέρασε (αν δεν την έχεις δει, βρες την εδώ).
Η τόσο ξεκάθαρη θέση του στο “Μέσι ή Ρονάλντο;” δίλημμα και, κυρίως αυτός, ο τρόπος του στην διακωμώδηση του Κριστιάνο με έκανε να αναρωτηθώ πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με την εμπειρία του και την βιολογική και επαγγελματική ηλικία του να κάνει μια τόσο μεγάλη γκάφα τη στιγμή που είναι πρόεδρος της FIFA.
Πέρα από όλα τα άλλα, ο Μπλάτερ αποδεικνύει ότι δεν νιώθει τη στιγμή, ότι δεν αντιλαμβάνεται το momentum. “Κράζει” τον Κριστιάνο την εποχή που αυτός διανύει την πιο ώριμη φάση από την ημέρα της εμφάνισής του στη σκηνή του ποδοσφαίρου. Κράζει τον Κριστιάνο πάνω που αυτός βάζει το ένα πλάι στο άλλο τα δείγματα της ωρίμανσής του. Τον Ρονάλντο που έδειξε τόσο σεβασμό στη Γιουνάιτεντ στην περσινή σεζόν, τον Κριστιάνο που έφτασε να δείξει στον κόσμο τον “μη με χειροκροτάτε, δεν το αξίζω απόψε” πανηγυρισμό του, τον Κριστιάνο που έκανε επίδειξη της “φεύγω για λίγο από τον εγωκεντρισμό μου” φάσης του όταν κάλυψε δημόσια τον Γκάρεθ Μπέιλ ζητώντας από media και οπαδούς της Ρεάλ να βάλουν όλη τους την πίεση στην πλάτη των παλιών παικτών και να την αφαιρέσουν από τον Ουαλό. Αυτός ο Κριστιάνο είναι ο πιο συμπαθής, σε επίπεδο ανθρώπινο, όλων των εποχών. Ο πιο γήινος όλων των προηγούμενων εποχών του. Είναι τόσο εκτός θέματος ο Μπλάτερ.
Κι είναι και το άλλο. Το πότε βρήκε ο 77χρονος Μπλάτερ να παινέψει τον Μέσι και να του δώσει τον “όλοι θα θέλαμε να τον είχαμε γιο, είναι τόσο καλό παιδί” χαρακτηρισμό. Το έκανε πάνω που ο Αργεντινός πιάστηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ. Σκέψου, να ήταν ο Κριστιάνο στη θέση του Μέσι τι θα είχε πει το στόμα και το σώμα του προέδρου της FIFA...
Μ' όσα βλέπω και διαβάζω τις τελευταίες ώρες, από τη στιγμή της αποκάλυψης του βίντεο, αντιλαμβάνομαι ότι ο Μπλάτερ έχει καταφέρει να κάνει ακόμη και οπαδούς της Μπαρτσελόνα να τον κακοχαρακτηρίζουν για τη στάση του απέναντι στον Κριστιάνο. Συνειδητοποιώ ότι ο Πορτογάλος αρχίζει να γίνεται πιο συμπαθής ή λιγότερο αντιπαθητικός σε αυτούς που έχουν βρει λόγους να τον αντιπαθούν. Και αντιλαμβάνομαι πόση ζημιά κάνουν τα social media σε τύπους σαν τον Μπλάτερ, που ζούσαν υπό την προστασία των media, την οποία σπάνε τόσο εύκολα καθημερινά το youtube και το twitter... Σε μια προηγούμενη εποχή ο Μπλάτερ θα είχε εξαφανίσει όλη αυτή την παράσταση που έδωσε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν θα την είχε αφήσει να φτάσει στα παραδοσιακά media αν οι επικοινωνιολόγοι του εξηγούσαν το μέγεθος της ανοησίας και το μέγεθος της ζημιάς που θα κάνει στο προφίλ του. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον τα social media, που δεν ελέγχονται, και βγάζουν στην φόρα αφιλτράριστο τον πραγματικό εαυτό όλων αυτών των νταβατζήδων του αθλητισμού.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: