Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

«Ευτυχώς κερδίσαμε»


Ο Κούλης Αποστολίδης που έδωσε το παρών στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών μίλησε στο ραδιόφωνο του Arena 89,4 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα αγωνιστικά θέματα του ΠΑΟΚ
apostolidhsΣτην αρχή είπε για το φεστιβάλ του ποντιακού ελληνισμού:«Καταρχάς  ήταν η διοργάνωση του 9ου φεστιβάλ νεολαίας της ΠΟΕ της οποία τυχαίνει πρόεδρος να είναι ένας ακούραστος εργάτης ο Γιώργος Παρχαρίδης που τυγχάνει να είναι και συμπέθερος μου. Το παρήγορο και το ευοίωνο ήταν ότι μέσα σε αύτη την διοργάνωση υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα νεολαίας. 2,500 χιλιάδες νέοι έδωσαν ένα πολύ ωραίο θέαμα και αυτό δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας, αγάπης, επικοινωνίας και ανθρώπινου στοιχείου μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε όλοι. Ήταν ένα φοβερό γεγονός ήταν παρόντες εκεί και ο Ιβάν Σαββίδης και ο Μελισσανίδης που τιμήθηκε για την συνεχή προσφορά του. Τιμήθηκε επίσης ο Αντώνης Αντωνιάδης που ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής όταν είχε γίνει  ο αγώνας στο γήπεδο της Καλαμαριάς με την Εθνική ομάδα του 2004 και τους επίλεκτους ποδοσφαιριστές του Πόντου. Είχε γίνει εκείνος ο αγώνας για να τονιστεί η ανάγκη για την διεθνή αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από τους Τούρκους στις αρχές του περασμένου αιώνια. Υπήρξε μεγάλη συγκίνηση και μεγάλη ενασχόληση με το παρελθόν την ιστορία και τις παραδόσεις. Η ενασχόληση με το παρελθόν δεν είναι για να μείνεις στο παρελθόν, αλλά απεναντίας για να προχωρήσεις στο μέλλον. Ήταν ο Κώστας Αιδινίου ο Χρήστος Τερζανίδης αλλά επίσης και άλλοι αθλητές και προπονητές» για να συνεχίσει λέγοντας:
«Ο κύριος Σαββίδης από ότι γνωρίζω ξέρει Ποντιακά και Ρώσικα. Η ποντιακή δεν είναι διάλεκτος αλλά γλώσσα. Δεν υπάρχει μόνο θέμα Ποντιακού ελληνισμού. Όλες οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της ομοσπονδίας δεν κινούνται μόνο στο Ποντιακό αλλά σε όλο τον ελληνισμό. Αυτό το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας έχει να κάνει και με των Αρμενίων και όλων των Ορθόδοξων. Άρα λοιπόν είναι και άλλες φυλές που πραγματικά  επιζητούν και παλεύουν για τα δίκαια αιτήματα τους. Όπως άλλο ένα δίκαιο αίτημα είναι το σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού, που είναι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που είναι στην Βέροια και το οποίο είναι θρησκευτικό σύμβολο όλου του Ποντιακού ελληνισμού. Πλέον να αξιοποιηθεί από όλο το σώμα του Ποντιακού ελληνισμού και όχι αυτό που γίνεται  από έναν αριθμό οικογενειών. Και αυτό πρέπει να το δει σοβαρά και η πολιτεία και η ομοσπονδία»
Πόσο σημαντικό είναι που ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είναι Πόντιος:«Είναι φοβέρα σημαντικό. Απλά για τον εξής λόγο. Ότι η πορεία, το περπάτημα του ΠΑΟΚ του ΑΣ  στην πορεία από την ίδρυση του, μας δείχνει αν την ακολουθήσει κανείς ότι εδώ στην Θεσσαλονίκη το 22’ ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και από την Μικρά Ασία, και ήταν σαφώς όχι μόνο Πόντιοι αλλά  και Κωνσταντινουπολίτες  και όχι μόνο. Ήταν και άλλοι. Οτιδήποτε άλλοι λαοί ελληνικής προέλευσης . Το να είναι ιδιοκτήτης της ομάδας δηλαδή αυτός που καθορίζει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, είναι φοβερά σημαντικό να είναι ένας άνθρωπος που  ξέρει τι είναι προσφυγιά και έχει αυτή την παιδεία. Η εκτίμηση μου από όσο παρακολουθώ γιατί δεν τον γνωρίζω, είναι ότι πέρα από όσα όνειρα και σχέδια έχει για τον ΠΑΟΚ τα επιχειρηματικά τα θρησκευτικά,  έχω την πεποίθηση ότι έχει και μία φοβερή ανάγκη συναισθηματική για υστεροφημία μέσα στο πλαίσιο αυτό .Με αφορμή τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο το κοινωνικοπολιτικό. Είναι φοβερά σημαντικό ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ να μην είναι ένας λεφτάς ή πετρελαιάς αλλά να είναι μέρος αυτού του μεγαλείο που λέγεται ΠΑΟΚ»
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό:«Καταρχάς ο τίτλος είναι «ευτυχώς κερδίσαμε». Είναι σίγουρο ότι η ομάδα δεν παίζει το ποδόσφαιρο το ομαδικό το ομοιογενές με αυτοματισμούς .Θεωρώ ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να το δούμε και αυτό. Από πλευράς προπονητικού τιμ ας τους αφήσουμε αρκετό χρόνο τουλάχιστον φέτος. Έχω την αίσθηση ότι θα αποδώσει καρπούς προς το τέλος της σεζόν και θα είμαστε ευχαριστημένοι για την πορεία του ΠΑΟΚ» για να συνεχίσει μιλώντας για την άμυνα και πιο τεχνικά θέματα:
«Έχουμε ένα θέμα στο κέντρο της άμυνας. Αν δούμε και τα γκολ που δεχθήκαμε φέτος και πέρσι τα περισσότερα μπήκαν από το κέντρο της άμυνας σε μία κατάσταση μαρκαρίσματος  με τα μάτια. Έχουμε ένα θέμα στο κέντρο της ομάδας στον άξονα. Και νομίζω ότι αυτό αφορά και την μεσαία γραμμή όχι μόνο στον επιθετικό τομέα, στο δεκάρι δηλαδή, αλλά πλέον εντοπίζεσαι και στο αμυντικό χαφ. Ενώ φαινόταν στην αρχή ότι έχει καλυφθεί. Και μάλιστα σκεφτόμουν ότι αφού έχουμε αρκετά αμυντικά χαφ ας απαλλάξουμε τον Λάζαρ να δούμε τι μπορεί να κάνει ως δεκάρι. Στην εποχή μου παίζαμε άμυνα με λίμπερο. Δηλαδή ελεύθερο παίκτη, σκούπα,  που μπορούσε να βοηθήσει. Τα τελευταία χρόνια αυτός ο οποίος έπαιζε σκούπα έφυγε και πήγε μπροστά στην θέση που είναι το εξάρι. Αν λοιπόν εκεί στον χώρο του εξαριού δεν λειτουργεί σωστά η ομάδα, μένει εκτιθέμενη. Δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των δύο κεντρικών αμυντικών αν μπει γκολ .Το εξάρι σήμερα έχει αντικαταστήσει το λίμπερο και προλαμβάνει πριν φτάσει η μπάλα. Όταν λοιπόν αυτά τα εξάρια κάπου χωλαίνουν, έχουν πρόβλημα και οι κεντρικοί αμυντικοί και ο τερματοφύλακας. Οπότε δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα παρουσιάζεται σαν ανθρώπινο σώμα. Το δεκάρι ο τερματοφύλακας, ο στόπερ το εξάρι είναι εξειδικευμένες θέσεις και από εκεί πρέπει να ξεκινάει το πλάνο αν μία ομάδα θέλει να αναπτυχθεί. Μην υποτιμούμε το εξάρι σε σχέση με το δεκάρι» για να συνεχίσει:
«Επειδή πολλοί λένε τι πρέπει να γίνει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι καθαρά αρμοδιότητα του κυρίου Σαββίδη .Θα πρέπει να βάλει μία τάξη ή να βρει τρόπο να ελέγξει και να συντονίσει πάντα με την καλή έννοια τους ανθρώπους που είναι στην διοίκηση και καθορίζουν, έτσι ώστε να δουλέψουν ποιο μοντέρνα και σε μεγαλύτερο συντονισμό με τον προπονητή. Ο προπονητής έχει περγαμηνές και θέλει τον χρόνο του» ενώ συμπλήρωσε:
«Υπάρχει μία λέξη, αλληλοκάλυψη, αυτή είναι η ιστορία. Θα μου πεις εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις. Αλλά είναι θέμα αλληλοκάλυψης . Αφορά όλη την ομάδα σε όλες τις θέσεις. Αλλά όσο πιο πίσω πας τόσο πιο σημαντικό είναι γιατί τρως γκολ. Όταν μιλάμε καμιά φορά για τους αμυντικούς πολλές φορές λέμε θέλουμε ποιότητα. Τι σημαίνει ποιότητα; Στην συγκεκριμένη θέση όσο πιο πίσω παίζεις σημαίνει να μπορείς να προβλέπεις την εξέλιξη της φάσης κάποια δευτερόλεπτα πριν υλοποιηθεί. Έτσι ώστε να είσαι εκεί. Να βλέπεις και να προβλέπεις την εξέλιξη της φάσης»
Ενώ για το γκολ του Παναθηναϊκού:
«Το γκολ μπήκε ποιο κοντά από το κέντρο της άμυνας. Ανενόχλητος. Εκεί ο αμυντικός δεν αφήνει ούτε δέκα εκατοστά στον αντίπαλο .Βλέπετε τι γίνετε, τους κρατάνε τις φανέλες τα μαλλιά γιατί το να δώσεις ένα-δύο μέτρα στον αντίπαλο είναι σαν να έχει μία πλατεία στην διάθεση του. Αν δείτε και το γκολ με τον ΟΦΗ θα δείτε ότι βγήκε ο Κατσουράνης λίγο έξω για να κόψει, αλλά κάποιος έπρεπε να τον καλύψει και μπήκε ο παίκτης του ΟΦΗ ανενόχλητος. Είναι καθαρά θέμα αλληλοκάλυψης. Για να υπάρξει θέμα αλληλοκάλυψης είναι και θέμα ομοιογενείς. Μιλώντας λέμε ότι για να γίνει μία ομάδα θέλει χρόνο και ακούγεται σαν καραμέλα. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά σημασία έχει συν τον χρόνο να βλέπεις βελτίωση»
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: