Στη Βαρκελώνη προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο
λειτουργίας μιας από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, της Μπαρτσελόνα,
βρέθηκε ο προπονητής τερματοφυλάκων του Παναιγιάλειου.
Για λίγες μέρες βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, όπου παρακολούθησε από κοντά προπονήσεις και αγώνες της ομάδας, ενώ είχε και την ευκαιρία μέσα από σημαντικές συναντήσεις να μυηθεί στο διαφορετικό τρόπο λειτουργίας –μέσω κι έξω από τα γήπεδα- των «μπλαουγκράνα».
Το ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε μετά από ενέργειες του ανθρώπου του ποδοσφαίρου και μέλους της Barcelona FC, Νίκου Μάλλιαρη, αποτέλεσε και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να επιβεβαιωθούν για μια φορά ακόμη –πέρα από τις τεράστιες διαφορές σε θέματα οργάνωσης- και οι πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Κόμπλας στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας της Αχαΐας:
Πώς προέκυψε το ταξίδι στη Βαρκελώνη και ποιος μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί;
«Σε μια ημερίδα για τον αθλητισμό, που είχε πραγματοποιηθεί πριν 8 μήνες περίπου και είχα παρασταθεί ως πρόεδρος του Σ.Ε.Π. Αχαΐας, γνώρισα έναν σημαντικό άνθρωπο του ποδοσφαίρου, το Νίκο Μάλλιαρη. Ο Νίκος είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον Εθνικό Αστέρα και την Προοδευτική και πρωτοστάτησε στον συνδικαλισμό των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ως μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Π. Επιπλέον είναι μέλος του F.C. Barcelona, πρόεδρος του συλλόγου φίλων Barcelona Μονοφατσίου – Ηρακλείου - Κρήτης και ιδρυτικό μέλος της Ελληνοκαταλάνικης Πρωτοβουλίας και άλλα πολλά, σχετικά με το χώρο του ποδοσφαίρου. Σαν άνθρωπος που τον ενδιαφέρει το φίλαθλο πνεύμα και η κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου και γνωρίζοντας την δράση μου στον Σ.Ε.Π. Αχαΐας - και τις απόψεις μου γενικότερα για το ποδόσφαιρο - θεώρησε ότι συμπίπτουν με την φιλοσοφία της Barcelona και αποδέχθηκε το αίτημα μου να παρακολουθήσω από κοντά το φαινόμενο Barcelona».
Παρακολούθησες προπονήσεις και αγώνες της Barcelona, και παράλληλα είχες και κάποιες συναντήσεις. Γενικά πως σε αντιμετώπισαν;
«Το Σάββατο και την Κυριακή παρακολούθησα την αγωνιστική δραστηριότητα όλων των ηλικιακών τμημάτων της ακαδημίας. Τις τρείς επόμενες ημέρες ήμουν στο προπονητικό κέντρο CIUTAT ESPORTIVA “JOAN CAMPER”, όπου παρακολούθησα προπονήσεις, καθώς και στο Camp Nou όπου παρακολούθησα το Champion League U19 Barcelona – Milan 1-1, καθώς και το μεγάλο παιχνίδι για το Champions League Barcelona – Milan 3-1.
Συναντήθηκα με τον Pere Gratacos, τον επικεφαλής των αθλητικών σχέσεων για το ποδόσφαιρο, ο οποίος μου παρουσίασε την φιλοσοφία, τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του F.C Barcelona. Σημαντική ήταν και η συνάντηση με τον επικεφαλής των προπονητών τερματοφυλάκων τον Ricard Seqarra, που μου εξήγησε πως λειτουργούν στο πεδίο των τερματοφυλάκων. Ακόμη, μίλησα με προπονητές σχετικά με τον τρόπο δουλειάς που γίνεται εκεί.
Οι άνθρωποι της Barcelona τρέφουν συμπάθεια και φιλικά αισθήματα για εμάς τους Έλληνες, εξάλλου είναι μεσογειακός λαός, έχουμε το ίδιο κλίμα και πολλά κοινά σαν άνθρωποι. Το ποδόσφαιρο γι’ αυτούς, όπως και για εμάς, πρωτοστατεί στην κουλτούρα τους και είναι πολύ λαοφιλές. Από την πρώτη ημέρα κιόλας κατανόησα και μπήκα στο κλίμα που επικρατεί στo σύλλογο και έτσι, ήταν πιο εύκολο να καταλάβω το πνεύμα και τον τρόπο λειτουργίας της Barcelona. Η επικοινωνία όλες αυτές τις ημέρες κύλησε ομαλά αφήνοντας ανοιχτούς δρόμους για συνεργασία σε θέματα προπονητικής».
Πώς είναι από πλευράς υποδομών η Barcelona;
«Στο προπονητικό κέντρο CIUTAT ESPORTIVA “JOAN CAMPER”, στεγάζονται, όλο το Διοικητικό κομμάτι, το τμήμα Ακαδημιών, το επαγγελματικό τμήμα, και όλα τα τμήματα που συνθέτουν και υποστηρίζουν την φιλοσοφία του συλλόγου. Εκεί είναι oι ξενώνες όπου τιμητικά αποκαλούνται MASIA, προς τιμήν της παλιάς MASIA που βρίσκεται στο Camp Nou και ήταν το παλιότερο και πολύ φημισμένο προπονητικό κέντρο. Υπάρχουν πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, τέσσερα με συνθετικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς και ένας χώρος για την προπόνηση των τερματοφυλάκων με φυσικό χλοοτάπητα. Επίσης γυμναστήρια, εστιατόρια για τους αθλητές με βιολογικά ελεγμένα προϊόντα. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης των αθλητών τους καθώς και κλειστό γήπεδο όπου προπονούνται και τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα της Μπάρτσα, όπως το τμήμα Μπάσκετ, βόλεϊ, κ.α. Στη Masia διαμένουν και φοιτούν 100 περίπου αθλητές από όλα τα αθλήματα εκ των οποίων 55 είναι του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Το Camp Nou απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το προπονητικό κέντρο και είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 98.000 θέσεων, το μίνι στάδιο 20.000 θέσεων, το γήπεδο μπάσκετ 8.000 θέσεων και το γήπεδο πάγου για τα αθλήματα στο πάγο. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο της Barca καθώς και μία από τις μπουτίκ που βρίσκονται σε όλη την Βαρκελώνη.
Υπάρχουν και κάποιες ακαδημίες σε όλη την Βαρκελώνη που συνεργάζονται με την Barca. Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω, την κοινωνική δράση της Barcelona αφού έχει βρει τρόπους να προσφέρει και στη κοινωνία της Καταλονίας μέσω του ιδρύματος Foodacio, το οποίο έχει συνεργασία με την Unicef και την Unesco».
Εκπροσώπησες – κατά κάποιο τρόπο – και τον Παναιγιάλειο ή ήταν προσωπικό το ταξίδι;
«Οι άνθρωποι που συνάντησα ενημερώθηκαν για τον Παναιγιάλειο, και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Είχε γίνει μία προεργασία από τους ανθρώπους της διοίκησης με παρουσίαση της ιστορίας του Παναιγιάλειου στην ισπανική γλώσσα, ώστε να είναι κατανοητή άμεσα από τους ανθρώπους της Barca, και από εκεί και πέρα τους εξήγησα πως λειτουργούμε σαν σύλλογος. Δόθηκαν τοπικά προϊόντα της περιοχής της Αιγιαλείας, λάβαρα, κασκόλ, αναμνηστικά καθώς και η φωτογραφία της ομάδας. Τους έκανε θετική εντύπωση, α) η άψογη λειτουργία της διοίκησης μας, β) η επιλογή και στήριξη από τη διοίκηση και τον προπονητή, ποδοσφαιριστών που προέρχονται από την περιοχή της Αχαΐας, γ) η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο, που αναλογικά με τον πληθυσμό του Αιγίου είναι σε πολύ καλά επίπεδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου