Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

«Συγκεκριμένη φιλοσοφία με σαφή κριτήρια»

Στην ανάγκη ύπαρξης ίδιας φιλοσοφίας στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού και στις Ακαδημίες του συλλόγου στάθηκε ο Γιάννης Σαμαράς.

«Συγκεκριμένη φιλοσοφία με σαφή κριτήρια»
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν Νίκος Νταμπίζας και Γιάννης Σαμαράς, κάνοντας έναν απολογισμό για τη λειτουργία του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα σε αυτό το πρώτο κομμάτι σεζόν, λίγο πριν φύγει το 2013.

Ο πρώτος τόνισε ότι το πρόσημο μέχρι στιγμής είναι θετικό, ενώ ο δεύτερος αναφέρθηκε κυρίως στη φιλοσοφία που πρέπει να υπάρχει στις Ακαδημίες του «τριφυλλίου», που πρέπει να ταυτίζεται με αυτή της πρώτης ομάδας.

«Αν ακολουθηθεί συγκεκριμένη φιλοσοφία ναι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό», απάντησε, ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί το πλάνο σε περίπτωση, που μπουν χρήματα στον σύλλογο.

«Ο κ. Αλαφούζος έχει πει ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε επένδυση. Θα πρέπει όμως και τότε να υπάρχουν σαφή κριτήρια», υπογράμμισε ο υπεύθυνος Ακαδημιών του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά



Ο ΠΑΟ είναι η πιο νέα ομάδα στο πρωτάθλημα. Πως κρίνετε εσείς την ενσωμάτωση των νέων παιδιών, υπάρχουν από πίσω νέα παιδιά για την πρώτη ομάδα;

«Θα επικεντρωθώ περισσότερο από την αρχή της σεζόν ότι κινούμαστε στην πρώτη γραμμή με την πρώτη ομάδα. Πρώτη φορά υπάρχει κοινή γραμμή κι αυτό βοηθάει πολύ τα νέα παιδιά της ομάδας, όπως ο Ρισβάνης, ο Δώνης. Και στην Κ20 υπάρχει μία ενιαία προπονητική φιλοσοφία. Να μην κάνει άλλα η πάνω ομάδα και άλλα η κάτω. Ασχολούμαστε με τα παιδιά και ποιος έχει τις δυνατότητες να παίξει στην πρώτη ομάδα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού και στα επόμενα χρόνια. Να κινηθεί σ' αυτό το μοντέλο και προπόνησης και φιλοσοφίας.

Εκτός από την υγεία που βράζει η ομάδα με τα νέα παιδιά, υπάρχει υπομονή και κατανόηση. Όχι μόνο από την πλευρά μας που χρειάζεται, αλλά και από τα media και από τον κόσμο σιγά-σιγά. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να κερδίζουμε σε όλα τα ματς σαν Παναθηναϊκός και σιγά-σιγά η ποιότητα θα είναι καλύτερη, αν μείνουμε σε αυτό το δρόμο. Θα έρχονται κι άλλα παιδιά στα επόμενα χρόνια»

Έχετε βάλει στόχο όλοι κάθε καλοκαίρι, πόσους παίκτες από την ακαδημία να ανεβάζετε κάθε χρόνο στην πρώτη ομάδα

«Αν έχουμε μία 25άδα καλή θα είναι (σ.σ. γέλια). Αυτό έχει να κάνει με τις ηλικίες και το σκάουτινγκ. Αυτό παίρνει χρόνια. Δουλεύουμε από το 2011 όλοι οι προπονητές. Αν παραμείνει αυτή η ποιότητα και την αναπτύσσουμε και από πλευράς τεχνογνωσίας, θα θέλαμε να βλέπουμε 1-2 παιδιά, κάθε χρόνο. Υπάρχουν φουρνιές διαφορετικές βεβαίως. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ακαδημίες του κόσμου. Θα υπάρχουν και χρονιές που δε θα βγάλουμε κανένα παιδί».

Έχετε προχωρήσει το σκάουτινγκ στο εξωτερικό; Επίσης έχετε συζητήσει για την ανάπτυξη στο αθλητικό κέντρο στο Κορωπί, προκειμένου να φιλοξενεί πιο πολλά παιδιά από την επαρχία

Νταμπίζας: «Στο σκάουτινγκ όσον αφορά την πρώτη ομάδα, υπήρξε συνεργασία που ήταν ενεργή όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Είμαστε σε διαδικασία αναδιοργάνωσης και επειδή θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις, προσπαθούμε μέσω προσωπικών γνωριμιών ο καθένας μας να στήσουμε ένα δίκτυο και αξιόπιστο θα είναι και οικονομικά προσιτό στην ομάδα. Πρέπει να πορευόμαστε με βάση την κατάσταση που είναι γύρω μας».

Σαμαράς: «Το σκάουτινγκ πολύ σημαντικό σε μία ομάδα. Ειδικά στην ακαδημία, παίζει ίσως το μεγαλύτερο ρόλο. Βρισκόμαστε 5 μήνες που προσπαθούμε να οργανώσουμε μέσα στα οικονομικά δεδομένα μας. Υπεύθυνος είναι πλέον ο Δημήτρης Μάρκος ενώ προστέθηκαν δύο άτομα, ο Κώστας Μπατσινίλας και ο Αντρέας Λαγωνικάκης. Ήδη γίναμε τρεις από εκεί που δεν είχαμε κανένα. Αρχίζουν και εκπαιδεύονται τα παιδιά πάνω σ' αυτό που θέλουμε. Σαν αρχή στο τμήμα σκάουτινγκ πρέπει να αναπτύξουμε και μετά να απλωθούμε για το διεθνές σκάουτινγκ. Κάτι που χρειάζεται χρόνια. Είμαστε σε καλό δρόμο. Και με την πρώτη ομάδα. Του χρόνου τέτοιο καιρό, θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Για τις εγκαταστάσεις λειτουργούμε. Ψάχνουμε τρόπους για να μην χαθεί η ποιότητα. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και προσπαθούμε κάθε μέρα να μην μείνουμε πίσω. Ευχή μας είναι του χρόνου να είναι περισσότερα γήπεδα».

Υπάρχει σκέψη να δοθούν δανεικοί κάποιοι παίκτες νεαροί από τους επαγγελματίες της ακαδημίας;

«Ναι, για κάποια παιδιά που έχουμε συζητήσει για το αν θα μπορέσουν να πάρουν κάποια ματς σε άλλο σύλλογο. Αλλά είναι σημαντικό να είναι κοντά στην δική μας λογική, να έχουμε επαφή με τους ανθρώπους. Να μην πετάξουμε απλά αυτά τα παιδιά. Υπάρχει η κατεύθυνση και θα κινηθούμε προς αυτή την λογική».

Θα πάρουν ευκαιρίες και άλλα παιδιά από την Κ-20;

«Τόσο εγώ όσο και ο κ. Αναστασίου όσο και ο κ. Σαραβάκος έχουμε δει και παρακολουθούμε καθημερινά και τα ματς της Κ-20. Θεωρούμε ότι έχουμε μια πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή ώστε ποια από τα παιδιά μπορούν να ενταχθούν σταδιακά στην πρώτη ομάδα και αυτό γίνεται. Ανταμείβουμε τα παιδιά, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος ότι μπορεί από κάποια παιδιά να μην είμαστε ευχαριστημένοι και θα πρέπει να δουλέψουν καλύτερα».

Βλέπουμε ο Παναθηναϊκός να μην παίρνει τα πέναλτι που δικαιούται και να έχει παίρνει πολλές κάρτες. Παίζει ρόλο και η διαιτησία σε κάθε ματς;

«Σας είχα πει από την αρχή πως το αγωνιστικό τμήμα στο αγωνιστικό κομμάτι. Το κομμάτι της διαιτησίας φυσικά και είναι φυσικό να παίζει ρόλο στον βαθμολογικό τομέα. Εγώ θα κάνω μια παράκληση. Αφήστε να παιχτεί ποδόσφαιρο, αφήστε να τραβήξει τον θεατή. Το οξύμωρο είναι για την δικιά μας ομάδα πως ενώ έχουμε υψηλά ποσοστά κατοχής καταλήγουμε πάντα να έχουμε περισσότερα φάουλ. Θεωρώ ότι στο κομμάτι αυτό έχει τοποθετηθεί η διοίκηση. Για μένα πρέπει να παιχτεί περισσότερο ποδόσφαιρο. Αυτό θα τους βοηθήσει όλους.
Αν αρχίσουμε μέσα στην ομάδα να ασχολούμαστε με την διαιτησία θα δημιουργήσουμε άλλοθι στους ποδοσφαιριστές. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να πορευθούμε με αυτό και να μείνουμε στα καθαρά αγωνιστικά ζητήματα. Το κομμάτι της διαιτησίας είναι θέμα της διοίκησης και αυτό πρέπει να περνάει μέσα στην ομάδα. Εμείς θέλουμε να παίζετε το ποδόσφαιρο».

Η γνώμη σας για την ακαδημία;

«Το πιο σημαντικό είναι αυτό που σας είχαμε πει στην αρχή της χρονιάς. Αυτό που ετοιμάζει η ακαδημία βρίσκει ανταπόκριση στην πρώτη ομάδα. Το να ετοιμάζει η ακαδημία ένα στυλ ποδοσφαίρου και να ξέρουν οι παίκτες συγκεκριμένα πράγματα και εμείς ζητάμε εντελώς διαφορετικά νομίζω δεν θα είχε αποτέλεσμα. Αυτό που ετοιμάζει ο κ. Σαμαράς στην ακαδημία έρχεται και βρίσκει πράξη στην πρώτη ομάδα. Υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Δεν είναι εύκολο ένα παιδί που αναπτύσσεται και ψάχνει να βάλει τις ποδοσφαιρικές του βάσεις να υπάρχει βαβούρα μέσα στο κεφάλι του».

Ο Παναθηναϊκός κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλάνο αν θα μπουν κάποια χρήματα, αυτό θα σας επηρεάσει. Θα σας φοβίσει;

«Σαφώς το οικονομικό κομμάτι είναι ένα σημαντικό ζήτημα και μπορεί να δώσει πολλές λύσεις. Θα έλεγα ότι οι άνθρωποι αν θα γίνει πράξη αυτό θα κριθούν να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν. Σίγουρα το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Αν μπορούσε να γίνει κάτι αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι το καλύτερο θα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν.
Αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό δημιουργείται κάτι και λείπει ένα βασικό συστατικό το χρήμα.

Είναι πολύ πιο καλό από το να μπουν χρήματα και να πεις παίρνω τον έναν, παίρνω τον άλλο. Αν ακολουθηθεί συγκεκριμένη φιλοσοφία ναι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που περνάει ο σύλλογος.

Αν αυτό που δημιουργείται μπορεί να βοηθηθεί και με το οικονομικό κομμάτι τότε σαφώς και θα είναι καλύτερα. Και ο κ. Αλαφούζος έχει πει ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε επένδυση. Θα πρέπει όμως και τότε να υπάρχουν σαφή κριτήρια. Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας επειδή έχουν γραφτεί πάρα πολλά, ότι το μπάτζετ της φετινής ομάδας είναι 6.156.000 μαζί με το προπονητικό τιμ μεικτά».

Υπάρχει περίπτωση να δώσει δανεικούς ποδοσφαιριστές ο Παναθηναϊκός για να γίνουν καλύτεροι;

«Αυτός είναι ο στόχος στο να γινόμαστε καλύτερη κάθε μέρα. Πως θα τους βελτιώσουμε ώστε να μπορούν να ενταχθούν άμεσα στην πρώτη ομάδα».

Νοιώθετε ότι βαδίζετε πλέον πιο σταθερά σε ένα πλάνο;

«Η δουλειά από την πρώτη μέρα ήταν πολύ δύσκολη από όλους τους προπονητές. Φθάσαμε να αφήσουμε οικογένειες. Το να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ήταν κάτι δύσκολο και η πρώτη ομάδα την ίδια ώρα να είναι κάπου αλλού με άλλα προβλήματα είναι δύσκολο. Εμείς δεν χάσαμε σε καμία στιγμή τη διάθεση μας. Είναι πολύ ωραίο αυτή τη στιγμή να βλέπω ένα σύλλογο.
Το ενιαίο είναι πάντα αυτό που δίνει αποτελέσματα.

Βλέπουμε τώρα χωρίς να έχει σταματήσει και αυτό που κάναμε ότι βαδίζουμε μαζί σε έναν σύλλογο. Υπάρχει συνεργασία. Σίγουρα υπάρχει διαφωνία αλλά ο στόχος μας είναι το πως θα γίνουμε καλύτεροι. Συνεργάζομαι τα τρία τελευταία χρόνια με όλους τους προπονητές και το πιστεύουμε όλοι πως αυτό θα έχει και τα αποτελέσματα. Θα το βρούμε μπροστά μας. Η σταθερή προπόνηση στο σταθερό περιβάλλον είναι αυτή που εξελίσσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή.

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα δεν είναι κάθε μέρα ήλιος, γιατί μιλάμε για ανάπτυξη και μιλάμε για παιδιά που τους κάνουμε άντρες. Για μένα είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός. Σίγουρα ζητάμε περισσότερα πράγματα, περισσότερα στάνταρ. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που έχει γενικά ο Παναθηναϊκός αλλά δεν κοιτάμε αρνητικά, κοιτάμε θετικά. Αλλά σημαντικό είναι να μην χάσουμε το δημιουργικό κομμάτι. Να μην φεύγει όλη μας η ενέργεια στην διαιτησία. Κοιτάμε και άλλα κομμάτια. Θα μπορούσα να πω δεν έχουμε συνεργασία αλλά είμαστε το ίδιο».

Πόσο σας έχουν βοηθήσει οι κ. Ρούτερ και Φος;

«Ο Ρούτερ μαζί με τον κ. Φος βοηθάνε πολύ με τις γνώσεις και στην εκπαίδευση των προπονητών αλλά και των παιδιών. Ο Στιβ είναι από τους πιο αξιόλογους αν όχι ο πιο αξιόλογος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Για μένα είναι πολύ σημαντικός. Ξέρουμε τι συμβαίνει σε επίπεδο ακαδημιών, ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλό δρόμο. Σε οργανωτικά θέματα, διοίκηση ακαδημίας και με την φιλοσοφία που έχουμε θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και δεν θα είχα πρόβλημα να σας πω αν δεν ήμασταν. Χρειάζεται χρόνο σίγουρα αλλά η προσθήκη των Ρούτερ και Φος και η βοήθεια τους είναι πολύ σημαντική. Ξεκινάνε από την πρώτη ομάδα και μας βοηθάνε μέχρι το βράδυ. Ελπίζω να παραμείνουν για πολλά χρόνια. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ακαδημίες κοιτάμε μόνο την δική μας. Σίγουρα έχουμε επηρεάσει κάποιες ακαδημίες με τον τρόπο μας. Μακάρι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι με τα παιδιά έχεις μέλλον και το μέλλον είναι τα παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: