Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

«Θετικό το πρόσημο»

Ικανοποιημένος με την παρουσία του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό της σεζόν εμφανίστηκε ο Νίκος Νταμπίζας μέσω δηλώσεων του και τόνισε ότι γίνονται κινήσεις για απόκτηση επιθετικού.

«Θετικό το πρόσημο»
Ευχαριστημένο έχει αφήσει η εικόνα του Παναθηναϊκού μετά από 17 αγωνιστικές στη Superleague. Ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Αναστασίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνωντας ότι η ομάδα έχει αδικήσει τον εαυτό της, καθώς θα μπορούσε να έχει περισσότερους βαθμούς. «Η ομάδα έχει αρχές», υπογράμμισε.

«Σε γενικές γραμμές έχουμε ικανοποιητική παρουσία με κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας. Συνολικά μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο το πρόσημο είναι θετικό. Έχουμε αδικήσει τους εαυτούς με βάση την εικόνα που είχαμε. Πρέπει να είμαστε πιο κυνικοί σαν ομάδα, διότι σε αυτά που έχουμε χάσει ήμασταν συντριπτικά καλύτεροι και σε αυτά που χάσαμε δεν ήμασταν χειρότεροι από τον αντίπαλο», είπε και αναφέρθηκε στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου.

«Οι στημένες φάσεις είναι η διαφορά μας με τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή. Είναι το πρώτο παιχνίδι που παίρνουμε με τη Ξάνθη από στημένη φάση και σε άλλα ματς που σκοράραμε έτσι είχε κριθεί το ματς. Σε ανοικτό παιχνίδι είμαστε σε καλό επίπεδο και είμαστε καινούργια ομάδα όμως. Η ομάδα μας έχει ποδοσφαιρικές αρχές. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό η ομάδα το φωνάζει. Έχουμε αρχή και τέλος. Είναι συνέπεια όλων αυτών που έχουμε πει», επεσήμανε στην αρχική του τοποθέτηση ο Νταμπίζας και κατέληξε:

«Αυτό που βγαίνει σε εμάς και εισπράττει ο κόσμος είναι ότι δείχνει κατανόηση στα άσχημα αποτελέσματα. Το πιο δυνατό μήνυμα που στέλνει η ομάδα είναι ότι εγώ μπαίνει κάτω από το εμείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που πανηγυρίζονται τα γκολ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μεταγραφικά: «Η προτεραιότητα όπως σας έχω πει είναι ο αντικαταστάτης του Φιγκερόα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Εχοντας πάρει κάποια ρίσκα, σε πλάνο με νέους παίκτες, με πολλες μεταγραφές από το εξωτερικό, αν σας ρωτούσε κάποιος απ' την επόμενη σεζόν τι θα πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός, για να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό;

«Θεωρώ οι όποιες κρίσεις θα γίνουν για την ομάδα και τα συμπεράσματα, θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια. Το να μιλήσουμε για μετά από έξι μήνες είναι μεγάλο το κενό. Οφείλουμε να της δώσουμε το χώρο για να δούμε πως θα εξελιχθεί. Αν βελτιώσουμε τις στατικές φάσεις θα είμαστε πιο ψηλά κι αυτό μπορούν να το φανερώσουν οι αριθμοί. Δείτε τις ομάδες που είναι πιο ψηλά πόσα ματς έχουν πάρει κι έχουν ξεκλειδώσει με τις στημένες φάσεις. Στο ξεκίνημα της χρονιάς, θεωρούσαμε ότι με την προσθήκη του Καραγκούνη θα είχαμε λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα στις στατικές φάσεις. Δεν έγινε για τους λόγους που γνωρίζετε κι εκεί μείναμε λίγο πίσω απ' αυτό το κομμάτι. Βάζουμε τις βάσεις για να γίνει η ομάδα στέρεα. Η διάρκεια του χρόνου, το γήπεδο και οι δυνατότητες μας θα μας δείξουν που θέλουμε βελτίωση και πως μπορούμε να φτάσουμε. Βάζουμε τις βάσεις ώστε η ομάδα να πατάει γερά στα πόδια της»

Είπατε για τις στημένες φάσεις. Ρωτήθηκε ο κ. Αναστασίου για αν η ομάδα χρειάζεται χαφ και είχε απαντήσει αρνητικά. Υπάρχει ανάγκη;

«Το αμυντικό κομμάτι στις στημένες φάσεις δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη ενός παίκτη, αλλά συνολική ευθύνη πως αντιμετωπίζουμε αυτό το κομμάτι. Στο επιθετικό χρειάζεται η ατομική ικανότητα για να δώσεις λύσεις στον τομέα αυτό, αλλά χρειάζεται και η ομαδική συνεργασία για να πετύχουμε κάτι. Η προτεραιότητα όπως σας έχω πει είναι ο αντικαταστάτης του Φιγκερόα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Σε τι σημείο βρίσκεστε για το θέμα του επιθετικού; Υπάρχει χρονικό όριο; Θα κάνετε κίνηση και για άλλη θέση;

«Βάση σχεδιασμού, το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι άμεση ανάγκη να καλυφθεί. Το ιδανικό είναι να ενσωματωθεί τις πρώτες μέρες του Γενάρη για να είναι έτοιμος να προσφέρει. Αν προκύψουν αστάθμητοι παράγοντες θα το δούμε εκείνη τη στιγμή. Τώρα, άμεση η ανάγκη είναι ο αντί-Φιγκερόα»

Κοιτάτε κυρίως από το εξωτερικό ή και από την Ελλάδα για τον επιθετικό;

«Περισσότερο από το εξωτερικό. Είναι ιδιάζουμε περίπτωση και χρονικά. Ηταν απρόοπτο αυτό που έγινε με τον Φιγκερόα. Κατά μεγάλο ποσοστό θα είναι από το εξωτερικό».

Εχει παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα ο φορ;

«Δεν θα ήθελα να πω τα στοιχεία. Αυτός που θα έρθει, θέλουμε να έχει τα χαρακτηριστικά που έχουμε θέσει. Υψηλή συχνότητα στα γκολ, αγωνιστική παρουσία και τουλάχιστον 5 χρόνια με γεμάτες συμμετοχές και υψηλό αριθμό γκολ. Και να μπορέσουμε να δούμε στο στυλ αν θα μπορέσει να μας δώσει αυτά που ψάχνουμε σαν ομάδα».

Η ομάδα έχει αρχίσει πλέον να αφήνει πίσω στο παιχνίδι της τα κενά διαστήματα…

«Συνολικά σε όλα τα ματς που έχουμε κερδίσει ή και χάσει καμία ομάδα δεν ήταν καλύτερη από εμάς στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Κάποια διαστήματα δεν είχαμε τον ίδιο ρυθμό. Αυτό είναι λογικό γιατί δεν μπορείς έχεις την ίδια απόδοση. Κι εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα κενά διαστήματα. Πάντα όμως ένας παίκτης δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τα στάνταρ του ακόμη και στα κενά διαστήματα».

Με βάση τις εμφανίσεις σας στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο; Επίσης είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα παρουσία των Πράνιτς και Σίλντενφελντ;

Σε όλα τα ματς του α' γύρου και στα ντέρμπι δεν θα πω ότι αδικούμαστε, αλλά θα πω ότι ήμασταν σε υψηλό επίπεδο απόδοσης. Οχι για 90 λεπτά. Υπήρξαν ιδιαιτερότητες, καλύτερη απάντηση γι' αυτό είναι και η αντίδραση της ομάδας μετά απ' αυτές τις ήττες. Η κατάκτηση του Κυπέλλου, είναι μεγάλος στόχος για εμάς φέτος. Είναι ένα τρόπαιο. Πάντα είμαστε υποχρεωμένοι να το διεκδικήσουμε. Κι επειδή είναι πιο ρεαλιστικός αυτός ο στόχος, το κοιτάμε πάρα πολύ έντονα. Και θεωρώ ότι μπορούμε να τον πετύχουμε. Οι κρίσεις για την ομάδα και για τους παίκτες, δεν έρχονται από 3-4 ή και 10 παιχνίδια. θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς όλα τα μέλη της ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που ζούμε από κοντά καθημερινά. Εμείς σαν ομάδα, επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους, το κριτήριο αξιολόγησης μας θα είναι δίκαιο και με βάση την παρουσία τους 24 ώρες το 24ωρο. Ο καθρέπτης είναι ο αγωνιστικός χώρος και η διάρκεια κρίνει τους πάντες.

Προχωράει το θέμα των ανανεώσεων με Ζέκα και Λαγό;

«Και με τους δύο εκπροσώπους τους έχουν γίνει επαφές. Και με τον Λαγό και με τον Ζέκα. Υπάρχει διάθεση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους. Μπαίνουν κι άλλοι παράμετροι στην κουβέντα. Πρέπει να υπάρχει ταύτιση και σε οικονομικά ζητήματα. Το κριτήριο για να αξιολογήσουμε και να κάνουμε τις προτάσεις μας έρχεται μέσα από τη διάρκεια και όχι από 5-10 παιχνίδια. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τα παιδιά και μένει να δούμε αν θα υπάρχει ταύτιση και στο χρηματικό. Με τον Τάσο είναι λίγο πιο άμεσο το ζήτημα. Με τον Ζέκα είμαστε σε προκαταρκτικό επίπεδο, ενώ με τον Τάσο έχει γίνει μία πιο ουσιαστική κουβέντα και τις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».

Για τον επιθετικό, έχετε αποφασίσει μπάτζετ; Θα είναι ελεύθερος, με αγορά ή δανεικός;

«Δεν θα είναι αγορά. Προσπαθούμε να κινηθούμε με γνώμονα τις ανάγκες της ομάδας. Θα κινηθούμε για ελεύθερο παίκτη. Υπάρχουν προτεραιότητες, για να πάρουμε έναν παίκτη ελεύθερο, αλλά δικό μας. Αν τώρα αλλάξει κάτι δραστικά στην πορεία δεν το ξέρω. Και το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο. θα δούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε άλλη προσθήκη που δεν είναι προγραμματισμένη αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για πώληση παίκτη. Μόνο κάτι εξωπραγματική πρόταση, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε διαφορετικά. Θεωρώ απίθανο να γίνει. Εκτός αν έρθει πάλι καμία ομάδα από τη Μαλαισία… Εκεί θα σηκώσω τα χέρια ψηλά (γέλια). Το σκεπτικό μας δεν είναι να δοθεί άλλος παίκτης».

Αν ο Νίκος Νταμπίζας είχε να διαλέξει ανάμεσα στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην έξοδο στο τσάμπιονς Λιγκ τι θα επέλεγε;

«Οικονομικά δεν το συζητάω πως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Αν θα το διάλεγα από πλευράς τροπαίου, για μένα είναι πολύ σημαντικό το Κύπελλο. Κακώς είναι υποτιμημένο στην Ελλάδα. Εζησα σε μία χώρα που έχουν πολύ ψηλά τον θεσμό κι αυτό το αναβάθμισε μέσα μου. Ένα τρόπαιο δίνει χαρά στον κόσμο και αφήνει το στίγμα μίας χρονιάς. Αφήνει μία ικανοποίηση και στους παίκτες. Στο οικονομικό κομμάτι βεβαίως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ…».

Μπορεί να βγει 2ος ο Παναθηναϊκός;

«Σε αγωνιστικό ρυθμό και ανοικτό παιχνίδι η απόδοσή μας είναι πάρα πολύ υψηλή. Είμαστε μία νέα ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, και πολλές μεταγραφές. Αν βελτιωθούμε στα κομμάτια που έχουμε πει και στις στημένες φάσεις, δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε τίποτα. Θέλουμε αποτελέσματα, με τη μέγιστη δυνατή συχνότητα.

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες περίοδοι για εσάς και πως τις αντιμετωπίσατε;

«Όλη η μεταγραφική περίοδος ήταν έντονη και με πίεση, γιατί ήταν μεγάλος ο αριθμός των κινήσεων που έπρεπε να γίνουν. Και ταυτόχρονα είχαμε και τις αποδεσμεύσεις. Κινούμασταν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς. Δεν μπορώ να μιλήσω αποσπασματικά. Ήταν περίοδος με πολύ μεγάλο φόρτο λόγω πολλών μεταγραφών… Συνολικά ήταν δύσκολη. Με βάση την εικόνα και τα όσα είχαμε πει, υπάρχει συνέπεια σταθερότητα. Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε στο τέλος της χρονιάς. Τηρούμε όσα έχουμε πει».

Ο Αμπεΐντ, πάει εξαιρετικά στα τελευταία ματς. Είναι δανεικός στην ομάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να γίνει επέκταση του δανεισμού ή να αποκτηθεί το καλοκαίρι;

«Δεν θέλω να αναφέρομαι προσωπικά. Θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς. Ο Αμπεϊντ, έχει αποκτηθεί για ένα χρόνο χωρίς οψιόν. Είναι ένα παιδί που έχει διάθεση, έχει ένταση, αλλά τα κριτήρια για όλους θα είναι στο τέλος της χρονιάς. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. θα κριθεί στο τέλος της χρονιάς. Η γενική μας κατεύθυνση είναι να ψάχνουμε από τώρα για δύο ποδοσφαιριστές γιατί δεν ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς αν θα αποκτήσουμε τους Αμπεϊντ και Σίλντενφελντ. Αν θα θελήσουμε να ανανεώσουμε τη συνεργασία θα το πούμε στο τέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: