Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Γιούβε vs Κόντε: Ποιος θα χάσει περισσότερο!

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τη διαμάχη Γιουβέντους-Κόντε και το ποιος θα βγει περισσότερο χαμένος από ένα πιθανό διαζύγιο. Αν κάποιος το καλοκαίρι έλεγε ότι το τέλος της σεζόν θα βρει την Γιουβέντους με ρεκόρ όλων των εποχών στη συγκομιδή βαθμών αλλά το μέλλον του Αντόνιο Κόντε θα είναι στον αέρα, δύσκολα θα τον έπαιρναν στα σοβαρά. Τρία χρόνια μετά την απόλυτη κυριαρχία των Μπιανκονέρι στην Ιταλία και τα τρία σερί Scudetti, ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ζητάει από τη διοίκηση έξτρα υλικά που να μπορούν να αντέξουν στην Ευρώπη. Πλέον, οι πιθανότητες να αποχωρήσει από το Τορίνο ο 44χρονος είναι μοιρασμένες και εμείς πάμε να δούμε ποιον θα πληγώσει περισσότερο αυτό το διαζύγιο, αν τελικά έρθει.
Κόντε
Για τον αλενατόρε, επικοινωνιακά είναι η καλύτερη στιγμή να πει «αντίο». Πήρε την Γιουβέντους όταν είχε τερματίσει 7η δύο διαδοχικές φορές και την οδήγησε σε απίστευτα πράγματα. Στην πρώτη του σεζόν στην Serie A κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος και δύο χρόνια μετά θα κάνει ρεκόρ πόντων όλων των εποχών με 102 βαθμούς κατακτώντας τρία σερί πρωταθλήματα. Ο Κόντε είναι απόλυτα επιτυχημένος με όσα έδωσε εντός συνόρων και αν κάποιος το αμφισβητούσε αυτό με επιχείρημα την Ευρώπη, θα μπορούσε να απαντήσει ότι δεν είχε στα χέρια του το μπάτζετ άλλων ομάδων που πρωταγωνιστούν στο Champions League.
Το μεγαλύτερο «όπλο» και διαπραγματευτικό «χαρτί» του είναι η σχέση που έχει με τους παίκτες αλλά και τους οπαδούς. Ονόματα όπως οι Μπουφόν, Πίρλο, Τέβες έχουν πει εκπληκτικά πράγματα για τον Κόντε και πωρώνονται να παίζουν γι' αυτόν. Στα αποδυτήρια των Μπιανκονέρι όλα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους τιφόζι που είναι μαζί του στα δύσκολα. Δεν γίνεται να υπάρξει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον αποκλεισμό από τον όμιλο του CL από ομάδες όμως Γαλατασαράι και Κοπεγχάγη, καθώς μετά την ταπεινωτική έξοδο οι φίλοι της ομάδας στάθηκαν με τον τρόπο τους δίπλα στον προπονητή.
Ο Κόντε, με τα παραπάνω προσφέρει στην Γιούβε σιγουριά και ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, όμως ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει κάτι το οποίο στον ίδιο θα λείψει αν αλλάξει ομάδα. Αν αφήσει πίσω του το Juventus Stadium είναι απίθανο να βρει περιβάλλον σαν και αυτό στο Τορίνο όπου απολαμβάνει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και την στήριξη όλων.
Μετά από τρία χρόνια, επέλεξε να θέσει ανοικτά θέμα παραμονής και αν η διοίκηση δεν κάνει οικονομικό άνοιγμα για δυνατές μεταγραφές σκέφτεται να αποχωρήσει. «Ηταν τρία φανταστικά χρόνια. Ζήτησα τόσα πολλά από τους παίκτες μου και μου τα έδωσαν όλα. Αυτά τα πράγματα κάνουν κύκλους και έχω ήδη πει στο κλαμπ τι πιστεύω. Θα ξεκαθαρίσουμε σύντομα την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα πάμε καλύτερα από αυτό που κάναμε αυτά τα τρία χρόνια, για εμάς αλλά και για τις επόμενες ομάδες.
Στην Ευρώπη η Γιουβέντους αξίζει τουλάχιστον να βρίσκεται στους 8 του Champions League και στους 4 του Europa League. Δεν πουλάω ψεύτικες ελπίδες στους οπαδούς, είμαι ρεαλιστής και θέλω να επισημάνω ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι καλύτερο. Θέλω να δω αν είναι δυνατόν να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, έχω αμφιβολίες γι' αυτό».
Οσον αφορά την -πιθανή- επόμενη μέρα στην καριέρα του; «Αν υπάρξει κάποια πρόταση με καλές ιδέες και σεβασμό, θα εξετάσω τα πρότζεκτ που θα με ιντριγκάρουν. Προφανώς, αν δεν έχω προτάσεις που να με ενδιαφέρουν, θα μείνω σπίτι μου, όμως σε 2-3 μήνες θα αρχίσω να τρελαίνω την οικογένειά μου».
Οι ομάδες που μέχρι στιγμής έχουν παίξει σαν σενάρια για τον πρώην παίκτη της Γιουβέντους είναι δύο, αν και ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Η μία είναι η Μονακό που του έδινε 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο και 120 εκατ. ευρώ μπάτζετ και η άλλη είναι η Μίλαν, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να φέρεται να έχει πει στο περιβάλλον του ότι αν μείνει χωρίς ομάδα θα τον ήθελε για να πάρει τη δουλειά στο «Σαν Σίρο».
Σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι, που η μετακίνηση στους πάγκους ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, φέτος δεν κινείται τίποτα και για τον Κόντε θα είναι δύσκολο να βρει ένα πρότζεκτ που να τον καλύπτει. Ενας άνθρωπος με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του δεν «φτιάχνεται» στην ιδέα να καθίσει στον πάγκο της Μονακό και μάλλον η Μίλαν θα του δώσει κίνητρο αν τελικά φύγει από την Γιουβέντους.
Γιουβέντους
Εκτός από τον Κόντε όμως, και στην Γιουβέντους πρέπει να δουν ποια θα είναι η συνέχεια αν χωρίσουν οι δρόμοι με τον επί τρία χρόνια προπονητή. Αυτή τη στιγμή τα δύο πιο hot ιταλικά ονόματα είναι αυτά των Λουτσιάνο Σπαλέτι και Βιντσέντζο Μοντέλα, που αμφότεροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον διάδοχο του Κόντε. Την ίδια στιγμή, έχουν ακουστεί επίσης Μαντσίνι και Αλέγκρι, όμως πρόκειται για δύο λύσεις που αν προχωρήσουν αναμένεται να γίνει… επανάσταση στο Τορίνο. Ιδανικός για τους Μπιανκονέρι και αυτός που αποτελεί το όνειρο της διοίκησης είναι ο Γίργκεν Κλοπ, όμως ο Γερμανός δεν πρόκειται να αφήσει την Ντόρτμουντ.
Εχοντας φτιάξει μία νέα αυτοκρατορία στο Campionato, η Γιουβέντους κινδυνεύει να μείνει χωρίς τον προπονητή που της χάρισε τίτλους μετά την εποχή του Calciopoli. Ομως η ζωή συνεχίζεται. Η Γιούβε θα υπάρχει για πάντα, ενώ ο Κόντε όχι. Με βάση το ρόστερ της, το γεγονός ότι η Ρόμα του χρόνου θα έχει και Champions League, μία Νάπολι που δεν μπορεί να βρει σταθερότητα και τις Ιντερ, Μίλαν να μην έχουν δικαίωμα ούτε να σκεφτούν για πρωταθλητισμό, η λογική λέει ότι και χωρίς τον Κόντε οι Μπιανκονέρι θα κατακτήσουν ξανά το Scudetto έστω και όχι με ρεκόρ βαθμών.
Μπορεί να μην δώσει τη ρήτρα των 6 εκατ. ευρώ στην Φιορεντίνα για να πάρει τον Μοντέλα -για τον οποίο έκανε μία πρώτη διερευνητική επαφή από τη στιγμή που άρχισαν να υπάρχουν σύννεφα για το μέλλον- όμως σε όποια άλλη λύση και αν στραφεί θα είναι έκπληξη αν δεν κρατήσει το στέμμα της στην Serie A.
Συμπέρασμα
Τα τελευταία τρία χρόνια οι Τορινέζοι χτίζουν κάτι καλό με αρχιτέκτονα τον Κόντε και αν η συνεργασία τελειώσει εδώ θα είναι πλήγμα και για τους δύο, αφού θα γκρεμίσουν ό,τι δημιούργησαν μαζί, ουσιαστικά από την αρχή. Ομως το πλήγμα για τον προπονητή θα είναι μεγαλύτερο. Η ομάδα -ακόμα και με κάποιον άλλο τεχνικό-θα συνεχίσει πατώντας πάνω στο θεμέλιο του καλά σχεδιασμένου ρόστερ και της δουλειάς που γίνεται σε πωλήσεις-μεταγραφές, ενώ ο αλενατόρε, δεν θα βρει πουθενά συνθήκες εργασίας και κλίμα όπως αυτό στο Juventus Stadium.
Ο Κόντε είναι αυτός που πρέπει να ρίξει νερό στο κρασί του και να κάνει υπομονή για τρεις λόγους...
Ο πρώτος και πιο προφανής είναι αυτός που του λέει καθαρά το συμφέρον του. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει η προοπτική να αναλάβει άμεσα κάποιο ελκυστικό πρότζεκτ, το πιο πιθανό είναι να τρελάνει την οικογενειά του αν αντί να μείνει στην Γιούβε, μείνει τελικά στο σπίτι του. Εκτός και αν γίνει πραγματικότητα η σκέψη του Μπερλουσκόνι.
Ο δεύτερος και πιο σοβαρός είναι ότι πρέπει να θυμηθεί τον τρόπο που του φέρθηκε ο Αντρέα Ανιέλι, όταν την περασμένη σεζόν του επιβλήθηκε τιμωρία τεσσάρων μηνών απουσίας από τους πάγκους. Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, τον στήριξε 100% και τον κράτησε στην ομάδα. «Θα του χρωστάω για πάντα ότι ήταν δίπλα μου σε αυτό» είχε πει ο Κόντε και δεν υπάρχει καταλληλότερη ευκαιρία για να το αποδείξει.
Ο τρίτος είναι ότι πρέπει να κάνει υπομονή και για τον ίδιο αλλά και για την ομάδα. Μπορεί να τιμήσει το τετραετές συμβόλαιό του και να κατακτήσει ισάριθμα πρωταθλήματα, όπως επίσης και να 'εκμεταλλευτεί' το 'οτι σε έναν χρόνο από τώρα -όπως έχει πει ο Μπέπε Μαρότα- θα υπάρξει μία σειρά από νέες χορηγίες που θα φέρουν στην ομάδα περισσότερο ρευστό και τη δυνατότητα να ξοδέψει πιο εύκολα για μεταγραφές.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: