Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Επιστροφή στην... παράδοση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τις αλλαγές στο πλάνο του Γιόακιμ Λεβ, την πίεση και τις αδυναμίες της Γερμανίας ενόψει Μουντιάλ. Το 2010 οι Γερμανοί εντυπωσίασαν. Ακολουθώντας τη φόρμουλα του 2006 έπαιξαν επιθετικά και έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε η - μερική - απογοήτευση στο Euro, ενώ πριν από έναν χρόνο στον τελικό του Champions League συναντήθηκαν Μπάγερν και Ντόρτμουντ.
Στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ» βρέθηκαν 11 διεθνείς Γερμανοί, με τον Γκέτσε να λείπει λόγω τραυματισμού. Στην κρίσιμη στιγμή, όμως, οι απουσίες αναγκάζουν τον Λεβ να αλλάξει τα πλάνα του. Να αλλάξει τα πάντα, καθώς οι αδυναμίες χρειάζονται «μετατροπές». «Ξέρω ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα» είχε πει μετά το φιλικό με το Καμερούν. Ο τόνος της φωνής του, όμως, και το ύφος του τα έλεγαν όλα.
Αυτή η Γερμανία έχει ταβάνι και ο Λεβ καλείται να βρει τις λύσεις για να γίνει η υπέρβαση. «Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες αυτή τη φορά, όπως και η πίεση», είπε ο Stephan Grünewald, ένας ψυχολόγος τον οποίο επιστράτευσε η Welt. Στα πλαίσια της αποφόρτισης, λοιπόν, οι Γερμανοί επέλεξαν την... απομόνωση στην Βραζιλία, σε μία κίνηση που δεν άρεσε καθόλου στον Τύπο.
«Απολαμβάνω την πίεση», ήταν η απάντηση του ομοσπονδιακού τεχνικού της Γερμανίας, αλλά και αυτός ξέρει από πρώτο χέρι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Με τους πολλούς τραυματισμούς έχει μείνει μόνο με τον Κλόζε στην επίθεση και στο Μουντιάλ θα δούμε τα Πάντσερ να παίζουν χωρίς καθαρόαιμο 9άρι, με τον Μίλερ να παίζει στην κορυφή.
«Δεν χρειάζεται να συζητάμε πολύ για το false 9. Πολλοί δεν ξέρουν καν τι σημαίνει. Έχουμε 3 παίκτες στην επίθεση, που αλλάζουν συνεχώς θέσεις», σχολίασε ο άσος της Μπάγερν στο Spox, κάνοντας και μία περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους. Η συνεχής κίνηση ήταν σήμα κατατεθέν των Γερμανών τα τελευταία χρόνια, όμως είναι η πρώτη φορά που θα - αναγκαστούν να - παίξουν έτσι.
Τα προβλήματα μεγαλώνουν όσο πάμε προς τα πίσω. Με τους Κεντίρα και Σβάινσταϊγκερ να μην βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Λαμ να παίζει στον άξονα, ακριβώς μπροστά από τους αμυντικούς. Στόχος; Η κάλυψη. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τον αντίπαλο, όμως όσο μεγαλύτερος θα είναι, τόσο το παραπάνω σενάριο θα κερδίζει πόντους.
Μερτεζάκερ και Χούμελς θα είναι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, με τον Μπόατενγκ να παίζει δεξιά, όταν ο Λαμ θα είναι στον άξονα. Από την άλλη πλευρά και παρά την παρουσία του Ντουρμ, ο Χέβεντες καλείται να θυμηθεί τα πρώτα του χρόνια στη Σάλκε και να παίξει αριστερό μπακ! Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η ανάπτυξη από τα άκρα θα είναι προβληματική... Όπως και η σταθερότητα.
Ο Λεβ και οι συνεργάτες του έχουν εντοπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα και δουλεύουν συνεχώς, προκειμένου να το διορθώσουν. Είναι το transition. Από την στιγμή που θα κερδίσεις την μπάλα, μέχρι να βγάλεις την επίθεση. Εκεί, που η παρουσία του Οζίλ θα παίξει καταλυτικό ρόλο και που ο Κρόος θα πρέπει να βοηθήσει τα μέγιστα.
«Έχουμε αναλύσει όλα μας τα παιχνίδια προσεκτικά τα τελευταία 2 χρόνια. Έχουμε χάσει λίγη από την ταχύτητά μας στο transition και προφανώς προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Δεν χρειάζεται, όμως, να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας, την οποία στηρίζουμε 100%. Μέρος της προετοιμασίας είναι να βοηθάμε τους νέους παίκτες να μπουν στο κλίμα και να καταλάβουν τη φιλοσοφία. Φυσικά, θα πρέπει να προσέξουμε πως θα αμυνθούμε, όμως είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να βοηθήσει ολόκληρη η ομάδα, όχι μόνο οι 4 της άμυνας», αποκάλυψε ο Γερμανός τεχνικός σε συνέντευξή του στη FIFA.
Ακόμη και στις επιλογές του ο Λεβ κινήθηκε με αυτό το κριτήριο. Έτσι, όταν τραυματίστηκε ο Ρόις δεν κάλεσε τον Φόλαντ, αλλά έναν αμυντικό, τον Μουστάφι. «Θέλαμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην εμπειρία από τη μία πλευρά και στην φρεσκάδα από την άλλη», είχε πει στη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της προεπιλογής. Τελικά, αυτή η ισορροπία μπορεί να υπάρχει, καθώς ακόμη και οι Ντράξλερ και Γκέτσε παρά το νεαρό της ηλικίας τους είναι πολύ έμπειροι, όμως μοιάζει να είναι η... μοναδική.
Στα δύο προηγούμενα Μουντιάλ οι Γερμανοί άλλαξαν τα πάντα. Το παιχνίδι τους, την εικόνα τους, τη φιλοσοφία τους. «Το να έχουμε κατοχή 80% απλά κάνει τα πράγματα πιο ασφαλή», είπε ο Λεβ, όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να ακολουθήσει... συνταγή Γκουαρδιόλα, χωρίς να δείχνει και πολύ «ζεστός». Αν οι Γερμανοί αφήσουν την μπάλα στους αντιπάλους τους, με στόχο την αντεπίθεση, τότε είναι δεδομένο ότι θα κινδυνεύσουν. Αν έχουν την μπάλα, τότε είναι εκείνοι επιρρεπείς στην αντεπίθεση. Το δίλλημα δεν είναι καθόλου απλό. Για να πετύχουν, όμως, τώρα υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να θυμηθούν την παράδοσή τους. Πως είναι να κερδίζεις χωρίς να ρισκάρεις...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: