Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μουντιάλ 2014: Το «βατερλό» των επιθετικών!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει την πανωλεθρία που υπέστησαν τα 9άρια από τους μεσοεπιθετικούς σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
40 χρόνια πριν θα πρέπει να ανατρέξει κανείς για να βρει πρώτο σκόρερ Μουντιάλ που να μην είναι φορ. Το μακρινό 1974, στη Γερμανία, ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε τα περισσότερα τέρματα ήταν ένα εξτρέμ. Ο Πολωνός Γκρεγκόρζ Λάτο με 7 γκολ.
Από τότε διεξήχθησαν 9 Παγκόσμια Κύπελλα, στα οποία μέσα στα πιο «καυτά» πιστόλια ήταν πάντοτε επιθετικός (1978 Μάριο Κέμπες, 1982 Πάολο Ρόσι, 1986 Γκάρι Λίνεκερ, 1990 Σαλβατόρε Σκιλάτσι, 1994 Όλεγκ Σαλένκο-Χρίστο Στόιτσκοφ, 1998 Νταβόρ Σούκερ, 2002 Ρονάλντο, 2006 Μίροσλαβ Κλόζε, 2010 Ντιέγκο Φορλάν-Τόμας Μίλερ-Γουέσλι Σνάιντερ-Νταβίντ Βίγια) μέχρι να φτάσουμε στο φετινό για να δούμε ξανά ποδοσφαιριστή, πλην φορ, που να φιγουράρει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ.
Ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκεζ με 6 γκολ κέρδισε το χρυσό παπούτσι στη Βραζιλία. Όμως δεν ήταν μόνο αυτός. Δεύτερος σκόρερ ο Τόμας Μίλερ με 5 τέρματα, ενώ από 4 γκολ σημείωσαν Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ και Ρόμπιν Φαν Πέρσι (ο πρώτος επιθετικός).
Ακόμη και πιο κάτω να κοιτάξει κανείς, τρία τέρματα σημείωσαν οι Ρόμπεν, Σούρλε, Σακίρι, Βαλέντσια και Μπενζεμά. Στους δέκα πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης, δηλαδή, μόνο δύο (Φαν Πέρσι, Μπενζεμά) είναι καθαρόαιμοι επιθετικοί και άλλος ένας (Βαλέντσια) κάτι σαν φορ. Όλοι οι υπόλοιποι κινούνται... ελεύθερα.
Και τι έκαναν οι επιθετικοί στο Μουντιάλ; Ας δούμε πρώτα ποιοι ήταν. Για τη Βραζιλία κεντρικό φορ ήταν ο Φρεντ. Περαιτέρω ανάλυση για το τι έκανε και πόσο βοήθησε τη «σελεσάο» δε χρειάζεται. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του από τους Βραζιλιάνους φιλάθλους, που τον οδήγησαν στην απόσυρση από την εθνική ομάδα.
Κεντρικός επιθετικός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας ήταν ο Μίροσλαβ Κλόζε. Ο γερμανός φορ μπορεί να έσπασε το ρεκόρ του Ρονάλντο και να είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όμως όλη τη δουλειά σε δημιουργία και σκοράρισμα την έκαναν οι Μίλερ, Σούρλε, Κρος και Γκέτσε, σε μια Γερμανία που πολλές φορές αγωνιζόταν χωρίς 9άρι στην ενδεκάδα.
Το ίδιο ισχύει και για τη φιναλίστ Αργεντινή. Μέσι και Ντι Μαρία ήταν οι πρωταγωνιστές στο επιθετικό κομμάτι της «αλμπισελέστε», με τους Ιγκουαϊν και Αγουέρο τουλάχιστον να απογοητεύουν. Η ευκαιρία, δε, του πρώτου στον τελικό με τη Γερμανία θα... τον κυνηγάει για αρκετό καιρό ακόμα.
Ολλανδία. Στα νούμερα ο Φαν Πέρσι οδήγησε την επιθετική γραμμή των «οράνιε», όμως «όλα τα λεφτά» δεν ήταν άλλος από τον Άριεν Ρόμπεν. Ο «ιπτάμενος» Ολλανδός σκόραρε, δημιούργησε και ήταν ο ηγέτης της ομάδας του Λουίς Φαν Χαάλ.
Και τελευταία η Κολομβία. Απόντος του Ρανταμέλ Φαλκάο άπαντες είχαν ρίξει το βλέμμα τους στους Γκουτιέρεζ, Μπάκα, Μαρτίνεζ και Ράμος. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Χάμες Ροντρίγκεζ. Οι τέσσερις επιθετικοί των «καφετέρος» πέτυχαν συνολικά τρία τέρματα, ενώ ο άσος της Μονακό έξι!
Ετό, Ντρογκμπά, Σουάρεζ, Καβάνι, Τζέκο, Ντιέγκο Κόστα, Μπαλοτέλι, Ρούνει και Μάντζουκιτς είναι, επίσης, περιπτώσεις επιθετικών που έμειναν σε «ρηχά νερά», όμως μπορεί να πει κανείς ότι παρασύρθηκαν από τη γενική μετριότητα της ομάδας τους.
Μήπως τελικά έχει παρέλθει η εποχή του κλασικού 9αριού; Του παίκτη δηλαδή, που πάνω του στηριζόταν όλο το επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Μήπως πλέον οι φορ είναι αυτοί που δημιουργούν (ανοίγοντας χώρους) και οι δημιουργοί αυτοί που γίνονται φορ και σκοράρουν;
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: