Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Εντυπωσιάζει και ως μάνατζερ ο Σιμεόνε...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το καλοκαίρι όπου ο “Τσόλο” μας δείχνει ότι εκτός από εξαιρετικός κόουτς, είναι και σπουδαίος μάνατζερ “τρέχοντας” καταπληκτικά ένα δύσκολο μεταγραφικό παζάρι...
Οτι η Ατλέτικο Μαδρίτης θα συγκέντρωνε επάνω της όλα τα βλέμματα των “μεγάλων πορτοφολιών” της Ευρώπης ήταν δεδομένο. Οπως ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις πωλήσεις αρκετών από των πρωταγωνιστών της ομάδας που την οδήγησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Εν τέλει την επίθεση την εξαπέλυσε ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος δεν πήρε απλώς πίσω τον Τιμπό Κουρτουά, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια έπαιζε δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης από την Τσέλσι, αλλά προχώρησε στην απόκτηση τριών ακόμη βασικών ποδοσφαιριστών των “ροχιμπλάνκος”. Ο Ντιέγκο Κόστα και ο Φελίπε Λουίς πωλήθηκαν στην Τσέλσι έναντι περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μουρίνιο παίρνει ως ελεύθερο και τον Πορτογάλο κεντρικό χαφ Τιάγκο.
Η Ατλέτικο με απόφαση του Σιμεόνε παραχώρησε και τον Αντριάν στην Πόρτο για περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ άφησε να φύγουν ως ελεύθεροι, οι Βίγια (ΗΠΑ) και Ντιέγκο (πήγε στη Φενέρ) και δεν ανανέωσε τον δανεισμό του Σόσα από την Μέταλιστ.
Με αυτόν τον τρόπο έβαλε στα ταμεία περίπου 75 εκατ. ευρώ (ως τώρα) και μείωσε το ετήσιο μπάτζετ των συμβολαίων κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα με βάση τα όσα είχε συμφωνήσει με την διοίκηση της Ατλέτικο θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση της ομάδας. Για τα χρέη θα πήγαιναν τα περίπου 70 εκατ. ευρώ που είχε ως κέρδη η ομάδα από την περσινή εκπληκτική σεζόν της, κυρίως χάρη στα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ.
Εχοντας λοιπόν τα περίπου 75 εκατ. ευρώ στην τσέπη ο Σιμεόνε έκανε ορισμένες εξαιρετικές επιλογές ως τώρα και φαίνεται ότι συνεχίζει...
Τα... παπούτσια του Ντιέγο Κόστα θα... φορέσει ο Μάριο Μάντζουκιτς ο οποίος αποκτήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου. Νομίζω είναι περιττό να σχολιάσει κανείς πόσο σπουδαία μεταγραφή και πόσο έξυπνη επιλογή είναι αυτή. Εδωσε τον Κόστα με σχεδόν 40 και πήρε τον Μάντζουκιτς με κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ!

Τα γάντια του Τιμπό Κουρτουά θα φορέσει ο επόμενος πιο ταλαντούχος τερματοφύλακας στην Ευρώπη μετά τον Κουρτουά. Ο 21χρονος Σλοβένος Γιαν Ομπλακ που αποκτήθηκε έναντι 16 εκατ. ευρώ από την Μπενφίκα, έχει ανάλογα σωματικά χαρακτηριστικά με τον Κουρτουά και την σεζόν που τελείωσε, έπαιξε στο δεύτερο μισό της κι' έκανε θραύση με την Μπενφίκα, κυρίως στο Europa League όπου οι Λουζιτανοί έφτασαν μέχρι τον τελικό. Σπουδαία προσθήκη, η οποία σε δύο τρία χρόνια μπορεί να φέρει στα ταμεία της Ατλέτικο τριπλάσια χρήματα από αυτά που δαπάνησε για να τον αποκτήσει... Επιπλέον αποκτήθηκε και ο έμπειρος τερματοφύλακας Μογιά, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια ήταν βασικός στην Χετάφε.
Από την... Μπενφίκα ψώνισε και αριστερό μπακ ο Σιμεόνε. Για την ακρίβεια πήρε τον Σικέιρα που ανήκε στην Γρανάδα, αλλά πέρυσι έπαιξε δανεικός στην Μπενφίκα και έκανε επίσης εξαιρετική χρονιά.
Συνολικά ο Σιμεόνε έχει ξοδέψει περίπου 45 εκατ. ευρώ ως τώρα και η θέση που πρέπει να καλύψει ακόμη είναι αυτή του δεύτερου επιθετικού ή του μεσοεπιθετικού αν προτιμάτε. Για αυτή την θέση ο Σιμεόνε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έχει μεγάλα σχέδια. Ο Αντουάν Γκριεζμάν της Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι ο μεγάλος στόχος. Αν τα καταφέρει να τον αποκτήσει, τότε η Ατλέτικο της νέας χρονιάς δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την περσινή ομάδα της.
Ο Σιμεόνε κράτησε τους Χουανφράν, Μιράντα και Τόμπι Αλντερβάιρελντ για την άμυνα του, ενώ στην Μαδρίτη παραμένει και ο Γκοδίν, ο οποίος όμως είναι ο μοναδικός από τους εναπομείναντες που μπορεί να πουληθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο Σιμεόνε θα ψάξει και για στόπερ.
Ο Κόκε, ο Γκάμπι, ο Αρντά Τουράν και ο Ραούλ Γκαρθία επίσης παρέμειναν, ενώ επέστρεψε από τον δανεισμό του ο Μπαπτιστάο (μπορεί βέβαια να ξαναφύγει), ο Σαούλ Νίγκεθ ένας 20χρονος μέσος που έκανε πολύ καλή χρονιά με την Βαγιεκάνο και μπορεί μέχρι και βασικός να παίξει, αφού είναι σπουδαίο ταλέντο, αλλά και ο Γάλλος Γκιλαβογκί που είχε δοθεί στην Σεντ Ετιέν.
Ολα αυτά μας δείχνουν ότι η Ατλέτικο θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα παίρνει το πρωτάθλημα και θα φτάνει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) και κυρίως ότι ο Ντιέγκο Σιμεόνε εκτός από ένας εξαιρετικός προπονητής είναι και ένας σπουδαίος μάνατζερ ο οποίος ξέρει καλά την αγορά, ξέρει να ελίσσεται και να ξεπερνάει τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν.
Αυτό το καλοκαίρι ίσως να μάθαμε ότι ο Τσόλο, εκτός από το να φτιάχνει ομάδες και να βελτιώνει παίκτες, μπορεί και να αγοράζει και να πουλάει με έναν τρόπο που μόνο ελάχιστοι μάνατζερ στην Αγγλία μπορούν να κάνουν..
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: