Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πέρυσι ο Νάνο, φέτος ο Στιλ!!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει μέσω του blog του στο gazzetta.gr για την μεταγραφή του Λουκ Στιλ στον Παναθηναϊκό και την συγκρίνει με αυτή του Νάνο ένα χρόνο πριν. 

Σαν και σήμερα θυμάμαι τις ανάλογες αντιδράσεις, που υπήρχαν πέρυσι, όταν έγινε γνωστό, ότι ο Παναθηναϊκός πήρε τον Νάνο για την θέση του αριστερού μπάκ από… κάποια Πομφεραντίνα, ομάδα Β’Εθνικής της Ισπανίας. Θέλετε να σας θυμήσω μερικά σχόλια, από αυτά, που ακούγαμε τότε;
«Που τον βρήκαν αυτόν τον Νάνο; Δεν έχει παίξει ποτέ στην Α’Εθνική της Ισπανίας. Αν ήταν τόσο καλός, γιατί δεν τον πήρε μία ομάδα της Α’Εθνικής, τόσα χρόνια;», «Αντί να δώσουν ευκαιρίες σε ελληνόπουλα πήγαν και φέρανε έναν άγνωστο παίκτη από ομάδα Β’Εθνικής, που στα 29 του χρόνια δεν έχει παίξει ποτέ του στην πρώτη Εθνική;». Αυτά ήταν τα πιο ….χαλαρά σχόλια που ακουγόντουσαν πέρυσι τέτοια εποχή.
Την κατάληξη με τον Νάνο την ξέρετε. Αυτή την στιγμή έτσι και έλεγε κάποιος, ότι φεύγει ο Νάνο από τον Παναθηναϊκό θα γινόταν… επανάσταση. Πλέον όλοι διαπίστωσαν πόσο εξαιρετικός παίκτης είναι, αν και ήρθε από μία ομάδα Β’Εθνικής. Η ιστορία με τον Στιλ μοιάζει με dejavu.
Σαν να ζούμε την ίδια ιστορία φέτος με άλλον παίκτη σε άλλη θέση, αλλά με κάποιες ομοιότητες. Και ο Αγγλος τερματοφύλακας έρχεται σε ηλικία 30 χρονών και αυτός έχει γεμάτες χρονιές-όπως και ο Νάνο- αλλά στην Μπάρνσλεϊ που έπαιζε στην Β’Εθνική όλα τα χρόνια. Και ο Στιλ δεν έχει παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά προέρχεται από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου δεν μπόρεσε να παίξει και κατέληξε τα τελευταία χρόνια στην Μπάρνσλει, η οποία φέτος υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία.
Ότι ακουγόταν πέρυσι για τον Νάνο ακούγεται φέτος για τον Στιλ. Τα ίδια σχόλια. Εγω δεν λέω ότι είναι η καλύτερη επιλογή, δεν λέω καν ότι ήταν σωστή επιλογή, διότι δεν τον έχω δει να παίζει σε συνεχόμενα παιχνίδια και από κάποιες μεμονωμένες φάσεις και αποκρούσεις δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Λέω, όμως, ότι με το παράδειγμα που έχουμε πέρυσι με τον Νάνο, τον Αμπέντ, που ήρθαν άσημοι, αγνωστοι στην Ελλάδα και έγιναν αρχικά αντικείμενο χλευασμού, καλό είναι πριν κρίνουμε να δούμε. Και να εμπιστευτούμε αυτόν, που πέρυσι επέλεξε τον Νάνο και τον Αμπέντ και φέτος βρήκε τον Στιλ. Όχι από κασέτες, αλλά από την γνώση που έχει για το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Μιλάω για τον Νίκο Νταμπίζα. Και εγώ φυσικά θα προτιμούσα στην θέση του Καπίνο να έρθει ένας καταξιωμένος γκολκίπερ από το εξωτερικό (μάλλον θα προτιμούσα να επιστρέψει ο Καρνέζης αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται), αν θέλετε θα προτιμούσα να πάει η ομάδα σε μία πιο σίγουρη λύση. Οι πιο σίγουρες λύσεις, όμως, κοστίζουν. Και τα 2.3 εκ. ευρώ που θα πάρει ο Παναθηναϊκός για τον Καπίνο θα πάνε κυρίως σε διακανονισμούς χρεών, που ακόμα δεν έχουν ξοφληθεί. Οποιος νομίζει, ότι ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το οικονομικό του πρόβλημα, τότε είναι εκτός πραγματικότητας.
Η ομάδα βαδίζει σε ένα συγκεκριμένο σφιχτό οικονομικό πλάνο με στόχο σε τρία-τέσσερα χρόνια το πολύ να έχει απαλλαγεί από τα χρέη και να μπορεί να αλλάξει επίπεδο. Μέχρι τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πάει σε προσεχτικές επιλογές με μικρό μπάτζετ. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Οι… πρίγκιπες και οι… πριγκίπισες μας τελείωσαν, ο Αλαφούζος συνεχίζει να παλεύει βάζοντας και προσωπικά χρήματα (χωρίς να το διαλαλεί) και κάτι παραπάνω δεν μπορεί να κάνει. Κάποιον κροίσο, που να θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό δεν βλέπω, οπότε… 
Με δεδομένη, όμως, την επιτυχία των επιλογών την περασμένη περίοδο με κάποιους παίκτες άγνωστους και άσημους, και με δεδομένη την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος με την κατάκτηση του κυπέλλου και την συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το δίκαιο νομίζω είναι ότι φέτος πριν… κράξουμε να δώσουμε μία πίστωση χρόνου στους λίγους νέους παίκτες, που έρχονται και δεν τους ξέρουμε.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: