Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Κλάους και Σιόβας. Η διαφορά…!

Ο Σταύρος Κόλκας διαβάζει το blog του Κώστα Νικολακόπουλου στο gazzetta.gr και δίνει τη δική του εκδοχή!  
Μου αρέσει να διαβάζω Νικολακόπουλο όταν γράφει για ΠΑΟΚ. Είναι μία πιστή μεταφορά της κουλτούρας του Ολυμπιακού στα δεδομένα του ΠΑΟΚ, κάτι εξαιρετικά ανώμαλο, άρα και αρεστό. Παιδιά της ανωμαλίας είμαστε άλλωστε οι ρεπόρτερ, ένας φυσιολογικός δεν υπάρχει.
ADVERTISEMENT
Μέσα στην ανωμαλία του, ο Κώστας λέει κάποια έξυπνα πράγματα. Πραγματικά θα τον ήθελα στον ΠΑΟΚ έτσι ώστε να τον βγάζω μπροστά όταν ανεβαίνουν οι σφυγμοί μου. Αυτός είναι πάγος, έχει ψυχρή λογική. Ολυμπιακή λογική όμως.
Διάβασα το μπλογκ του για τον Σιόβα που ανανέωσε ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να ανανεώσει τον Κλάους. Απλοϊκή λογική, με παραδείγματα, με ανάλυση. Πολύ ωραία, αλλά όταν η αλήθεια είναι μισή τότε χάνεται η ουσία.
Ο Σιόβας ανανέωσε με τον Ολυμπιακό σε μία περίοδο που ήταν από τραυματισμό, άρα το κόστος της ανανέωσης είναι μικρότερο. Ο Ολυμπιακός Μητέρα Τερέζα, μάλλον βλέπει τεχνοκρατικά την υπόθεση του παίκτη του και σωστά πράττει. Και ο ΠΑΟΚ έκανε λάθος γιατί θα έπρεπε να ανανεώσει τον Κλάους στη περίοδο που πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν εξαιρετικά ντεφορμέ. Να του δώσει λιγότερα και όλα καλά. Θα καθάριζε ο ΠΑΟΚ τότε με 350 χιλιάρικα και όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι. Όμως δεν το έκανε…
Λέει ο Κώστας μας πως ο Ολυμπιακός ανανέωσε όλα τα παλικάρια που τελικά πούλησε. Το ότι εμφάνισε μεγαλύτερα συμβόλαια στους αγοραστές, είναι ένα τυχαίο γεγονός. Άλλη τιμή θα πάρεις για έναν παίκτη που έχει 200 χιλιάδες συμβόλαιο, άλλη για έναν που έχει 600 χιλιάδες συμβόλαιο. Είναι κανόνες της αγοράς που τις ξέρουμε εμείς ως επαγγελματίες, απλά ξεχνάμε να τις αναφέρουμε καμιά φορά Κώστα μου.
Ο ΠΑΟΚ στην υπόθεση Κλάους έχει κάποια ντεζαβαντάζ σε σχέση με τον Ολυμπιακό και τις περιβόητες ανανεώσεις του. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να υποσχεθεί στον παίκτη του πρωτάθλημα, παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σιόβας είδε τον εαυτό του διεθνή μετά από ένα τρίμηνο παρουσίας του στον Ολυμπιακό. Όπως και άλλοι πολλοί, μην τους απαριθμήσω κιόλας.
Το αβαντάζ βέβαια του ΠΑΟΚ σε σχέση με τον Ολυμπιακό, είναι πως οι παίκτες του για έναν πολύ απλό λόγο δεν θέλουν να φύγουν από την ομάδα. Ακόμη και η περίπτωση Κλάους που είναι δύσκολη, θα έχει ευτυχή κατάληξη και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο. Ο ΠΑΟΚ την ώρα της διαπραγμάτευσης με τον Κλάους δεν θα τον βγάλει στον τάκο παρότι υπάρχουν στιγμές που δίνει πατήματα όπως το γεγονός πως δεν πήγε σε ραντεβού ή πως δεν σήκωνε τηλέφωνα.
Ο ΠΑΟΚ θα προστατέψει τον παίκτη του και θα δεχτεί ο ίδιος το επικοινωνιακό κόστος μίας διαφοράς. Στον Ολυμπιακό μάλλον τα βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και την επομένη της απουσίας ενός παίκτη του από ένα ραντεβού θα ήταν στον τάκο από σύσσωμο τον Τύπο. Κάτι που συνέβη με αρκετούς παίκτες του που παρότι παίρνουν πρωταθλήματα και έχουν εξασφαλισμένη θέση στην εθνική σχεδόν πάντα, ζητάνε να φύγουν. Να θυμίσω απλά τους Τοροσίδη, Αβραάμ και Χολέμπας.
Στον ΠΑΟΚ τάσεις φυγής από ανθρώπους που έχουν συμβόλαιο δεν είχαμε ποτέ. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια που η αύρα Σαββίδη μας χάλασε λίγο την ποδοσφαιρική λογική, κρατηθήκαμε με νύχια και με δόντια για να μη χάσουμε αυτό το στοιχείο. Παρά το κόστος που υπήρχε στην κοινή γνώμη. Και αυτή η πρακτική πρέπει να πιστωθεί στον ΠΑΟΚ γιατί είναι σπάνιο να δέχεται ένα τόσο μεγάλο κλαμπ την πίεση μίας διαφοράς με στέλεχός του χωρίς να το βγάζει στον τάκο.
Επειδή ο πολύ καλός συνάδελφος Κώστας αναφέρει την περίπτωση Σιόβα για να την συγκρίνει με τον Κλάους, του υπενθυμίζω απλά πως στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήγε πρόταση από την Παλέρμο, ενώ οι αποδοχές του παίκτη ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Γιατί θα υπογράψει ότι και να συμβεί στο τέλος.
Αυτό πάντως που εμμέσως λέει ο Νικολακόπουλος,  πρέπει να το καταλάβει πρώτος απ όλους ο Κλάους. Πως μία επέκταση της συνεργασίας με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους, σε πλασάρει καλύτερα στην αγορά και σου δίνει υπεραξία. Ο Ολυμπιακός το έκανε με όλους όσους ήθελε να πουλήσει και τα κατάφερε. Ο Κλάους πρέπει να κατανοήσει πως ένα καινούργιο συμβόλαιο με αποδοχές στις 600 χιλιάδες ευρώ, είναι μία διαδικασία που τον βάζει σε ψηλότερο ράφι.
Καμιά φορά λέει να διαβάζεις Ολυμπιακούς, ειδικά στις πωλήσεις και στον τρόπο που θα φτάσεις σε αυτές, είναι κορυφή.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: