Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η μεγάλη έκπληξη της Premier League!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη βελούδινη μετάβαση της Σαουθάμπτον και τις επιλογές του Κούμαν, που μέχρι στιγμής έχουν κλείσει στόματα!
Δέκα βαθμοί σε πέντε παιχνίδια. Η Σαουθάμπτον κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της  στην Premier League. Ισάριθμους βαθμούς είχε και τη σεζόν 1988/89, όταν ήταν ακόμα First Dividion. Οι «Άγιοι» δίνουν μαθήματα αναδημιουργίας και ομαλής εξέλιξης μιας ομάδας μετά την αποχώρηση του κορμού της.
Η αλήθεια είναι ότι τα δείγματα το καλοκαίρι δεν ήταν καλά. Ο Νίκολα Κορτέζε, ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα σε όλα τα επίπεδα του συλλόγου, από τις χορηγικές συμφωνίες μέχρι την οικονομική σταθεροποίηση και τις μεταγραφές, είχε αποχωρήσει από τον Ιανουάριο, ανοίγοντας την πόρτα για τους υπόλοιπους. Με το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν τον ακολούθησε ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο και αρκετοί ποδοσφαιριστές. Ο Σο στη Γιουνάιτεντ, ο Λαλάνα, ο Λόβρεν και ο Λάμπερτ στη Λίβερπουλ, ο Τσάμπερς στην Άρσεναλ. Παίκτες, πάνω στους οποίους οι «Άγιοι» είχαν χτίσει τον κορμό τους, έφυγαν, αποφέροντας όμως τεράστια έσοδα. Συνολικά, για τους παραπάνω παίκτες, η Σαουθάμπτον έβαλε στα ταμεία της 90.5 εκατομμύρια λίρες.

Ο Ρόναλντ Κούμαν ηγείται στην επόμενη μέρα 


Ένα από τα χαρακτηριστικά της ομάδας που είχε δημιουργήσει ο Κορτέζε με τους Άτκινς και Ποκετίνο ήταν οι στοχευμένες μεταγραφές. Και όταν η αναπλήρωση αφορά παίκτες-κλειδιά, τα πράγματα γίνονται πολύ  πιο δύσκολα. Ο Κούμαν, όμως, είχε κάνει τα... κουμάντα του. «Αυτή είναι η ιστορία του ποδοσφαίρου, παίκτες πηγαινοέρχονται. Το πιο σημαντικό μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε τη φιλοδοξία και την φιλοσοφία μας. Αν χάνουμε παίκτες, φέρνουμε άλλους με την ίδια ποιότητα ή και καλύτερους, αν είναι δυνατόν. Υπάρχουν χρήματα για να ξοδέψουμε», τόνιζε. Ο 51χρονος πολύπειρος Ολλανδός, έχοντας δουλέψει σε πολλά μεγάλα κλαμπ ανά την Ευρώπη (χωρίς πάντα να έχει επιτυχία!), ήταν μια επιλογή που έμοιαζε να ενέχει ρίσκο για την μετάβαση. Αρκετοί θεώρησαν ότι θα τα βροντήξει από νωρίς. Μέχρι στιγμής, δείχνει ιδανικός για τη δουλειά.
Ο Σάμι Λι, με θητεία στην Εθνική ομάδα και τη Λίβερπουλ του Ουγιέ, ήταν μια ακόμα στοχευμένη επιλογή για το τεχνικό τιμ, ως δεξί του χέρι. «Ανοιχτός» σαν άνθρωπος και προπονητής, έχει δέσει ιδανικά με τον μεθοδικό Κούμαν, που δεν ήρθε για να κάνει... επανάσταση. Στόχος ήταν να φέρει παίκτες κατάλληλους για να καλύψουν τα κενά και να «δέσουν» ιδανικά με τους ήδη υπάρχοντες. Παίκτες με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο όραμά του.
Ο Ολλανδός έφερε τον Τάντιτς από την Τβέντε (16 γκολ και 14 ασιστ στη δεύτερη χρονιά του) έναντι 10.3 εκατομμυρίων για να... κάνει τους Άγγλους να τρίβουν τα μάτια τους. Ευέλικτος, με τεχνική, εξαιρετικές μεταβιβάσεις και στημένα. Ικανός να καλύψει πολλές θέσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και να δώσει την τελική πάσα. Ο Γκρατσιάνο Πελέ, που είχε δείξει σε όλη την Ευρώπη τα διαπιστευτήριά του με την Φέγενοορντ έχει κάνει τους «Άγιους» να ξεχάσουν ήδη τον Λάμπερτ. Υπό τις οδηγίες του Κούμαν, είχε 55 γκολ σε 66 εμφανίσεις, γνωρίζει τα «θέλω» του προπονητή του και είναι ήδη ο αρχισκόρερ του.

Ο Τάντιτς μοιράζει ασίστ και δημιουργεί κενούς χώρους


«Κάθε μέρα που περνά μαζί μας και προπονείται γίνεται καλύτερος, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση. Προφανώς, βοηθούν τα γκολ και δείχνει ότι ήταν μια καλή προσθήκη», τόνισε ο αρχηγός Ζοσέ Φοντέ ενώ ο Μόργκαν Σνάιντερλιν ξεκαθάρισε ότι δίνει στην ομάδα ότι και ο Ρίκι πέρυσι. Ο Σέιν Λονγκ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε καλή σχέση με τα δίχτυα με Χαλ και Γουέστ Μπρομ ήρθε για να προσφέρει μια ακόμα λύση. Όχι τόσο στο σκοράρισμα, αλλά... σε όλα τα υπόλοιπα, παίζοντας στο «φτερό» Στην άμυνα, ο Αλντερβάιρελντ αποδεικνύεται λίρα 100 στην άμυνα, ενώ ο Μπερτράντ έχει καπαρώσει τη θέση στα αριστερά, προσφέροντας και στην επίθεση.
Και το ταλέντο παραμένει. Ο Ναθάνιελ Κλάιν έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη χρονιά, συμπληρώνοντας την άμυνα από τα δεξιά. Ο 19χρονος Γουόρντ-Πρόουζ έχει όλο το μέλλον μπροστά του και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό θα είναι λαμπρό. Ο Τζέι Ροντρίγκες έμεινε και ο Κούμαν περιμένει να γυρίσει από τον τραυματισμό του. Έμειναν και ο Γουανιγιάμα και με τον Σνάιντερλιν. Τον Σνάιντερλιν, που το καλοκαίρι τουίταρε ότι «Ένα εκπληκτικό ταξίδι έξι χρόνων καταστράφηκε σε μια στιγμή». Και μην ξεχνάμε ότι ακόμα δεν έχει παίξει ο Μανέ, που αποκτήθηκε από τη Σάλτσμπουργκ και μόλις πρόσφατα εξασφάλισε άδεια εργασίας.

Ο Γκρατσιάνο Πελέ συνεχίζει το σερί του και στην Premier League


Οι αντικαταστάτες, λοιπόν, των «φευγάτων» δείχνουν μέχρι στιγμής ιδανικοί. Σε αυτούς προστέθηκε και ο Φόρστερ από τη Σέλτικ για το τέρμα, ένας εξαιρετικός κίπερ, ο οποίος έχει βελτιώσει την επικοινωνία με την άμυνα. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι «Άγιοι» έχουν περισσότερα σουτ, περισσότερες πάσες, περισσότερα τάκλιν και καλύτερο μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα! Η ομάδα του Κούμαν δεν πρεσάρει τόσο ψηλά όσο αυτή του Ποκετίνο, ωστόσο δουλεύει καλύτερα με τη μπάλα και εκμεταλλεύεται άψογα τους χώρους. Το 4-3-3 του Κούμαν έχει ολλανδικές πινελιές και φαντασία.
Προφανώς, κανείς δεν ξέρει αν η Σαουθάμπτον θα συνεχίσει να είναι τόσο αποδοτική. Με τη Σουόνσι, για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε το αριθμητικό πλεονέκτημα που βοήθησε πολύ στην κατοχή του δευτέρου μέρους, τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά, καθώς οι «κύκνοι» στο πρώτο ημίχρονο έβαλαν δύσκολα στους «Άγιους». Το σίγουρο είναι ότι ο Ολλανδός και οι παίκτες του έχουν καταφέρει να διαψεύσουν σχεδόν τους πάντες (ανάμεσα τους και εμάς!) που περίμεναν ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα. Και είναι στο χέρι τους να συνεχίσουν...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: