Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η άμυνα με ρίσκο και ο δευτερεύων αιφνιδιασμός!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει δύο από τις πολλές αρχές που έχει ήδη ο τρόπος παιχνιδιού του φετινού Ολυμπιακού.
Μένουν ακόμη πέντε μέρες για τον προημιτελικό στο Κύπελλο και για τις δύο ομάδες είναι πολλές. Με τόση γκαντεμιά που τις... δέρνει φέτος (τον Ολυμπαικό ανέκαθεν νομίζω) δεν ξέρεις ακόμη ποιοι θα παίξουν στο ντέρμπι. Συνεπώς τα του ματς θα τα συζητήσουμε την παραμονή του.
ADVERTISEMENT
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη σειρά φιλικών προετοιμασίας του με το τουρνουά του Ρεθύμνου και σίγουρα έδειξε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος και θα ήταν αφύσικο να είναι τούτη την εποχή, αλλά οι βασικές αρχές στον τρόπο που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας να αγωνίζεται έχουν μπει και είναι ευδιάκριτες.
Η πίεση στην άμυνα θα είναι και πάλι βασικό χαρακτηριστικό, αλλά έχω την υποψία πως θα υπάρχει λίγο περισσότερο ρίσκο. Τι εννοώ; Τα γκαρντ του Ολυμπιακού θα πιέζουν πάρα πολύ. Θα πιέζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό που μετά τα 2-3 πρώτα πλάγια βήματα θα γίνονται ευάλωτοι και θα τους περνάνε οι αντίπαλοί τους. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό αφού μέσα στη ρακέτα θα περιμένουν τα θηρία. Ειδικά όταν θα βρίσκεται στο παρκέ ο Οθέλο Χάντερ μη σας πω πως θα οδηγούν τους περιφερειακούς της άλλης ομάδας να κάνουν διείσδυση. Χάντερ και ακολούθως Πέτγουεϊ έδειξαν πως διαθέτουν τέλειο timing στο άλμα τους και στον Ολυμπιακό θέλουν να το εκμεταλλευτούν.
Στην επίθεση το γρήγορο παιχνίδι θα είναι και πάλι πρώτος στόχος χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ψάχνει απαραίτητα το lay up. Ο δευτερεύων αιφνιδιασμός (η επίθεση η οποία εκδηλώνεται στο μεσοδιάστημα του αιφνιδιασμού και της σετ επίθεσης) θα είναι χαρακτηριστικό. Πόσες φορές είδαμε στα φιλικά σε κατάσταση 3-2 να σουτάρει τρίποντο ο Λοτζέσκι ή να γίνεται ένα pick 'n' roll πάνω στην κίνηση του ψηλού που κατεβαίνει το παρκέ εκείνη τη στιγμή; Πολλές. Ο Ολυμπιακός θα κυνηγάει το σκορ ύστερα από δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βάλει και άλλες αρχές στον τρόπο παιχνιδιού τις οποίες θα ανακαλύπτουμε και θα συζητάμε εν καιρώ...
Ο Έλληνας κόουτς στο φιλικό με το Ρέθυμνο δοκίμασε για περισσότερα από δέκα λεπτά τον Πέτγουεϊ στη θέση «3». Καλά έκανε. Για αυτό λέγονται φιλικά, αλλά δε νομίζω να έμεινε ικανοποιημένος και έτσι στο ΟΑΚΑ θα δούμε Λοτζέσκι και τρεις κοντούς. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα πιστεύω πως θα είναι ο Δημήτρης Κατσίβελης τον οποίο εμπιστεύτηκε αρκετή ώρα στην Κρήτη και μάλιστα έδειξε να ανταποκρίνεται ο διεθνής γκαρντ.
ΥΓ: Για τον Παναθηναϊκό δεν έχω άποψη διότι τα σημερινά ματς γινόντουσαν ταυτόχρονα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: