Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Γκλάντμπαχ... όπως παλιά!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το εκπληκτικό ξεκίνημα της Γκλάντμπαχ, το καλύτερο από τη σεζόν 1975-76. «Η Γκλάντμπαχ και η Λεβερκούζεν θα είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικοί ανταγωνιστές», είχε πει ο Πεπ Γκουαρδιόλα μετά τη νίκη της Μπάγερν στην Κολωνία, πριν συμπληρώσει: «Και η Ντόρτμουντ μπορεί να επιστρέψει».
Τα λόγια του Καταλανού είναι η καλύτερη επιβράβευση για τη δουλειά των Λουσιέν Φαβρ και Μαξ Έμπερλ στην Γκλάντμπαχ. Το αήττητο φετινό σερί της Μπορούσια έφτασε αισίως στα 11 ματς και είναι το καλύτερο από τη σεζόν 1975-76, όταν στον πάγκο καθόταν ο Ούντο Λάτεκ, ενώ το ίδιο ισχύει και με το παθητικό στην Bundesliga, που μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές είναι μόλις στα 3 γκολ. «Fohlenflüsterer», τον χαρακτήρισε η Zeit. «Ο γητευτής των πουλαριών» σε ελεύθερη μετάφραση.
Το απόλυτο σερί της Γκλάντμπαχ είναι από τη σεζόν 1970-71 με 16 αγώνες με τον Χένες Βάισβάιλερ στον πάγκο. Σε αμφότερες αυτές τις σεζόν στο τέλος τα «πουλάρια» κατέκτησαν τον τίτλο. Στο Borussia-Park πάντα υπάρχει αυτή η νοσταλγία στο ένδοξο παρελθόν. Και κανένας δεν το ξεχνάει.

Όταν στο ξεκίνημα της σεζόν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον τεχνικό της Μπορούσια Λουσιέν Φαβρ για την άνοδο του συλλόγου τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, εκείνος προσπάθησε να τους προσγειώσει. Αφού τους υπεθύμισε τις μεταγραφές που έχουν κάνει οι υπόλοιπες ομάδες, για να δείξει ότι ακόμα η Γκλάντμπαχ δεν έχει τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες, έδειξε για ακόμη μία φορά αυτό που τον διακρίνει περισσότερο, τον ρεαλισμό. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η σεζόν 2014-15 είναι για μας ένας χρόνος σταθεροποίησης», σχολίασε.
Η συνταγή της επιτυχίας είναι πλέον γνωστή. Η δουλειά του Ελβετού στο γήπεδο και του τεχνικού διευθυντή Έμπερλ στις μεταγραφές. Τα τελευταία δύο καλοκαίρια η Μπορούσια έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο έξυπνης μεταγραφής με τους Κρούζε (από Φράιμπουργκ) και Χαν (από Άουγκσμπουργκ), ενώ το ποσοστό επιτυχίας στους νέους παίκτες είναι συντριπτικό. Οι δυο τους αποφάσισαν φέτος ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσουν και βάθος, καθώς την τελευταία φορά που βρέθηκαν στο Europa League το βάρος ήταν μεγάλο και την επόμενη σεζόν έλειψαν από την Ευρώπη.
Μέχρι τώρα, λοιπόν, ο Φαβρ είναι ο προπονητής με το… περισσότερο rotation στην Γερμανία. Σε 11 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις δεν έχει επιλέξει ούτε μία φορά την ίδια 11άδα από ματς σε ματς. Το αποτέλεσμα; Ούτε μία ήττα! «Δεν έχουμε τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν άλλες ομάδες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε rotation, κάτι που θα ισχύει για όλους τους παίκτες χωρίς εξαιρέσεις», σχολίασε ο Φαβρ, τον οποίο το επίσημο site της Bundesliga χαρακτήρισε «Rotationsmeister», «πρωταθλητή του rotation».

Το ματς με το Αμβούργο έχει τελειώσει (με νίκη 1-0) και ο Τραορέ φεύγει αμέσως για τα αποδυτήρια. Ήταν εμφανώς ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν πήρε ούτε λεπτό συμμετοχής, όμως δεν παραπονέθηκε σε κανέναν. Περίμενε τη σειρά του και αυτή ήρθε λίγες ημέρες αργότερα στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Πάντερμπορν. Πολύ γρήγορα όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση.
«Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αυτό κάνει καλό στην ομάδα», σχολίασε ο Τραορέ. «Μπορούμε να κάνουμε rotation και να μην πειράξει κανέναν. Αυτό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ», είπε ο Γιάντσκε. Οι μόνοι που δεν έχουν χάσει λεπτό είναι οι Σάκα, Στραντσλ και Ζόμερ.
«Πλέον, εξηγώ στους παίκτες μου τον λόγο που δεν βρίσκονται στην 11άδα ή στην αποστολή. Πρέπει να είσαι ειλικρινής», αποκάλυψε ο Φαβρ, ο οποίος πλέον δουλεύει στις λεπτομέρειες. Η Γκλάντμπαχ φέτος μοιάζει πιο κυνική. Έχει λιγότερη κατοχή σε σχέση με πέρυσι (αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα), ενώ δείχνει λιγότερη διάθεση για ρίσκο, κάτι που φάνηκε στα ματς με Φράιμπουργκ και Κολωνία.
«Τον Απρίλιο παίξαμε πολύ καλύτερα εδώ, όμως χάσαμε 4-2», είχε πει μετά το δεύτερο ματς ο Φαβρ, που έχει καταλάβει ότι η υπομονή μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά όταν έχεις παίκτες στην επίθεση, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη ζημιά.
Ο Κρούζε ήταν τραυματίας στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως με το που επέστρεψε έδειξε ότι ανεβάζει την ποιότητα, ο Ράφαελ έσπασε το αρνητικό ρεκόρ χωρίς γκολ, που είχε φτάσει στα 800’ (είχε να σκοράρει από τον περασμένο Μάρτιο), ενώ ο Χαν έχει ήδη 5 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και δείχνει ότι μετά το δύσκολο ξεκίνημα προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα. Προσθέστε και τους Χέρμαν, Χργκότα και Τραορέ και το μοναδικό κενό είναι τα στημένα του Αράνγκο. Οι περσινοί «Fantastic Four» (Αράνγκο, Χέρμαν, Κρούζε, Ράφαελ) ίσως... αυξηθούν φέτος.

Με τους Κράμερ και Σάκα σε εκπληκτική κατάσταση στη μεσαία γραμμή οι παίκτες του Φαβρ πλέον μπορούν στο μεγαλύτερο διάστημα να ρυθμίζουν το τέμπο. «Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναπτύξει χαρακτήρα και έχει εξελιχθεί σε σημαντική προσωπικότητα για την ομάδα», είπε για τον Γερμανό διεθνή ο προπονητής του μετά την πρεμιέρα.
Ακόμη και αν η φετινή Γκλάντμπαχ παραμένει δουλειά σε εξέλιξη, τα δείγματα είναι εξαιρετικά. Πολλές φορές πέρυσι η Μπορούσια ήταν ευάλωτη στις αντεπιθέσεις, κάτι που ο Ελβετός τεχνικός θέλει να αλλάξει φέτος.
«Όλα είναι πιο γρήγορα στις μέρες μας. Τα αεροπλάνα, τα τρένα, το ίντερνετ, το ποδόσφαιρο», είχε πει στο ξεκίνημα της σεζόν ο τεχνικός της Γκλάντμπαχ και έχει τα «όπλα», για να κάνει την ομάδα του ακόμη πιο γρήγορη.
Τον Νοέμβριο του 2013 ο Έμπερλ είχε πει ότι θα χρειαστούν 2-3 μεταγραφικές περίοδοι, προκειμένου η ομάδα να επιστρέψει στα επίπεδα του 2012. Με πανέξυπνες αγορές, όμως, όχι μόνο την έχει φτάσει, αλλά μάλλον θα την ξεπεράσει. «Προσπαθούμε να μην κοιτάζουμε μακριά και το «τι θα γινόταν εάν…». Κοιτάζουμε μόνο το επόμενο παιχνίδι», είπε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post πριν λίγες ημέρες ο Γερμανός παράγοντας.
*Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Λουσιέν Φαβρ υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Γκλάντμπαχ.

Το παιχνίδι της Κυριακής (05/10) έχει μεγάλη σημασία για την Μπορούσια. Απέναντι στην εκπληκτικά βελτιωμένη Μάιντς έχει τη δυνατότητα να μείνει κοντά στην κορυφή, πριν την διακοπή, το ταξίδι στο Ανόβερο και το εντός έδρας παιχνίδι με την Μπάγερν (26/10). «Είναι ένα παιχνίδι απέναντι στις ιδέες μου», τόνισε ο τεχνικός των φιλοξενούμενων Κάσπερ Χιούλμαντ, που προσπαθεί να εφαρμόσει την ίδια φιλοσοφία με εκείνη του Φαβρ.
Στο παιχνίδι με το Αμβούργο ακούστηκε το σύνθημα «So wie in alten Tagen, wir bleiben ungeschlagen», «Όπως στις παλιές μέρες, είμαστε αήττητοι». Ο Φαβρ και οι παίκτες του μπορούν να αναβιώσουν τη χαμένη δόξα στο Mönchengladbach και αν όντως αυτή η σεζόν είναι «σταθεροποίησης», τα καλύτερα έρχονται.
  • *Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: