Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Αυτά έχουν δείξει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός!!

Λίγες μέρες πριν την πρώτη μεγάλη "μάχη" αιωνίων, ο Γιώργος Κογκαλίδης αναλύει στο SportDog τα πρώτα συμπεράσματα από τα φιλικά των δύο ομάδων, τα υπέρ και τα κατά. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, έδειξαν τα πρώτα τους δείγματα σε σπουδαία (κατά τα άλλα) φιλικά. Έδειξαν στοιχεία, έδειξαν αδυναμίες, αλλά όποιος επιχειρήσει να βγάλει συμπεράσματα από τα ως τώρα "δείγματα", είναι πολύ πιθανό να πέσει έξω. Ή, για να το γράψω όπως το σκέφτομαι, έχει τις ίδιες πιθανότητες με την προσπάθεια να πλουτίσει, βάζοντας τα χρήματά του στο "μαύρο" ή στο "κόκκινο" στη ρουλέτα.
Το μοναδικό συμπέρασμα, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να εξαχθεί με ασφάλεια είναι ένα: Είναι πολύ νωρίς για τελικούς!
Ο Παναθηναϊκός είναι ένα βήμα πίσω. Ο Μπλουμς ακόμα δεν γνωρίζει τα ονόματα των συμπαικτών του, η απουσία παικτών όπως ο Μαυροκεφαλίδης σε στιγμές της προετοιμασίας κάνει ακόμα πιο δύσκολο το "εδώ και τώρα" δέσιμο, η ταυτόχρονη απουσία των Νέλσον - Μποχωρίδη αλλοιώνει την εικόνα της περιφερειακής γραμμής, που χτίζεται, γκρεμίζεται και ξαναχτίζεται.
Ο Παναθηναϊκός είναι νέα ομάδα κι εξ ορισμού θέλει χρόνο. Άλλαξε και προπονητή, αλλάζει φιλοσοφία, ακόμα και παίκτες που ήταν πέρυσι στο ρόστερ θα έχουν διαφορετικό ρόλο και χρόνο (π.χ. Παππάς), συνεπώς έχουμε να κάνουμε με κάτι που ακόμα είναι ασχημάτιστο.
Ναι, υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η παρουσία του Μπατίστα, ο οποίος πάντως για την ώρα παλεύει με τα… δικά του στοιχεία, καθώς οι συμπαίκτες του δεν έχουν μάθει ακόμα να τον αξιοποιούν. Κι αυτό απόλυτα λογικό, άλλωστε θυμηθείτε πώς έπαιξε (κατά σύμπτωση πάλι κόντρα στο πρώτο του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα κόντρα στον Ολυμπιακό) ο Στεφάν Λάσμε.
Ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς είναι μια ομάδα που κράτησε τον βασικό κορμό της, που -έτσι κι αλλιώς- ήταν σε υψηλό επίπεδο και που πρόσθεσε ξένους παίκτες με υψηλό βαθμό ανταπόκρισης στα "θέλω" του προπονητή τους. Φέτος μοιάζει να στηρίζεται περισσότερο απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια στον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ξεκούραστος και χωρίς τη… συνήθη καλοκαιρινή επιβάρυνση, δείχνει να είναι σε κέφια.
Κόντρα στον Παναθηναϊκό αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, αλλά είναι ζητούμενο (και μην περιμένετε απάντηση πριν… δούμε το έργο) το αν και κατά πόσο η αμυντική προσήλωση θα είναι ανάλογη με αυτή της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη.
Η απουσία δύο "τριαριών", παικτών που έχουν να δώσουν και ενέργεια και αμυντικές λύσεις και ποιότητα (Ντάρντεν και Παπαπέτρου) είναι σημαντική, αλλά σε αυτή τη φάση οι απουσίες των "πράσινων" μοιάζουν να βαραίνουν περισσότερο. Κι η προσθήκη των Λαφαγιέτ και Χάντερ μοιάζει να ισχυροποιεί περισσότερο τους "ερυθρόλευκους" απ' ότι η αντίστοιχη προσθήκη των Σλότερ - Μπατίστα (χωρίς κατ' ανάγκη να τους συγκρίνουμε).
Είμαστε στο ξεκίνημα, καμία ομάδα δεν είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, οπότε τα όποια δείγματα είναι επισφαλή. Ακόμα και μετά το τέλος του μεταξύ τους ντέρμπι, δεν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, αφού στην πορεία πολλά θα διαφοροποιηθούν. Άλλωστε, αν πάρει κανείς το βίντεο από το ματς του ΟΑΚΑ (το πρώτο επί εποχής Πεδουλάκη για το πρωτάθλημα), ή το αντίστοιχο περσινό στο ΣΕΦ (στο κεκλεισμένων των θυρών) και δει αμέσως μετά την εικόνα των δύο ομάδων στο τέλος της περιόδου, θα διαπιστώσει πως οι διαφορές είναι τεράστιες.*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: