Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Το σωστό για τον Ολυμπιακό και το μπάσκετ είναι να έχουν έσοδα…!!

Πόσο παράλογο είναι να αποδέχεται μια ομάδα την καλύτερη πρόταση; Πώς γίνεται να θεωρείται λάθος κάτι που σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου θα ήταν το σωστό;

Το σωστό για τον Ολυμπιακό και το μπάσκετ είναι να έχουν έσοδα…
Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος 
Αλήθεια, ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό που δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Nova και κατέληξε στον ΟΤΕ TV;

Είναι ξεκάθαρο: Ο Ολυμπιακός επέλεξε το κανάλι που έδωσε τα περισσότερα χρήματα και ενδεχομένως κάποιες καλύτερες προοπτικές σε θέματα προβολής και μάρκετινγκ. Εν έτει 2014, η ορθή οικονομική διαχείριση δεν είναι απλά ο δρόμος, είναι ο μονόδρομος, ακόμα και για μια ομάδα του βεληνεκούς του Ολυμπιακού. Οχι μόνο γιατί όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να αρχίζουν να σκέφτονται με το financial fair play που έρχεται και στο μπάσκετ και ουσιαστικά δεν θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να καλύπτουν τα όποια κενά στα μπάτζετ, αλλά γιατί δεν γίνεται κάθε χρόνο η διαφορά εσόδων και εξόδων να αφορά τους πλούσιους προέδρους, που βάζουν το χέρι στο τσέπη. Σε λίγο καιρό αυτό θα απαγορευτεί στην Ευρωλίγκα, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, στο βαθμό που το ζούμε εδώ και πολλά χρόνια στο μπάσκετ, δημιουργώντας ομάδες που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ορέξεις των ιδιοκτητών και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθούν σε αδιέξοδο.
Πάμε λοιπόν στο θέμα μας: Ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόταση από ανοιχτό κανάλι, είχε προσφορές μόνο από ΟΤΕ και Νόβα. Η Νόβα έχει ουσιαστικά όλο το υπόλοιπο πρωτάθλημα και από αυτή την άποψη θα βοηθούσε συνολικά να συμφωνήσουν και οι ερυθρόλευκοι εκεί. Περισσότερο όμως από ηθικής άποψης, όχι οικονομικής. Στην προκειμένη περίπτωση ασχολήθηκαν μόνο με τα οφέλη στο ταμείο τους και πήγαν στο κανάλι που θα δώσει τα πιο πολλά χρήματα. Αυτό λοιπόν είναι ένα πρόβλημα που αφορά τον ΕΣΑΚΕ, τις άλλες ομάδες, όχι όμως τον Ολυμπιακό ή τέλος πάντως την οποιαδήποτε ομάδα θέλει να κάνει σωστή διαχείριση στα οικονομικά του.
Στο κάτω, κάτω ο Ολυμπιακός με την τηλεοπτική συμφωνία και ο Παναθηναϊκός με το χορηγό έδειξαν ένα δρόμο που μπορεί να αποτελέσει και τη σωτηρία για το μπάσκετ. Η αγορά πρέπει να ανοίξει και να αναζητηθούν τα περισσότερα έσοδα. Να μπουν όχι μόνοι οι αιώνιοι αλλά και όλες οι ομάδες στη διαδικασία αναζήτησης καλύτερων συμφωνιών, να απαιτούν και όχι να είναι μόνιμα επαίτες. Αν ο ΟΠΑΠ θέλει να δίνει μονίμως ψίχουλα, να υπάρχει η εναλλακτική λύση. Ήδη οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι και ενδεχομένως να αποτελέσουν τον άλλο δρόμο… Γενικά ο ανταγωνισμός εταιριών ή τηλεοπτικών καναλιών μπορεί να ωφελήσει τις ομάδες και το μπάσκετ και να φτάσουμε στο σημείο να αυξηθούν τόσο πολύ τα έσοδα, που financial fair play θα έρθει από μόνο του όχι μόνο στην Ευρωλίγκα, αλλά σε βάθος χρόνου και στην Α1. Το είπε ο Γιώργος Αγγελόπουλος στην ημέρα Τύπου του Ολυμπιακού και λίγοι του έδωσαν σημασία, όμως ήταν μια δήλωση με σημασία για το μέλλον του μπάσκετ.
ΥΓ.: Αλήθεια, ποιο είναι το νόημα πλέον της κεντρικής διαχείρισης; Ο ΕΣΑΚΕ δεν έχει όλες τις ομάδες μαζί πλέον, ενώ η καθεμία απ” αυτές κοιτάζει να βρει μόνη της χορηγία, διχως να στέκεται μόνο στον ΟΠΑΠ… Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και προκαλούν αναταραχές, ενώ και το θέμα του Πανιωνίου έχει φέρει «πονοκεφάλους» στην διοργανώτρια αρχή.


Πηγή: www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: