Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Σχεδόν μισό αιώνα μετά!!

Η ΑΕΚ, μέσω του επίσημου σάιτ της, θυμίζει στους παλιούς και ταυτόχρονα ενημερώνει τους νέους οπαδούς της για την τελευταία φορά που η ομάδα ταξίδεψε στο Αίγιο για να αντιμετωπίσει τον Παναιγιάλειο.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά!
Πρέπει να είσαι κοντά στα εξήντα για να θυμάσαι την ΑΕΚ να παίζει αγώνα στο Αίγιο.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο στους νεότερους φιλάθλους, ο αντίπαλος της Κυριακής Παναιγιάλειος ήταν μία από τις επαρχιακές ομάδες που συμμετείχαν στην Α' Εθνική από το πρώτο έτος της ίδρυσής της (1959-60) αλλά και η πρώτη «επαγγελματική» ομάδα της Ελλάδας, τουλάχιστον έτσι όπως γνωρίσαμε τον συγκεκριμένο όρο στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Ο Παναιγιάλειος ήταν παρών σε έξι από τις πρώτες επτά περιόδους της μεγάλης κατηγορίας. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο εμβληματικός (τύποις γενικός αρχηγός, αλλά στην ουσία αφεντικό της ομάδας) Αστέριος Μπέλλας, ο οποίος είχε δημιουργήσει μια ομάδα που λειτουργούσε σε δύο... κλιμάκια: το ένα, οι ντόπιοι στο Αίγιο, και το άλλο, οι «λεγεωνάριοι» (συνήθως πρώην παίκτες μεγάλων ομάδων), στην Αθήνα. Οι καλοπληρωμένοι και με ιδιαίτερη μεταχείριση «πασάδες του Αιγίου» έκαναν προπόνηση στην πρωτεύουσα και το σαββατοκύριακο ταξίδευαν με πούλμαν για να παίξουν με την ομάδα τους!

Το μοναδικό για την εποχή του μοντέλο λειτούργησε για σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, όταν ο Παναιγιάλειος υποβιβάστηκε (μετά από μπαράζ με Πανσερραϊκό και Προοδευτική) το 1966, δεν τον ξαναείδαμε στα μεγάλα σαλόνια. Μοιραία, δεν αντάμωσε ποτέ με την ΑΕΚ (με εξαίρεση το 4-1 για όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδας 1995-96 στη Νέα Φιλαδέλφεια) γι' αυτό και το τελευταίο ραντεβού των δύο ομάδων στο Αίγιο, σε αγώνα πρωταθλήματος, χρονολογείται στις 13 Φεβρουαρίου 1966. Σχεδόν 49 χρόνια πριν δηλαδή!

inner

Η ΑΕΚ ήταν νικήτρια με 2-0, όπως ήταν σχεδόν πάντα νικήτρια στα ματς με τον Παναιγιάλειο σε Νέα Φιλαδέλφεια και Αίγιο. Μόνο δύο εντός έδρας ισοπαλίες είχαν πάρει οι «πασάδες», το 1961 και το 1964, ενώ έχαναν πάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αυτό το 0-2 του 1966 (Φεβρουάριος αλλά πρώτος γύρος ακόμα!) υπέκυψαν από τα γκολ του Γιώργου Καραφέσκου και του Μίμη Παπαϊωάννου.

Το δεύτερο από αυτά τα γκολ, το έχουμε και σε μια από τις φωτογραφίες της μέρας εκείνης. Είναι η στιγμή της εκτέλεσης από τον Μίμη Παπαϊωάννου. Οι άλλες δύο φωτογραφίες «περιγράφουν» την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής: η σκάφη με τα κορνέ για να συνδυάζουν οι φίλαθλοι τη γεύση με το θέαμα, αλλά και η προθέρμανση των παικτών της ΑΕΚ με ποδοαντισφαίριση στο φιλέ του βόλεϊ. Ο Αλέκος Ιορδάνου είναι αυτός που λακτίζει την μπάλα και οι Κεφαλίδης, Βασιλείου, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης (όπως εμφανίζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά) περιμένουν για να συνεχιστεί το παιχνίδι.

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: