Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Πάκο Αλκάθερ στη θέση του Ντιέγκο Κόστα!!

Ο Paul Wilkes γράφει γιατί ο Πάκο Αλκάθερ θα πρέπει να πάρει τη θέση του Ντιέγκο Κόστα στην 11άδα της Ισπανίας.
ADVERTISEMENT
Όταν ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ανακοίνωσε την αποστολή για το φιλικό με την Γαλλία τον περασμένο μήνα και το ματς με την FYROM για τα προκριματικά του Euro 2016 το γεγονός ότι ο Πάκο Αλκάθερ ήταν μέσα αποτέλεσε έκπληξη για αρκετούς.
Πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα μετά το βατερλό του Μουντιάλ, όμως το όνομα του επιθετικού της Βαλένθια δεν ήταν στα πρώτα υποψήφια. Οι Ισπανοί διαθέτουν τεράστιο ταλέντο επιθετικά, αν και έχει γίνει κοινώς αποδεκτό ότι παίζουν καλύτερα χωρίς κλασικό φορ. Επίσης, μπορεί να έχασαν τον Νταβίντ Βίγια, όμως διαθέτουν παίκτες όπως οι Γιορέντε, Νεγρέδο, Σολδάδο και Τόρες.
Ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή
Φυσικά, ο Ντιέγκο Κόστα είναι η βασική επιλογή για την επίθεση, όμως παρά το γεγονός ότι σκοράρει ακατάπαυστα με την Τσέλσι, στην Ισπανία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν ελάχιστα παραδείγματα επιθετικών, που κατάφεραν να προσαρμοστούν αμέσως στην Premier League. Ο γεννημένος στη Βραζιλία επιθετικός είναι δυνατός, γρήγορος και «φονικός», στοιχεία απαραίτητα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Η φιλοσοφία του Ντιέγο Σιμεόνε στην Ατλέτικο του επέτρεψε να ασπαστεί αμέσως εκείνη του Μουρίνιο. Οι δύο προπονητές έχουν αρκετά κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους, κάτι που κάνει τον Ντιέγκο Κόστα να ανθίζει στην Τσέλσι.
Όπως είδαμε, όμως, και στα γήπεδα της Βραζιλίας δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με το παιχνίδι υπομονής και κατοχής όσο είναι με το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. «Ο Ντιέγκο Κόστα έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση Να δείξει σε όλους ότι έκανε τη σωστή επιλογή», σχολίασε ο Ντελ Μπόσκε στην Marca. «Ίσως έχουμε κάνει λάθος, κάτι που συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο, όμως είμαι πεπεισμένος ότι η αυτοπεποίθηση που έχει θα τον ωθήσει και θα τα πάει μια χαρά», ολοκλήρωσε ο Ισπανός τεχνικός.

Ο Ντελ Μπόσκε μοιάζει διατεθειμένος να αλλάξει κάποια πράγματα, για να έρθουν τα αποτελέσματα. Στο πρόσωπο του Αλκάθερ, όμως, ίσως να έχει ήδη βρει τον παίκτη που μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες, παίζοντας ακόμη και ως «false 9». Από την στιγμή που πέτυχε τον πρώτο του γκολ στο ματς με την FYROM, ο 21χρονος επιθετικός βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση, σκοράροντας και στην ήττα-σοκ από την Σλοβενία. Πέρυσι, δεν ήταν η πρώτη επιλογή στη Βαλένθια, όμως πέτυχε 6 γκολ σε 17 εμφανίσεις.

Φέτος, όμως, έχει ήδη 4 σε 7 παιχνίδια και είναι βασικός στην ομάδα του Νούνο. Όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του ο Νεγρέδο ίσως αυτό αναγκάσει τον Πορτογάλο τεχνικό να χρησιμοποιήσει τον Αλκάθερ πιο πίσω, προκειμένου να τους χωρέσει και τους δύο.
Αν το «πείραμα» πετύχει, ίσως βοηθήσει και τον Ντελ Μπόσκε. Προς το παρόν, πάντως, ο Αλκάθερ θα έπρεπε να είναι βασικός στην Ισπανία. Λίγοι παίκτες έχουν καταφέρει να βελτιωθούν τόσο πολύ μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η προσαρμογή του Αλκάθερ στο διεθνές ποδόσφαιρο έχει βοηθηθεί και από το γεγονός ότι έχει παίξει και σε όλες τις μικρές ομάδες της Ισπανίας. Ήταν πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 το 2010 με 6 γκολ, ενώ παραμένει ο πρώτος σκόρερ (μαζί με τα προκριματικά) στην ιστορία της διοργάνωσης με 14.
«Το γεγονός ότι αγωνίστηκα με τις μικρές ομάδες της Ισπανίας σε σημαντικές διοργανώσεις με βοήθησε πάρα πολύ και επαγγελματικά και προσωπικά. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να συνεχίσω να παίζω. Δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο», σχολίασε ο ίδιος.

Όταν σκόραρε για πρώτη φορά με την Ισπανία, πανηγύρισε τεντώνοντας τα χέρια του στον ουρανό στη μνήμη του πατέρα του, που πέθανε πριν από 3 χρόνια. «Θυμάμαι τον πατέρα μου κάθε μέρα και θα είναι πάντα μαζί μου. Έτσι, αποφάσισα να του αφιερώσω το γκολ, που ήταν τόσο σημαντικό για μένα», αποκάλυψε ο νεαρός επιθετικός.
Ο Αλκάθερ δέχθηκε πρόταση από την Βόλφσμπουργκ το περασμένο καλοκαίρι, όμως αποφάσισε να μείνει, παρά το γεγονός ότι είχαν μείνει μόνο 18 μήνες μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, με την ρήτρα του να είναι περίπου στα 18 εκατ. ευρώ. Η Βαλένθια ετοιμάζεται να του προσφέρει νέο 5ετές συμβόλαιο, με τη νέα ρήτρα του να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Η σωματοδομή του είναι διαφορετική από του Ντιέγκο Κόστα, όμως ο Ντελ Μπόσκε βλέπει αρκετές ομοιότητες ανάμεσά τους. «Ο Κόστα είναι διαφορετικός από τον Γιορέντε, όμως μοιάζει αρκετά με τον Πάκο. Και οι δύο ψάχνουν χώρους και ανοίγουν τις αντίπαλες άμυνες», είπε ο τεχνικός της Ισπανίας.

Ο Ντελ Μπόσκε έχει εντοπίσει αυτά που θέλουν να κάνουν οι επιθετικοί του χωρίς την μπάλα. Το εκπληκτικό ξεκίνημα του Ντιέγκο Κόστα στη σεζόν του δίνει το προβάδισμα. Το γεγονός, όμως, ότι παραμένει χωρίς γκολ μετά από 6 εμφανίσεις, ίσως αλλάξει γρήγορα τα πράγματα.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: