Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μάθημα, προβληματισμός και μεγαλείο!!

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την διπρόσωπη ΑΕΚ, τον απίθανο κόσμο και την μοναδική κίνηση της «Original 21».
Η λέξη που χρησιμοποίησε ο Τραϊανός Δέλλας μετά τη λήξη του αγώνα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα λέει όλα. Αναφέρομαι σ’ αυτό που υπογράμμισε ο Έλληνας τεχνικός περί μαθήματος για την ομάδα σχετικά με το πρώτο 45λεπτο…
ADVERTISEMENT
Ένα μάθημα το οποίο πρέπει να το εμπεδώσουν άπαντες. Διότι η φετινή σεζόν επαναλαμβάνω θα είναι γεμάτη από τέτοιου είδους δύσκολες αναμετρήσεις με αντιπάλους που θα αποδίδουν εξαιρετικά στο τακτικό κομμάτι (ανασταλτικά) και θα έχουν σκοπό στο ΟΑΚΑ (και στα… σπίτια τους) να αναγκάζουν την ΑΕΚ να μη μπορεί να αναπτυχθεί σωστά.
Αυτό έγινε με τον Απόλλωνα, μία άριστη τακτικά ομάδα, που ήξερε να βγάζει σωστά την κόντρα επίθεση και κυρίως να… κλειδώνει τον αντίπαλο και να μη του επιτρέψει να βρει τους χώρους προς την εστία! Έτσι κι έγινε.
Το θέμα είναι γιατί στην ΑΕΚ δεν εμφανίστηκαν από το πρώτο 45λεπτο διαβασμένοι για το παιχνίδι του αντιπάλου τους αν και γνώριζαν ότι αυτό ακριβώς θα γίνει. Η ομάδα του Δέλλα ήταν δίχως φαντασία, δίχως κίνηση, έμοιαζε δίχως πλάνο επί της ουσίας. Η ευθύνη σ’ αυτό το κομμάτι αφορά τους ποδοσφαιριστές σε πρώτο βαθμό!
Σκοπός στο ποδόσφαιρο όταν ο αντίπαλος παίζει κλειστά και δεν υπάρχουν χώροι είναι να τους δημιουργήσεις. Οι 11 της ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο δεν έκαναν ούτε μία κίνηση χωρίς την μπάλα. Κανείς τους… Ήταν κάκιστοι και απόλυτα προβλέψιμοι αν εξαιρέσουμε λίγο (σε μία – δυο περιπτώσεις τον Μπαρμπόσα).
Ήρθε και το ηλίθιο πέναλτι από τον Λαμπρόπουλο να συμπληρώσει το τραγικό πρώτο ημίχρονο που είχε μετατρέψει την γιορτή που είχε οργανωθεί στο ΟΑΚΑ από 25.000 και πλέον φίλους της ΑΕΚ σε… κηδεία!
Όμως στο Β’ ημίχρονο όλα άλλαξαν. Και δεν αναφέρομαι από το σημείο της αποβολής και μετά που (ναι) έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά για το διάστημα που ήταν και πάλι 11 εναντίον 11 και οι Κιτρινόμαυροι έδειξαν διαφορετική νοοτροπία και επέλεξαν να παίξουν ποδόσφαιρο.
Ανέβηκε πολύ ο Μάνταλος ο οποίος θέλει κάποιον να τον καταλαβαίνει λίγο περισσότερο στο κάθετο παιχνίδι του, αλλά ταυτόχρονα πήραν πάνω τους προσπάθειες τα ακραία μπακ, η ΑΕΚ έγινε δημιουργική, με παίκτες που έκαναν κίνηση και φάνηκε (και μετά την αποβολή) πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, πράγματα αποτέλεσμα δουλειάς από προπονητή και παίκτες.
Δεν ξέρω αν θα κέρδιζε η Ένωση αν και εφόσον δεν έμενε με παίκτη λιγότερο η ομάδα του Κωστένογλου, αλλά σίγουρα με τον τρόπο που έπαιξαν οι Κιτρινόμαυροι στο δεύτερο 45λεπτο έδειχναν ότι μπορούσαν να το γυρίσουν, ή έστω να δείξουν ότι μπορούν κι ας μη γινόταν…
Αν πρέπει να γράψουμε για πρόσωπα καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι πολλοί δεν τράβηξαν αλλά σε χειρότερη μέρα απ’ όλους βρέθηκαν σίγουρα οι Πλατέλλας, Ντούνης (όλοι δικαιούνται μία κακή μέρα, άλλωστε είπαμε όλοι είχαν μέτρια έως κακή ημέρα).
Όπως και να ‘χει αυτό το μάθημα πρέπει να φέρει και προβληματισμό! Διότι επαναλαμβάνω η ΑΕΚ θα συναντήσει ξανά ανάλογες συνθήκες και θα πρέπει να αντεπεξέλθει άμεσα. Στο Αίγιο οι Κιτρινόμαυροι έπαιξαν καλά μόνο για 30 λεπτά και κάκιστα αντί άπαντες (εντός και εκτός ομάδας) να εστιάσουν στο γιατί στα υπόλοιπα 60 λεπτά η ομάδα ήταν τραγική… έτρεξαν να μοιράζουν συγχαρητήρια για το πάθος και τον τσαμπουκά (κουβέντα για ποδόσφαιρο). Τώρα, με τον Απόλλωνα, χάθηκε ένα 45λεπτο και αυτό πρέπει να προβληματίσει!
Από το μάθημα και τον προβληματισμό περνάμε και στο μεγαλείο που δεν είναι άλλο από την παρουσία 25.000 και πλέον φίλων της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ… Τι να γράψει κανείς για την αγάπη του Ενωσίτη στην ομάδα του; Πρωτοφανής επίδειξη – απόδειξη αγάπης και στήριξης.
Και δεν είναι μόνο η παρουσία τους στο γήπεδο αλλά και η συμπαράστασή τους στην ομάδα στα δύσκολα… Όταν το ματς στράβωσε, ο κόσμος στήριξε, φώναξε, ενθάρρυνε και βοήθησε ουσιαστικά την ΑΕΚ να φτάσει στη νίκη. Δεν πέρασε πίεση στο χορτάρι, δεν μετέφερε γκρίνια, δεν άγχωσε... Απλά στήριξε! Αυτό είναι υγεία…
Όπως υγεία είναι αυτό που έκανε και η «Original 21» με τους οπαδούς του Απόλλωνα Σμύρνης. Στα μέτρα ασφαλείας η αστυνομία δεν επέτρεψε την παρουσία οπαδών της φιλοξενούμενης στο ΟΑΚΑ χωρίς κανέναν απολύτως λόγο… Έτσι από τη μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών αποφασίστηκε να τους βάλουν εκείνοι στο γήπεδο για να δουν το ματς και την αγαπημένη τους ομάδα.
Υγ: Παρουσία 6.000 και πλέον φίλων της στο κλειστό του ΟΑΚΑ η ΑΕΚ στο μπάσκετ έκανε το χρέος της και τίποτα περισσότερο, νίκησε τον Πανιώνιο που είναι ομάδα ημερών. Όμως το πάρτι και εκεί ήταν ανεπανάληπτο και η ομάδα βαδίζει σωστά. Ναι, θέλει δυο ξένους, να φύγουν αυτοί που έχει τώρα και δεν υπάρχουν και να αποκτηθούν δυο κανονικοί. Προέχει όμως το… πάπλωμα να φτάνει στα πόδια μας, κοινώς να μη μπει οικονομικά μέσα η ομάδα τώρα που είναι καθαρή από χρέη του παρελθόντος.
Υγ2: Νίκες παντού για την ΑΕΚ εκτός από το ανδρικό βόλεϊ που περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μια και είναι (ξανά) στα όρια της διάλυσης (όποτε το έγραφα αυτό πάντα υπήρχε και Μάνος Μακρής χωρίς να εννοώ ότι ο συγκεκριμένος ευθύνεται).
Υγ3: Μαθαίνω ότι τελειώνει σύντομα το θέμα της οικοδομικής άδειας για το γήπεδο της ΑΕΚ. Επιμένω να λέω ότι θα γράψουμε σχετικά όταν θα υπάρχουν τα έγγραφα και θα βλέπουμε τις μπουλντόζες στην Δεκελείας. Είναι κουραστικό να γράφουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Όλοι το θέλουμε, όλοι ανυπομονούμε και όλοι θα το ζήσουμε (πρώτα ο Θεός που λένε οι πιστοί).
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: