Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μπείτε στη νέα εποχή!!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης με αφορμή την ήττα του Ολυμπιακού στη Βιτόρια αναφέρεται στους τραυματισμούς της ομάδας και κάνει μία σημαντική επισήμανση... Λένε πως οι ήττες έχουν διδακτικό χαρακτήρα. Ειδικά αυτές που δεν κοστίζουν βαθμολογικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μάθημα αποφυγής της επόμενης, ή αναζήτησης του αιτίου και του αιτιατού. Ο Ολυμπιακός έχασε με… κάτω τα χέρια στη Βιτόρια από τη Λαμποράλ Κούτσα και ζητούμενο είναι να αναζητηθεί το "γιατί".
Μια πρώτη ανάγνωση προσφέρει το πρώτο εύκολο συμπέρασμα: Βασικοί παίκτες (όπως ο Ντάρντεν, ο Μάντζαρης), αλλά και παίκτες που έχουν χρόνο συμμετοχής και ρόλο στην ομάδα (όπως ο Λαφαγιέτ, ο Χάντερ) βρέθηκαν σε κακή βραδιά. Κι όταν η δική σου κακή βραδιά μετατρέπεται σε καλή βραδιά για τον αντίπαλο, δημιουργείται διαφορά, ενίοτε και πιο μεγάλη, από αυτή που θα περίμενε κανείς.
Πάμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές της… πρώτης ανάγνωσης. Οι ομάδες με υψηλούς στόχους διαθέτουν βάθος στο ρόστερ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις "κακές βραδιές" βασικών τους στελεχών. Για να μην περιμένουν να γίνει δυνατό το αδύνατο (να μην έχουν κακές εμφανίσεις, καλοί παίκτες).
Ο Ολυμπιακός "χτίστηκε" με καλά υλικά, προκειμένου για υψηλούς στόχους, αλλά αυτή τη στιγμή είναι… μείον τρεις! Πρίντεζης, Λοτζέσκι και Παπαπέτρου είναι τραυματίες και… με τον Θεό κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Όμως, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι ο χρόνος αποχής του Γιώργου Πρίντεζη είναι μεγαλύτερος απ' όσο έπρεπε.
Το γιατί δεν θα το απαντήσουμε εμείς. Ούτε ιατρικές γνώσεις έχουμε, ούτε είναι αυτός ο ρόλος μας. Εμείς καταθέτουμε ερωτήσεις, που αναζητούν τη συνάντηση με τις απαντήσεις.
Όσο ο Ολυμπιακός παίζει με ένα "3άρι" (κατ' ουσίαν), όσο ο Ολυμπιακός παίζει χωρίς τον έναν από τους δημιουργούς του (και συνάμα το βασικό του "4άρι"), θα είναι εξαρτημένος από την εμφάνιση 3-4 παικτών. Αλλιώς να ψάχνεις να βρεις 2-3 να πλαισιώσουν τον Βασίλη Σπανούλη (τα έχουμε πει, αυτή είναι η ομάδα του Σπανούλη) ανάμεσα σε 7-8 πρωτοκλασάτους κι αλλιώς να περιμένεις βοήθεια από τον Καββαδά.
Ο Ολυμπιακός έχει τους παίκτες να φτάσει ψηλά, αρκεί να… έχει τους παίκτες στο παρκέ κι όχι με πολιτικά. Δεν φταίει κανείς που κάποιος τραυματίζεται, όταν όμως όλος ο σύγχρονος αθλητικός κόσμος αναζητεί μοντέρνους τρόπους αποθεραπείας, με μειωμένο χρόνο και μηδενικό κίνδυνο υποτροπής, η προσκόλληση σε παραδοσιακές μεθόδους ίασης, ίσως να μην είναι η καλύτερη δυνατή λύση.
Όταν, για παράδειγμα, παίκτες επιπέδου Ντιέγκο Κόστα, Ντι Μαρία και άλλοι αυτού του επιπέδου, βρίσκουν γιατρειά στα βλαστοκύτταρα, όταν οι ομάδες δεν στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα των υπηρεσιών των "αστεριών τους", όταν ακόμα και ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ επιλέγει αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, τότε πρέπει κι οι "ερυθρόλευκοι" να αναζητήσουν αυτά τα… σύγχρονα βιολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να χάσει ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, ακόμα και με τους τρεις (ή έστω έναν από τους τρεις) τραυματίες "μάχιμο" στο παρκέ. Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο πως ο Πρίντεζης ή ο Λοτζέσκι θα άλλαζαν τη μοίρα του συγκεκριμένου αγώνα, ή οποιασδήποτε αναμέτρησης. Όμως, είναι βέβαιο πως όσο περνά ο καιρός, οι απουσίες -τόσο χτυπητές και τόσο πολλές- θα βαραίνουν στην πλάτη της ομάδας.
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: