Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ανορθόδοξη επιβίωση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Βίκτορ Σκρίπνικ, την αλλαγή φιλοσοφίας και την επόμενη μέρα στη Βέρντερ Βρέμης.
Μέσα σε λίγους μήνες πολλά έχουν αλλάξει στη Βρέμη. Υπό την πίεση του υποβιβασμού αποφασίστηκε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, όπως και στη διοίκηση. Το αποτέλεσμα, όμως, παραμένει αμφίβολο και το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν.
Ο χειρότερος πρώτος γύρος εδώ και 40 χρόνια για τους πράσινους έκλεισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έστω και αν τους βρήκε στη 16η θέση. Με την καλύτερη παρακαταθήκη - αν προτιμάτε - για το μέλλον. Η νίκη επί της Ντόρτμουντ ήταν το ιδανικό φινάλε ενός πρώτου γύρου με απίστευτα σκαμπανεβάσματα. Ενός πρώτου γύρου που φαίνεται ότι επιτέλους μπήκαν καλύτερα και πιο στέρεα θεμέλια για το μέλλον, καθώς αν δεν είχε γίνει η αλλαγή στον πάγκο τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι στην ντροπιαστική ήττα με 6-0 από την Μπάγερν στο Μόναχο, όταν η Βέρντερ έγραψε ιστορία στην Bundesliga, καθώς δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα σουτ… Οι οπαδοί περίμεναν έξω από το γήπεδο, για να κάνουν την καθιερωμένη – στην Γερμανία – συζήτηση πανικού (κατά κάποιον τρόπο). Τελικά, ο Ντουτ αποχώρισε (παίρνοντας και 850.000 ευρώ αποζημίωση για να υπογράψει στη Στουτγκάρδη ως τεχνικός διευθυντής) και στη θέση του ήρθε ένας άνθρωπος από τα σπλάχνα του συλλόγου.
«Η ομάδα μου θα παίζει επιθετικό, ωραίο ποδόσφαιρο. Όλοι ενθουσιάζονται με το πρωτάθλημα του 2004 και θέλουμε να επιστρέψουμε. Είμαι με όλη μου την καρδιά Βέρντερ», είχε πει ο Βίκτορ Σκρίπνικ στην παρουσίασή του και φρόντισε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Η επιστροφή στις ρίζες είναι γεγονός σε όλα τα επίπεδα, καθώς δίπλα τους ως βοηθός κάθεται ο Τόρστεν Φρινγκς. Ο Ουκρανός βρίσκεται στον σύλλογο από το 1996, περνώντας από όλα τα επίπεδα μέχρι να φτάσει στον πάγκο. «Ένα μυαλό που ποτέ δεν κοιμάται», είχε γράψει το Kicker, ενώ όπως ο ίδιος θα πει στη συνέχεια: «Ο Σάαφ μου έμαθε πως λειτουργούν τα πάντα στο ποδόσφαιρο».

Σε 9 ματς ο Ντουτ φέτος είχε 4 βαθμούς, ενώ σε 8 ο Σκρίπνικ 13. Η διαφορά είναι εμφανής. Βέβαια, ο Ουκρανός έχει πάρα πολλά να διορθώσει, καθώς η ομάδα του δέχεται 2,29 γκολ ανά ματς, που είναι η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία, ενώ 39 γκολ η Βέρντερ είχε να δεχθεί μετά από 17 αγωνιστικές τη σεζόν του – μοναδικού της - υποβιβασμού (1979-80).
«Τα παιδιά της Βέρντερ την απελευθέρωσαν», έγραψε η Süddeutsche, ενώ ακολούθησε το «Η Βέρντερ συναντάει το μέλλον». Ξαφνικά, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να εξάψουν τη φαντασία στο Weserstadion. Δεν είναι μόνο ο Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς, που προσπαθεί να ανταγωνιστεί τον Τσαλχάνογλου στις εκτελέσεις φάουλ και έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, αλλά και παίκτες από τις ακαδημίες. Το «ιερό δισκοπότηρο». Η «ψυχή» ενός συλλόγου.
Στη νίκη με 4-0 επί της Πάντερμπορν στα τέλη του Νοέμβρη ξεκίνησαν ο 19χρονος Ζέλκε, ο 20χρονος Άιτσιτσεκ και ο 21χρονος Στέινμπεργκ, που έκανε το ντεμπούτο του. Στο τέλος το ντεμπούτο του έκανε και ο 17χρονος Μαξιμίλιαν Έγκεσταϊν, ο οποίος έγινε ο δεύτερος νεότερος που φόρεσε τη φανέλα της Βέρντερ στην Bundesliga πίσω μόνο από τον Τόμας Σάαφ! Στα επόμενα ματς ακολούθησαν οι Χιούζινγκ, Μπους, Στρέμπινγκερ και Λόρεντσεν. Ούτε λίγο ούτε πολύ επτά παίκτες που ο Σκρίπνικ είχε στην ομάδα U23.

Ο Λόρεντσεν επέστρεψε σχεδόν μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω τραυματισμού στις 30 Νοεμβρίου σε ματς της δεύτερης ομάδας και στην ισοπαλία 3-3 με το Ανόβερο ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Βέρντερ. «Είχαμε συμφωνήσει να παίξει όσο μπορέσει και στη συνέχεια να μου κάνει νόημα να τον βγάλω», αποκάλυψε ο Σκρίπνικ. «Ο Μέλβιν (Λόρεντσεν) και ο Ντέιβι (Ζέλκε) είναι το μέλλον μας», συνέχισε ο Ουκρανός. «Είναι όνειρο. Παραμύθι. Είναι απλά τρελό», τόνισε ο 20χρονος επιθετικός, που πετούσε στα σύννεφα.
«Αλλαγή νοοτροπίας;», αναρωτήθηκε η Kreiszeitung. Παίκτες όπως ο Πέτερσεν και ο Ελία ήδη αποτελούν παρελθόν, ενώ η πρώτη προσθήκη είναι ο 18χρονος Εζτουνάλι, που αποκτήθηκε δανεικός μέχρι το καλοκαίρι του 2016 από την Λεβερκούζεν. «Δεν μισώ τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίκτες. Οι νεαροί είναι πεινασμένοι. Μάχονται», τόνισε ο Σκρίπνικ.

*Ο αγώνας ενάντια στη 18 θέση είναι (και) δικός μας αγώνας
Η αλήθεια είναι ότι το μονοπάτι είναι επικίνδυνο. Κάπως ανορθόδοξο. Η μάχη της παραμονής στην Bundesliga τα τελευταία χρόνια δεν μοιάζει με καμία άλλα στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα. Ιστορικές ομάδες με γεμάτα ρόστερ βρίσκονται ξαφνικά στη «δίνη», από την οποία μοιάζουν ανήμπορες να αποδράσουν. Και η Βέρντερ δείχνει έτοιμη να στηρίξει τη δική της μάχη σε παίκτες άπειρους και «πρωτάρηδες».
Από το πουθενά, όμως, η πίστη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι οπαδοί ποτέ δεν ζήτησαν κάτι παραπάνω από το βλέπουν τους παίκτες να παίζουν με πάθος. Και δυστυχώς τα ακριβοπληρωμένα – για τα τωρινά δεδομένα - αστέρια ποτέ δεν μπόρεσαν να ταυτιστούν με τον κόσμο. Η επιστροφή στην «ψυχή» του συλλόγου είναι συνειδητή επιλογή και αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο επιβίωσης. Διότι για μία ομάδα όπως η Βέρντερ η παραμονή δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, παρά μόνο επιβίωση.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα είναι ο προπονητής», έγραψε το Sport1 για τον Σκρίπνικ, ο οποίος έχει αλλάξει περισσότερα από όσα πίστευε. Πλέον, υπάρχει ένα νέο αίσθημα του «εμείς» στην Βρέμη. Ο Frank Hellmann έγραψε ότι πιθανότατα πριν τις διακοπές δεν υπήρχε άλλη πόλη στην Γερμανία, όπου στην αγορά αντί για κόκκινο και λευκό, έβλεπες παντού λευκό και πράσινο. Ο κόσμος μοιάζει να έχει συσπειρωθεί περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και τραγούδι έβγαλαν για τον προπονητή τους, το «Skripniker».
«Με την Ντόρτμουντ πρέπει να παίξουμε ξανά ποδόσφαιρο, ώστε οι οπαδοί μας να ξαναβρούν τον ενθουσιασμό», είχε πει ο Ουκρανός μετά την βαριά ήττα με 4-1 από την Γκλάντμπαχ, που προκάλεσε και το ξέσπασμα του Γιουνούζοβιτς. «Αυτό που παίζουμε δεν είναι ποδόσφαιρο. Γίνεται συνέχεια το ίδιο πράγμα. Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό», σχολίασε ο τελευταίος, με την Βέρντερ να πέφτει στον πάτο της βαθμολογίας. «Λείπει το θάρρος εκτός έδρας», έγραψε η Kreiszeitung.
«Δεν πρέπει να μιλάει τόσο γρήγορα μετά τα ματς. Θα πρέπει πρώτα να παίρνει μία βαθιά ανάσα και να σκεφτεί», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής Άιχιν, όμως όλα ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα. Η βραδιά με την Ντόρτμουντ ήταν κατά κάποιον τρόπο μαγική για τους πράσινους, με το Sportschau να γράφει: «Ο Ζέλκε κάνει την Βέρντερ να ελπίζει».
Οι οπαδοί προσπαθούν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή και στην πρώτη προπόνηση μετά τις διακοπές, περίπου 200 από αυτούς βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να πείσουν τον Γιουνούζοβιτς να μείνει. Αρκετά πανό έκαναν την εμφάνισή του, ενώ ακούστηκαν πολλά υπέρ του συνθήματα. Μέχρι και στο facebook ξεκίνησε καμπάνια με όνομα «Ο Γιούνο να παραμείνει στην Βέρντερ».
Γιατί; Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι και πριν λίγες ημέρες τα είχε αφήσει όλα ανοιχτά με δηλώσεις του στην Bild. «Είναι τρελό το πώς με υποστηρίζουν οι οπαδοί», σχολίασε πριν αποκαλύψει ότι δεν πρόκειται να φύγει τον Ιανουάριο. Για το καλοκαίρι βλέπουμε…

Το νέο «αφεντικό», ο Μάρκο Μπόντε αποκάλυψε ότι παρά την «ανταρσία» που είχε γίνει για αλλαγή στη διοίκηση με προοπτική να αυξηθεί το μπάτζετ, τελικά αυτό δε θα συμβεί άμεσα. Φαίνεται ότι ο «γάμος» με τον Σκρίπνικ έχει αλλάξει τα δεδομένα. Φαίνεται ότι όντως υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας. Η έννοια της πίεσης έχει αλλάξει, παρότι η Βέρντερ παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση βαθμολογικά. Η ματιά είναι πλέον στο μέλλον και όχι στο τώρα…
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: