Ενέχει
το στοιχείο της υπερβολής η επισήμανση του προλόγου, διότι δεν έγιναν δα
και πρώτοι οι Πίστονς στην Ανατολή ή σε ολόκληρο το ΝΒΑ, αλλά
τουλάχιστον αυτή τη στιγμή επιδεικνύουν με υπερηφάνεια το μεγαλύτερο
τρέχον σερί νικών χώρια που έχουν να ηττηθούν έναν χρόνο!
Τα ξημερώματα οι Πίστονς κατασπάραξαν και τους Μάβερικς, σημειώνοντας την έβδομη απανωτή νίκη τους, ένα σερί που αποτελεί την καλύτερη ρέουσα επίδοση στη λίγκα και ως εκ τούτου ο αυριανός αγώνας τους με την Ατλάντα θα κρίνει ποια ομάδα θα είναι η πιο «καυτή» σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.
Οι προπορευόμενοι στην Ανατολή (με ρεκόρ 27-8) Χοκς μετρούν έξι σερί νίκες, ενώ οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που βρίσκονται στο Νο 1 της Δύσης (με 28-5), έχουν 5-0 και την ίδια ώρα θα υποδέχονται τους Καβαλίερς, σε ένα ματς στο οποίο επιστρέφει ο Λεμπρόν Τζέιμς και αναμένεται να ντεμπουτάρει ο άρτι αφιχθείς στο Κλίβελαντ (από τους Ντένβερ Νάγκετς) Ρώσος σέντερ Τιμοφέι Μοζγκόφ...
Βεβαίως όλα αυτά τα σερί και τα ρεκόρ είναι αναλώσιμα και επ' ουδενί προδιαγράφουν την κατάληξη της κανονικής περιόδου, πολλώ δε μάλλον την εξέλιξη των πλέι οφς, ωστόσο η αήττητη προέλαση των Πίστονς συνιστά ένα πραγματικό «case study»: μια περιπτωσιολογία που αναδεικνύεται από το γεγονός ότι από τις 26 Δεκεμβρίου και εντεύθεν, η ομάδα του Ντητρόιτ έχει σημειώσει επτά νίκες σε ισάριθμα ματς, εκ των οποίων τα πέντε διεξήχθησαν εκτός έδρας!
Αμ' το άλλο; Σε αυτούς τους επτά αγώνες τα «Πιστόνια» έχουν να επιδείξουν μια συνολική διαφορά 105 πόντων (μέσος όρος 15), ενώ μεταξύ των θυμάτων τους περιλαμβάνονται οι πρωταθλητές Σαν Αντόνιο Σπερς (με το λέι απ του Μπράντον Τζένιγκς στην εκπνοή) και μάλιστα από το -18, οι ισχυρότατοι Ντάλας Μάβερικς και οι Καβαλίερς τους οποίους νίκησαν με διαφορά 23 πόντων στο Κλίβελαντ, με αιχμή του δόρατος τα 167/32 τρίποντα (!), μολονότι στην αρχή του αγώνα είχαν βρεθεί στο -15!
Οι Πίστονς στην αρχή της σεζόν αποτελούσαν ένα από τα... ανέκδοτα του πρωταθλήματος, μάλιστα προτού πατήσουν το γκάζι και μεταμορφωθούν, είχαν γνωρίσει δέκα τρεις ήττες στη σειρά. Σαν να μην έφτανε αυτό το αρνητικό σερί τους, μετά την ήττα στον αγώνα με τους Νετς αποχαιρέτησαν κιόλας έναν από τους καλύτερους παίκτες τους, ο οποίος (προς θλίψιν, αλλά και προς... πείσμα του Κώστα Παπανικολάου) μετακόμισε στους Χιούστον Ρόκετς: τον (φορτωμένο με ένα τετραετές συμβόλαιο ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων) 29χρονο φόργουορντ Τζος Σμιθ, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε μέσο όρο 13.1 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ!
Εκ πρώτης όψεως η μεταγραφή του «J-Smoove» θα ενίσχυε σημαντικά τους Ρόκετς και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο τους Πίστονς, παρ' όλα συνέβη το... αντίθετο! Το μεν Χιούστον δεν έγινε άτρωτο, το δε Ντητρόιτ μεταλλάχθηκε σε μια αδάμαστη ομάδα, που έκανε λάβαρο της το «refuse to lose» και βαράει κιόλας αλύπητα κάθε αντίπαλο, όπου κι αν τον συναντά!
Πως εξηγείται αυτή η Οβιδιακή μεταμόρφωση; Τούτο το καίριο ερώτημα απασχολεί ολόκληρη την πιάτσα του ΝΒΑ, που βλέπει τους Πίστονς να σημειώνουν επτά αλλεπάλληλες νίκες, να ξεφεύγουν από τα Τάρταρα του 5-23, να βελτιώνουν το ρεκόρ τους σε 12-23 και να επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω... .
Μια λογικότατη ερμηνεία της έκρηξης των Πίστονς θα μπορούσε να είναι η απελευθέρωση των προσωπικοτήτων, των ταλέντων και των εγωισμών των παικτών, μετά την αποχώρηση του Σμιθ. «Οι δημοσιογράφοι ψάχνουν για τίτλους, αλλά εμάς αυτό δεν μας απασχολεί. Οι παίκτες δεν είχαμε καμιά εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς απλώς βγαίνουμε στο γήπεδο και αγωνιζόμαστε. Εάν εσείς οι δημοσιογράφοι θέλετε να βγάλετε τίτλο, κάντε το. Εμείς απλώς ερχόμαστε στο γήπεδο και προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» έσπευσε να τονίσει ο Γκρεγκ Μονρόε που πέρασε... πριονοκορδέλα τους Μάβερικς με 27 πόντους, 18 ριμπάουντ και 6 ασίστ!
Οι Πίστονς είχαν να νικήσουν εκτός έδρας τους Σπερς και τους Μάβερικς από τη σεζόν 1996-97, ενώ το 7-0 που τρέχουν είναι το καλύτερο σερί τους από την περίοδο 2008-09, όταν εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στα πλέι οφς!
Με την αποχώρηση του Σμιθ οι Πίστονς απόλεσαν έναν πολύ ταλαντούχο και πασπαρτού παίκτη, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού! Ο προπονητής και συνάμα πρόεδρος, Σταν Βαν Γκάντι διαρρηγνύει τα ιμάτια του, υποστηρίζοντας διαρκώς ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον χαρακτήρα και τις συνήθειες του πληθωρικού point forward, αλλά είναι προφανές ότι η φυγή του επέτρεψε στους υπόλοιπους παίκτες να φανερώσουν τις κρυμμένες ικανότητες τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία, να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και- προϊόντος του αήττητου σερί- να αποκτούν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Ο Σταν Βαν Γκάντι που είναι γιος του προπονητή Μπιλ Βαν Γκάντι και ο πρεσβύτερος αδερφός του Τζεφ Βαν Γκάντι (τον οποίο είχε κόουτς τη σεζόν 2006-07 ο Βασίλης Σπανούλης στους Ρόκετς) δεν είναι ούτε χθεσινός, ούτε άσχετος. Τουναντίον ήταν εκείνος που βρισκόταν στον πάγκο των Χιτ επί δώδεκα συναπτά έτη (ως ασίσταντ από το 1995 και ως head coach από to 2003) αλλά δεν.. πρόλαβε να τους οδηγήσει στο θρόνο , καθώς έφυγε στις 12 Δεκεμβρίου του 2005 σε μια αποχώρηση για την οποία έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας!
Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι τον σχόλασε άκομψα ή τον υποχρέωσε να παραιτηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος Πατ Ράιλι, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και στέφθηκε πρωταθλητής (με την ανατροπή από το 0-2 στο 4-2 χάρη στα όργια του Ντουέιν Γουέιντ στους τελικούς με τους Μάβερικς), επειδή, λέει, τον ζήλευε, λόγω της μεγαλύτερης επιτυχίας που είχε σημειώσει από αυτόν!
Κατά καιρούς ο ίδιος ο Βαν Γκάντι και ο Ράιλι έχουν διαψεύσει μετ' επιτάσεως αυτό το σενάριο, ωστόσο η υπόθεση παραμένει ακόμη σκοτεινή...
Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο παχουλούτσικος και μουστακαλής Βαν Γκάντι που μπορεί φυσιογνωμικώς να μοιάζει με.. ταβερνιάρη, αλλά είναι καπάτσος, διαθέτει καλές προπονητικές ιδέες και εμπνεύσεις και αρέσκεται στα ρίσκα (στις πάσης φύσεως επιλογές, αλλά και στο κοουτσάρισμα) είχε οδηγήσει το Μαϊάμι στους τελικούς της Ανατολής, ωστόσο στάθηκε πάλι άτυχος! Οι Χιτ προηγήθηκαν στη σειρά κόντρα στους Πίστονς με 3-2, αλλά τραυματίστηκε ο Γουέιντ και ο Βαν Γκάντι φοβήθηκε να ρισκάρει μαζί του: τον άφησε στα πιτς στον έκτο αγώνα και τον χρησιμοποίησε συντηρητικά στον έβδομο με αποτέλεσμα το Ντητρόιτ να πετύχει δυο απανωτές νίκες και να προκριθεί στους τελικούς του ΝΒΑ, όπου ηττήθηκε με 4-3 από τους Σπερς.
Ο Σταν Βαν Γκάντι είχε άλλη μια ευκαιρία να φορέσει το χρυσό δακτυλίδι του πρωταθλητή, αλλά κι αυτή πήγε στράφι! Το κακό (σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα) τρίτωσε τη σεζόν 2008-09, όταν οδήγησε τους Ορλάντο Μάτζικ σε 59 νίκες στην κανονική περίοδο και στους τελικούς απέναντι στους Λέικερς, οι οποίοι επικράτησαν με 4-1. Σαν να μην έφτανε αυτό τον έπιασε στο στόμα του ο (άλλοτε παίκτης του στο Μαϊάμι) Σακίλ Ο' Νιλ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στους Σανς και θιγμένος από το σχόλιο του Βαν Γκάντι ότι στον αγώνα των Μάτζικ με το Φοίνιξ «έκανε flopping όλο το βράδυ», τον αποκάλεσε «master of panic», εξηγώντας ότι πανικοβάλλεται με το παραμικρό και γι' αυτό δεν μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο!
Το καλοκαίρι του 2012, αποχωρώντας από το Ορλάντο ο νυν προπονητής των Πίστονς τα έβαλε και με τον Ντουάιτ Χάουαρντ τον οποίο κατηγόρησε (επικαλούμενος πηγή μέσα από τη διοίκηση της ομάδας) πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον φάει!
Δυόμισι χρόνια αργότερα, ο Βαν Γκάντι σηκώνει τα χέρια ψηλά, όταν τον ρωτούν πώς αίφνης άλλαξε και μάλιστα δραματικά η εικόνα της ομάδας. «How this has all happened, I really don't know» δήλωσε τα ξημερώματα στο Ντάλας, αφού προηγουμένως εξήγησε το σκεπτικό του στην υπόθεση του Τζος Σμιθ: «Στην κατάσταση που βρισκόμασταν στην αρχή της σεζόν έκρινα ότι έπρεπε να δώσω ευκαιρίες στους υπόλοιπους παίκτες και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αφενός να περιοριστεί ο χρόνος συμμετοχής του και αφετέρου να μην κρατά τόσο πολύ την μπάλα. Αυτή η επιλογή μου, όμως, δεν θα ήταν τίμια στάση απέναντι σε έναν βετεράνο δέκα ετών και γι αυτό αποφασίσαμε να χωρίσουμε, εξοικονομώντας μάλιστα χρήματα που θα μας φανούν χρήσιμα στο μέλλον».
Όντας θιασώτης του «vivere pericolosamente», αλλά και ορθολογιστής ο Βαν Γκάντι φαίνεται ότι διόρθωσε το λάθος του (πρώην τζένεραλ μάνατζερ, εμβληματικού παίκτη και δις πρωταθλητή με τους Πίστονς) Τζόε Ντούμαρς, ο οποίος είχε κουβαλήσει τον Σμιθ από την Ατλάντα. Όπως σχολίασε το ESPN, με την αποχώρηση του, οι Πίστονς δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσπαθούν να κάνουν αλχημείες για να χωρέσουν στα διάφορα σχήματα ο Σμιθ, ο Μονρόε και ο Ντράμοντ, ενώ επιδεικνύουν εντυπωσιακή βελτίωση όχι μονάχα στα αποτελέσματα και στις εμφανίσεις τους, αλλά και σε συγκεκριμένες στατιστικές κατηγορίες, που δικαιώνουν πανηγυρικά την εξ ορισμού ριψοκίνδυνη επιλογή του Βαν Γκάντι.
Συν τοις άλλοις οι υπόλοιποι παίκτες ταρακουνήθηκαν και συσπειρώθηκαν, διότι «η φυγή του συμπαίκτη ήχησε σαν ξυπνητήρι στ' αυτιά μας» όπως αποκάλυψε ο Μπράντον Τζένιγκς, που ως άλλος... Ντέγιαν Μποντιρόγκα (στη Στεφανέλ Τριέστε) βρέθηκε στα 19 του προερχόμενος κατ' ευθείαν από το high school να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα με τη Ρόμα.
Μ' αυτά και μ' αυτά οι Πίστονς ξανακάνουν μετά από χρόνια πάταγο στο ΝΒΑ και κανείς δεν ξέρει πότε, πού, πώς και γιατί θα κοπάσει. Ούτε ο Θεός, ούτε ο Βάν Γκάντι ο οποίος ούτως ή άλλως δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα για το.... έγκλημα, το οποίο συντελείται!
Τα ξημερώματα οι Πίστονς κατασπάραξαν και τους Μάβερικς, σημειώνοντας την έβδομη απανωτή νίκη τους, ένα σερί που αποτελεί την καλύτερη ρέουσα επίδοση στη λίγκα και ως εκ τούτου ο αυριανός αγώνας τους με την Ατλάντα θα κρίνει ποια ομάδα θα είναι η πιο «καυτή» σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.
Οι προπορευόμενοι στην Ανατολή (με ρεκόρ 27-8) Χοκς μετρούν έξι σερί νίκες, ενώ οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που βρίσκονται στο Νο 1 της Δύσης (με 28-5), έχουν 5-0 και την ίδια ώρα θα υποδέχονται τους Καβαλίερς, σε ένα ματς στο οποίο επιστρέφει ο Λεμπρόν Τζέιμς και αναμένεται να ντεμπουτάρει ο άρτι αφιχθείς στο Κλίβελαντ (από τους Ντένβερ Νάγκετς) Ρώσος σέντερ Τιμοφέι Μοζγκόφ...
Βεβαίως όλα αυτά τα σερί και τα ρεκόρ είναι αναλώσιμα και επ' ουδενί προδιαγράφουν την κατάληξη της κανονικής περιόδου, πολλώ δε μάλλον την εξέλιξη των πλέι οφς, ωστόσο η αήττητη προέλαση των Πίστονς συνιστά ένα πραγματικό «case study»: μια περιπτωσιολογία που αναδεικνύεται από το γεγονός ότι από τις 26 Δεκεμβρίου και εντεύθεν, η ομάδα του Ντητρόιτ έχει σημειώσει επτά νίκες σε ισάριθμα ματς, εκ των οποίων τα πέντε διεξήχθησαν εκτός έδρας!
Αμ' το άλλο; Σε αυτούς τους επτά αγώνες τα «Πιστόνια» έχουν να επιδείξουν μια συνολική διαφορά 105 πόντων (μέσος όρος 15), ενώ μεταξύ των θυμάτων τους περιλαμβάνονται οι πρωταθλητές Σαν Αντόνιο Σπερς (με το λέι απ του Μπράντον Τζένιγκς στην εκπνοή) και μάλιστα από το -18, οι ισχυρότατοι Ντάλας Μάβερικς και οι Καβαλίερς τους οποίους νίκησαν με διαφορά 23 πόντων στο Κλίβελαντ, με αιχμή του δόρατος τα 167/32 τρίποντα (!), μολονότι στην αρχή του αγώνα είχαν βρεθεί στο -15!
Οι Πίστονς στην αρχή της σεζόν αποτελούσαν ένα από τα... ανέκδοτα του πρωταθλήματος, μάλιστα προτού πατήσουν το γκάζι και μεταμορφωθούν, είχαν γνωρίσει δέκα τρεις ήττες στη σειρά. Σαν να μην έφτανε αυτό το αρνητικό σερί τους, μετά την ήττα στον αγώνα με τους Νετς αποχαιρέτησαν κιόλας έναν από τους καλύτερους παίκτες τους, ο οποίος (προς θλίψιν, αλλά και προς... πείσμα του Κώστα Παπανικολάου) μετακόμισε στους Χιούστον Ρόκετς: τον (φορτωμένο με ένα τετραετές συμβόλαιο ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων) 29χρονο φόργουορντ Τζος Σμιθ, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε μέσο όρο 13.1 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ!
Εκ πρώτης όψεως η μεταγραφή του «J-Smoove» θα ενίσχυε σημαντικά τους Ρόκετς και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο τους Πίστονς, παρ' όλα συνέβη το... αντίθετο! Το μεν Χιούστον δεν έγινε άτρωτο, το δε Ντητρόιτ μεταλλάχθηκε σε μια αδάμαστη ομάδα, που έκανε λάβαρο της το «refuse to lose» και βαράει κιόλας αλύπητα κάθε αντίπαλο, όπου κι αν τον συναντά!
Πως εξηγείται αυτή η Οβιδιακή μεταμόρφωση; Τούτο το καίριο ερώτημα απασχολεί ολόκληρη την πιάτσα του ΝΒΑ, που βλέπει τους Πίστονς να σημειώνουν επτά αλλεπάλληλες νίκες, να ξεφεύγουν από τα Τάρταρα του 5-23, να βελτιώνουν το ρεκόρ τους σε 12-23 και να επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω... .
Μια λογικότατη ερμηνεία της έκρηξης των Πίστονς θα μπορούσε να είναι η απελευθέρωση των προσωπικοτήτων, των ταλέντων και των εγωισμών των παικτών, μετά την αποχώρηση του Σμιθ. «Οι δημοσιογράφοι ψάχνουν για τίτλους, αλλά εμάς αυτό δεν μας απασχολεί. Οι παίκτες δεν είχαμε καμιά εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς απλώς βγαίνουμε στο γήπεδο και αγωνιζόμαστε. Εάν εσείς οι δημοσιογράφοι θέλετε να βγάλετε τίτλο, κάντε το. Εμείς απλώς ερχόμαστε στο γήπεδο και προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» έσπευσε να τονίσει ο Γκρεγκ Μονρόε που πέρασε... πριονοκορδέλα τους Μάβερικς με 27 πόντους, 18 ριμπάουντ και 6 ασίστ!
Οι Πίστονς είχαν να νικήσουν εκτός έδρας τους Σπερς και τους Μάβερικς από τη σεζόν 1996-97, ενώ το 7-0 που τρέχουν είναι το καλύτερο σερί τους από την περίοδο 2008-09, όταν εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στα πλέι οφς!
Με την αποχώρηση του Σμιθ οι Πίστονς απόλεσαν έναν πολύ ταλαντούχο και πασπαρτού παίκτη, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού! Ο προπονητής και συνάμα πρόεδρος, Σταν Βαν Γκάντι διαρρηγνύει τα ιμάτια του, υποστηρίζοντας διαρκώς ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον χαρακτήρα και τις συνήθειες του πληθωρικού point forward, αλλά είναι προφανές ότι η φυγή του επέτρεψε στους υπόλοιπους παίκτες να φανερώσουν τις κρυμμένες ικανότητες τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία, να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και- προϊόντος του αήττητου σερί- να αποκτούν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Ο Σταν Βαν Γκάντι που είναι γιος του προπονητή Μπιλ Βαν Γκάντι και ο πρεσβύτερος αδερφός του Τζεφ Βαν Γκάντι (τον οποίο είχε κόουτς τη σεζόν 2006-07 ο Βασίλης Σπανούλης στους Ρόκετς) δεν είναι ούτε χθεσινός, ούτε άσχετος. Τουναντίον ήταν εκείνος που βρισκόταν στον πάγκο των Χιτ επί δώδεκα συναπτά έτη (ως ασίσταντ από το 1995 και ως head coach από to 2003) αλλά δεν.. πρόλαβε να τους οδηγήσει στο θρόνο , καθώς έφυγε στις 12 Δεκεμβρίου του 2005 σε μια αποχώρηση για την οποία έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας!
Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι τον σχόλασε άκομψα ή τον υποχρέωσε να παραιτηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος Πατ Ράιλι, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και στέφθηκε πρωταθλητής (με την ανατροπή από το 0-2 στο 4-2 χάρη στα όργια του Ντουέιν Γουέιντ στους τελικούς με τους Μάβερικς), επειδή, λέει, τον ζήλευε, λόγω της μεγαλύτερης επιτυχίας που είχε σημειώσει από αυτόν!
Κατά καιρούς ο ίδιος ο Βαν Γκάντι και ο Ράιλι έχουν διαψεύσει μετ' επιτάσεως αυτό το σενάριο, ωστόσο η υπόθεση παραμένει ακόμη σκοτεινή...
Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο παχουλούτσικος και μουστακαλής Βαν Γκάντι που μπορεί φυσιογνωμικώς να μοιάζει με.. ταβερνιάρη, αλλά είναι καπάτσος, διαθέτει καλές προπονητικές ιδέες και εμπνεύσεις και αρέσκεται στα ρίσκα (στις πάσης φύσεως επιλογές, αλλά και στο κοουτσάρισμα) είχε οδηγήσει το Μαϊάμι στους τελικούς της Ανατολής, ωστόσο στάθηκε πάλι άτυχος! Οι Χιτ προηγήθηκαν στη σειρά κόντρα στους Πίστονς με 3-2, αλλά τραυματίστηκε ο Γουέιντ και ο Βαν Γκάντι φοβήθηκε να ρισκάρει μαζί του: τον άφησε στα πιτς στον έκτο αγώνα και τον χρησιμοποίησε συντηρητικά στον έβδομο με αποτέλεσμα το Ντητρόιτ να πετύχει δυο απανωτές νίκες και να προκριθεί στους τελικούς του ΝΒΑ, όπου ηττήθηκε με 4-3 από τους Σπερς.
Ο Σταν Βαν Γκάντι είχε άλλη μια ευκαιρία να φορέσει το χρυσό δακτυλίδι του πρωταθλητή, αλλά κι αυτή πήγε στράφι! Το κακό (σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα) τρίτωσε τη σεζόν 2008-09, όταν οδήγησε τους Ορλάντο Μάτζικ σε 59 νίκες στην κανονική περίοδο και στους τελικούς απέναντι στους Λέικερς, οι οποίοι επικράτησαν με 4-1. Σαν να μην έφτανε αυτό τον έπιασε στο στόμα του ο (άλλοτε παίκτης του στο Μαϊάμι) Σακίλ Ο' Νιλ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στους Σανς και θιγμένος από το σχόλιο του Βαν Γκάντι ότι στον αγώνα των Μάτζικ με το Φοίνιξ «έκανε flopping όλο το βράδυ», τον αποκάλεσε «master of panic», εξηγώντας ότι πανικοβάλλεται με το παραμικρό και γι' αυτό δεν μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο!
Το καλοκαίρι του 2012, αποχωρώντας από το Ορλάντο ο νυν προπονητής των Πίστονς τα έβαλε και με τον Ντουάιτ Χάουαρντ τον οποίο κατηγόρησε (επικαλούμενος πηγή μέσα από τη διοίκηση της ομάδας) πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον φάει!
Δυόμισι χρόνια αργότερα, ο Βαν Γκάντι σηκώνει τα χέρια ψηλά, όταν τον ρωτούν πώς αίφνης άλλαξε και μάλιστα δραματικά η εικόνα της ομάδας. «How this has all happened, I really don't know» δήλωσε τα ξημερώματα στο Ντάλας, αφού προηγουμένως εξήγησε το σκεπτικό του στην υπόθεση του Τζος Σμιθ: «Στην κατάσταση που βρισκόμασταν στην αρχή της σεζόν έκρινα ότι έπρεπε να δώσω ευκαιρίες στους υπόλοιπους παίκτες και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αφενός να περιοριστεί ο χρόνος συμμετοχής του και αφετέρου να μην κρατά τόσο πολύ την μπάλα. Αυτή η επιλογή μου, όμως, δεν θα ήταν τίμια στάση απέναντι σε έναν βετεράνο δέκα ετών και γι αυτό αποφασίσαμε να χωρίσουμε, εξοικονομώντας μάλιστα χρήματα που θα μας φανούν χρήσιμα στο μέλλον».
Όντας θιασώτης του «vivere pericolosamente», αλλά και ορθολογιστής ο Βαν Γκάντι φαίνεται ότι διόρθωσε το λάθος του (πρώην τζένεραλ μάνατζερ, εμβληματικού παίκτη και δις πρωταθλητή με τους Πίστονς) Τζόε Ντούμαρς, ο οποίος είχε κουβαλήσει τον Σμιθ από την Ατλάντα. Όπως σχολίασε το ESPN, με την αποχώρηση του, οι Πίστονς δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσπαθούν να κάνουν αλχημείες για να χωρέσουν στα διάφορα σχήματα ο Σμιθ, ο Μονρόε και ο Ντράμοντ, ενώ επιδεικνύουν εντυπωσιακή βελτίωση όχι μονάχα στα αποτελέσματα και στις εμφανίσεις τους, αλλά και σε συγκεκριμένες στατιστικές κατηγορίες, που δικαιώνουν πανηγυρικά την εξ ορισμού ριψοκίνδυνη επιλογή του Βαν Γκάντι.
Συν τοις άλλοις οι υπόλοιποι παίκτες ταρακουνήθηκαν και συσπειρώθηκαν, διότι «η φυγή του συμπαίκτη ήχησε σαν ξυπνητήρι στ' αυτιά μας» όπως αποκάλυψε ο Μπράντον Τζένιγκς, που ως άλλος... Ντέγιαν Μποντιρόγκα (στη Στεφανέλ Τριέστε) βρέθηκε στα 19 του προερχόμενος κατ' ευθείαν από το high school να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα με τη Ρόμα.
Μ' αυτά και μ' αυτά οι Πίστονς ξανακάνουν μετά από χρόνια πάταγο στο ΝΒΑ και κανείς δεν ξέρει πότε, πού, πώς και γιατί θα κοπάσει. Ούτε ο Θεός, ούτε ο Βάν Γκάντι ο οποίος ούτως ή άλλως δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα για το.... έγκλημα, το οποίο συντελείται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου