Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Δώδεκα μήνες, μια ομάδα!

Από τον Γενάρη που δίνει γκολκίπερ μέχρι τον Δεκέμβρη που βγάζει προπονητή: μια διαφορετική διαδρομή στο ποδοσφαρικό 2014.

Δώδεκα μήνες, μια ομάδα
Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Συνηθίζεται τούτες τις μέρες να θυμόμαστε όσα προηγήθηκαν από την προηγούμενη πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα. Γκολ σημαντικά, ντέρμπι με θριαμβευτές νικητές και… στραπατσαρισμένους χαμένους, προκρίσεις, τελικούς, κατακτήσεις τροπαίων. Ας τα τουμπάρουμε, λοιπόν, τα καθιερωμένα.

Ας φύγουμε από τους πολύ προφανείς ήρωες της ποδοσφαιρικής μας πραγματικότητας κι ας φτιάξουμε μια ιδιότυπη 11άδα. Μια ομάδα κι ένας προπονητής που προκύπτουν από τα κατορθώματα στα ματς της Σούπερ Λίγκας και τα ευρωπαϊκά. Μια 11άδα που δεν έχει τον καλύτερο τερματοφύλακα ή επιθετικό της σεζόν αλλά τον κορυφαίο γκολκίπερ του Γενάρη, τον καλύτερο δεξιό μπακ του Φλεβάρη και τον πιο αποδοτικό επιθετικό του Νοέμβρη. Καλά το καταλάβατε: κάθε μήνας έχει τη δική του θέση στην 11άδα αυτή με τον Γενάρη να κάνει σέντρα και να διαλέγει τερματοφύλακα.

Ιανουάριος (Τερματοφύλακας)
Ντάνιελ Φερνάντες


Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο βραχνός νέος εντυπωσίαζε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ πέρυσι, όμως, τέτοια εποχή έβγαλε αρκετή από την λάμψη της νιότης του και κατέβασε τα ρολά της εστίας του ΟΦΗ. Αντίπαλος ήταν ο Αστέρας στην Τρίπολη. Γνωστό το αγωνιστικό προφίλ των Αρκάδων: επίθεση και ξανά επίθεση. Το κοντέρ έγραψε 14 τελικές προσπάθειες στο φινάλε του ματς για τους γηπεδούχους που έμειναν – ελέω Ντάνι – στο 0-0 με τον ΟΦΗ.

Φεβρουάριος (Δεξιός μπακ)
Δήμος Μπαξεβανίδης


Μην κοιτάτε που φέτος η Ξάνθη παίζει μπαλάρα κι έχει μουρλάνει δύο εκ των διεκδικητών του τίτλου στην τεσσάρα. Πέρυσι έδινε μάχη για τη σωτηρία της την οποία κι εξασφάλισε την τελευταία στιγμή. Σπουδαίας, λοιπόν, σημασίας το ματς που έδωσαν οι Θρακιώτες με τον Αρη στο Κλεάνθης Βικελίδης, σημαντικός και ο βαθμός που κατάφεραν να τσιμπήσουν με το 1-1 που πήραν. Βασικός τους πρωταγωνιστής ο Μπαξεβανίδης που μεταξύ άλλων δις κατάφερε να σταματήσει την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα της ομάδας του σε προσπάθειες του Μανιά.

Μάρτιος (Αριστερός μπακ)
Γιώργος Τζαβέλλας


Μην κοιτάτε που το έχει παρακάνει με τους τσαμπουκάδες τον τελευταίο καιρό. Ο Γιώργης παίζει και μια χαρά μπάλα. Όπως στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό το οποίο κι έκρινε με δικό του γκολ. Και μάλιστα με το δεξί πόδι. Μέχρι να σκοράρει το νικητήριο τέρμα στη νίκη 2-1 του Δικεφάλου ήταν εξαιρετικός επιθετικά ως αριστερό μπακ, προκαλώντας συνεχώς μπελάδες στην αντίπαλη άμυνα.

Απρίλιος (Κεντρικός αμυντικός)
Αλέξης Μιχαήλ


Για κάθε αμυντικό στη Σούπερ Λίγκα είναι πρόβλημα το αντάμωμα με τους πρωταθλητές. Πόσο μάλλον για έναν αμυντικό μιας ομάδας που συνήθως δέχεται πίεση και πολλά γκολ από τον Ολυμπιακό. Αυτός ήταν ο αντίπαλος, αλλά ο Μιχαήλ επρόκειτο να αναδειχθεί θριαμβευτής. Κι αυτό διότι πέτυχε μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Αφενός πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του, αφετέρου δεν επέτρεψε στους παίκτες των πρωταθλητών να σκοράρουν για να φτάσει ο ΠΑΣ στο… ιστορικό 2-0.

Μάιος (Κεντρικός αμυντικός)
Σωκράτης Φυτανίδης


Μπορεί η μάχη της κορυφής στα πλέι οφ να είχε κριθεί από την 5η αγωνιστική, στην τελευταία στροφή, όμως, ο Ατρόμητος διεκδικούσε από τον Αστέρα Τρίπολης την τρίτη θέση της ειδικής βαθμολογίας και μερικές (πολλές μάλλον) μέρες ξεκούρασης παραπάνω. Ο Ατρόμητος έψαχνε νίκη με +2 γκολ. Και την πέτυχε (3-1) χάρις και στην εξαιρετική εμφάνιση του Φυτανίδη. Όχι μόνο κυριάρχησε στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά πέτυχε κι ένα από τα γκολ της νίκης.

Ιούνιος (Μέσος)
Κάρλος Κάλβο


Οι κακές γλώσσες λένε πως εξαφανίστηκε από το ρόστερ της Ξάνθης πληρώνοντας την άρνησή του να μετακομίσει με μεταγραφή στην ΑΕΚ. Η ουσία είναι πως ο Κάλβο ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην προσπάθεια σωτηρίας που έκανε η Θρακιώτικη ομάδα. Και στο μπαράζ του Ιούνη κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου αυτός σέρβιρε το νικητήριο γκολ στον Ράνο. Ετσι ολοκληρώθηκε η ανατροπή (1-2), έτσι έμεινε η Ξάνθη στη Σούπερ Λίγκα.

Ιούλιος (Μέσος)
Μάρτιν Ρόλε


Το μεγάλο σε διάρκεια και συγκινήσεις ευρωπαϊκό ταξίδι του Αστέρα είχε ξεκινήσει αλλά η αλήθεια είναι πως το πρώτο σετ παιχνιδιών αντιμετωπίστηκε σαν… επέκταση της προετοιμασίας. Κόντρα στη Ροβανιέμι δεν μπορούσες να διακρίνεις πολλά καθώς ήταν νωρίς. Ξεχώρισε πάντως στο ντεμπούτο του ο Ρόλε. Έδειξε αμέσως την ικανότητα του στην επαφή με την μπάλα και σέρβιρε το γκολ της ισοφάρισης.

Αύγουστος (Μέσος)
Πάμπλο Μάσα


Στα ματς του Αστέρα με τη Μακάμπι ήταν η σειρά ενός άλλου πρωταγωνιστή να ξεπηδήσει από το ρόστερ των Αρκάδων. Ο Μάσα μπούκαρε όποτε ήθελε στην περιοχή των Ισραηλινών και απειλούσε με όλους τους τρόπους. Κατάφερε, δε, να πετύχει το πρώτο γκολ αλλά και το… μισό από το δεύτερο. Με το 2-0 στο χέρι ο Αστέρας μπορούσε να διεκδικήσει και εντέλει πέτυχε μια σπουδαία πρόκριση.

Σεπτέμβριος (Μέσος)
Παϊτίμ Κασάμι


Τον περιμέναμε κανένα μήνα να πάρει την απόφαση να βάλει τα ερυθρόλευκα αλλά άξιζε τον κόπο. Ο Ελβετός μπούκαρε πολύ δυναμικά στο πρωτάθλημα αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας μια θέση στην 11άδα του 2014. Στο μυαλό των περισσοτέρων μας γυρνά το γκολ που έβαλε στη Γιουβέντους αλλά αυτό έγινε μήνα Οκτώβρη. Μέσα στον Σεπτέμβρη, πάντως, πέρα από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα είχε και μια αστεράτη κόντρα στην Ατλέτικο. Μπορεί να μη σκόραρε αλλά έκανε όλα τα άλλα…

Οκτώβριος (Επιθετικός)
Φακούντο Περέιρα


Γίνεται αναγκαστική… παρατυπία. Βλέπετε ο Αργεντινός επιλέχθηκε για ό,τι έκανε στο πλαίσιο του ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό. Το ματς έγινε Δεκέμβρη αλλά ήταν προγραμματισμένο για τον Οκτώβρη. Πώς, όμως, να αφήσεις τον Φανούρη απ’ έξω; Το γκολ που βάζει στο παράθυρο του Ρομπέρτο είναι το χάι λάιτ της χρονιάς. Και μια παράκληση: μη τον συγκρίνετε με τον Πάπριτσα. Αυτός δεν είναι τόσο άσχημος.

Νοέμβριος (Επιθετικός)
Νίκος Καρέλης


Χωρά σε 11άδα που δεν μπαίνει ολόκληρος Μπεργκ ο Καρέλης; Κι, όμως, τον Οκτώβρη, Νοέμβρη αλλά και Δεκέμβρη ο νεαρός ήταν εξαιρετικός. Κερδίζει τον… ανταγωνισμό διότι τον 11ο μήνα του 2014 πρωταγωνιστεί σε δύο τεράστιες νίκες του Παναθηναϊκού: κόντρα στον Ατρόμητο μετά από την ήττα στο Καραϊσκάκης και καπάκι απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Λογικό να μπει στην 11άδα λοιπόν. Εδώ τον θέλει η Τορίνο…

Δεκέμβριος (Προπονητής)
Ραζβάν Λουτσέσκου


Εχει αρχίσει ήδη να συζητιέται το ενδεχόμενο να γίνει ο Ρουμάνος ο επόμενος που θα φέρει χρήμα στην Ξάνθη μέσω της μεταγραφής του. Μπορεί να χαιρέτησε το 2014 με ήττα 2-1 από τον Αστέρα στην Τρίπολη αλλά στα άλλα 4 ματς που έδωσε σημείωσε ισάριθμες νίκες. Μέσα στον Δεκέμβρη, δε, ισοπέδωσε με δύο τεσσάρες ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Αρχές του χρόνου υποδέχεται και τον Μίτσελ…*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: