Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Μπαρτσελόνα: Η ζωή χωρίς μεταγραφές!!

Ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει τη βαριά τιμωρία, τις αγωνιστικές επιπτώσεις και την επόμενη μέρα της Μπάρτσα που κινδυνεύει να μείνει ξανά εκτός τίτλων.
Στις 6 Μαρτίου του 2013 η πολιτική εφημερίδα «El Pais» πρώτη είχε κινδυνολογήσει, βγάζοντας ως αποκλειστικό το θέμα στην επιφάνεια. Κανείς όμως δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με εκείνο το κείμενο, με τη Μπαρτσελόνα μάλιστα να βγάζει ανακοίνωση κατά του «ψευδούς» ρεπορτάζ. Εκείνο το δημοσίευμα μιλούσε για εξαιρετικά πιθανή σοβαρή τιμωρία από τη FIFA εξαιτίας παρανομιών στην απόκτηση πιτσιρικάδων από άλλες χώρες. Ενα χρόνο και κάτι μέρες (2 Απριλίου, 2014) πιο μετά θα ερχόταν η επαλήθευση με τον πιο σοκαριστικό τρόπο για τους Μπλαουγκράνα. Αρχικά η ποινή ήταν για το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά και το τωρινό χειμερινό παζάρι, περιόδους που δεν θα της επιτρεπόταν να κάνει μεταγραφές.
Ωστόσο, ήταν δεδομένο πως ο σύλλογος θα προσέφευγε κατά της τιμωρίας και η ιστορία θα τραβούσε για κάμποσο καιρό ακόμα. Κάπως έτσι η υπόθεση πέρασε από κάθε αρμόδιο όργανο, για να φτάσουμε στην πρόσφατη απόρριψη της έφεσης από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, το διάσημο CAS. Αρχικά, μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία των εφέσεων υπήρξε ένα σημαντικό όφελος: το ότι η Μπάρτα πρόλαβε το περασμένο καλοκαίρι να αγοράσει παίκτες και να γεμίσει το ρόστερ της αν και εκ του αποτελέσματος, προφανώς ο αρμόδιος του σχεδιασμού, Αντονι Θουμπιθαρέτα, δεν έκλεισε όλες τις τρύπες σωστά και τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά ζητήματα. Ας θυμηθούμε όμως πρώτα γιατί η Μπαρτσελόνα τιμωρήθηκε…
Τι σημαίνει η ποινή για τη Μπαρτσελόνα
TMS  και «child trafficking».
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, θέλοντας να βάλει τέλος στο παιδομάζωμα από φτωχές χώρες, έστησε το 2008 ένα πρόγραμμα που ονομάζεται TMS. Πρόκειται ουσιαστικά για μία βάση δεδομένων όπου οι ομάδες οφείλουν να δηλώνουν με κάθε λεπτομέρεια τον κάθε ανήλικο που αποκτούν και αυτό γίνεται ώστε να προστατεύονται τα πιτσιρίκια που μεταναστεύουν μακριά από το σπίτι τους. Διαδικασία που έχει πλέον και άσχημο όνομα, αυτό που αποκαλείται δηλαδή: «child trafficking».
Σε γενικές γραμμές η FIFA ορίζει πως για να αποκτηθεί ένας ανήλικος μη Κοινοτικός, θα πρέπει να μετακομίσουν στην χώρα που θα πάει και οι γονείς του, αλλά έχοντας εξασφαλισμένες μη ποδοσφαιρικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Για τους Κοινοτικούς ισχύει το ότι μπορούν να μετακινηθούν εντός Ευρωζώνης ακόμα και για λόγους σπουδών. Δηλαδή ένας ανήλικος Αγγλος μπορεί να μετακομίσει στη Βαρκελώνη για σπουδές και να παίξει ελεύθερα στη Μπαρτσελόνα, αλλά ένας Κορεάτης όχι!
Η Μπάρτσα προφανώς δεν τα έπραξε όλα αυτά με τον σωστό τρόπο και γι αυτό τώρα θα το πληρώσει. Ουσιαστικά τιμωρείται επειδή απέκτησε 10 (σ.σ.: ίσως και περισσότερους) ανήλικους μη Κοινοτικούς ποδοσφαιριστές και δεν το έκανε τηρώντας τους κανονισμούς της FIFA. Ως συν-φταίχτης κατηγορήθηκε και η Ισπανική Ομοσπονδία (σ.σ.: θα πληρώσει πρόστιμο 410.000 ευρώ), η οποία επέτρεψε στους Μπλαουγκράνα να εγγράψουν τους εν λόγω νεαρούς στο σύλλογο τους. Η Ισπανική Ομοσπονδία δεν έχει εναρμονιστεί με τον εν λόγω κανονισμό της FIFA και έχει περιθώριο 90 ημερών μέχρι να το κάνει.

Tο φαινόμενο του ποδοσφαιρικού «child trafficking» δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο τη Μπαρτσελόνα
«Δάκτυλος» Ρεάλ(;)
Σε πολλά ΜΜΕ τότε που εμφανίστηκε το θέμα, έφεραν ως παραδείγματα τις παλαιότερες σχετικές περιπτώσεις και τις τιμωρίες των Τσέλσι (Κακουτά) και Ναντ (Μπανγκουρά). Μόνο που δεν εκείνες δεν είχαν καμία σχέση. Τότε οι ομάδες όπου ανήκαν, είχαν καταγγείλει το «κλέψιμο» των ταλέντων τους και το ζήτημα είχε διευθετηθεί, όταν Τσέλσι και Ναντ απλά έβαλαν το χέρι στην τσέπη και πλήρωσαν κάτι παραπάνω. Τώρα όμως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Επίσης, οι κακές γλώσσες στην Ισπανία και ειδικά οι καταλανικές εφημερίδες διέρρεαν πως αυτή η ιστορία ξεκίνησε με ανώνυμες καταγγελίες των Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια (εννοείται πως δεν το υιοθετούμε, καθώς δεν γίνεται να επαληθευτεί).
Οι αγωνιστικές συνέπειες   
Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν όλα αυτά, ποιος θα είναι ο αγωνιστικός αντίκτυπος για την ομάδα; Η Μπάρτσα λοιπόν που μπορεί να πουλήσει, αλλά εννοείται πως δεν πρόκειται να δώσει κανέναν πλέον, δεν μπορεί να κάνει αγοράσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Προφανώς δεν γίνεται να εντάξει στο ρόστερ της κανέναν μέσα στο 2015, καθώς δεν θα μπορέσει να καταθέσει συμβόλαια. Τουλάχιστον μέσα από τις εφέσεις, της επετράπη να προχωρήσει σε ανανεώσεις συμβολαίων που ολοκληρώνονται, κάτι που αρχικά δεν γινόταν. Οπότε, θα μπορέσει να το παλέψει με τον Ντάνι Αλβες και αυτό είναι πλέον το σημαντικότερα από τα τρία αγωνιστικά ζητήματα που απασχολούν την ομάδα. Ποια είναι αυτά;
1. Δεξιός μπακ
Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο και δεν έχει γίνει καν κουβέντα για ανανέωση του. Εκείνος αξιώνει πολλά χρήματα, τα οποία του προσφέρουν Παρί Σεν Ζερμέν και κάποιες αγγλικές ομάδες. Μέχρι τώρα η Μπάρτσα ήταν άκαμπτη και η στάση της ήταν αρνητική. Τώρα όμως ίσως να είναι υποχρεωμένη να ενδώσει στον… εκβιασμό. Ειδάλλως, θα ξεμείνει με τον όχι και τόσο… δυνατό Μάρτιν Μοντόγια, ο οποίος δηλώσει συνεχώς ότι θέλει να φύγει και με τον Βραζιλιάνο Ντάγκλας που εξελίσσεται σε εξαιρετικά αποτυχημένο απόκτημα. Πρόκειται δηλαδή για δύο παίκτες που ξεκάθαρα δεν είναι επιπέδου Μπαρτσελόνα.
2. Κεντρικός αμυντικός
Εδώ έχει γίνει ένα τεράστιο σφάλμα από τον Θουμπιθαρέτα και ονομάζεται, Τόμας Βερμάλεν. Ο Βέλγος που αποκτήθηκε το καλοκαίρι για να καλύψει αυτό το μόνιμο και τεράστιο κενό στο κέντρο της άμυνας, δεν έχει παίξει ποτέ και μάλλον δεν θα το κάνει. Τουλάχιστον για φέτος όχι και για του χρόνου έχει ο Θεός. Κατά συνέπεια Πικέ, Μασεράνο και Ματιέ θα συνεχίσουν να παλεύουν μόνοι τους, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται.

3. Αποχώρηση Τσάβι
Ο επί τόσα χρόνια εγκέφαλος τψν επιτυχιών, Τσάβι, μεταπείστηκε από τον Λουίς Ενρίκε και δεν ξενιτεύτηκε σε Κατάρ ή Η.Π.Α. Εμεινε να βοηθήσει, αλλά το πλάνο ήταν μόνο για φέτος. Εκείνος θέλει να είναι βασικός και την επόμενη σεζόν ο χρόνος συμμετοχής του θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα οδεύει αισίως προς τα 36. Θα πρέπει λοιπόν να τον ξαναπείσουν να μείνει, κάτι που λογικά θα συμβεί, μιας και αναμφίβολα πονάει όσο τίποτ’ άλλο τους Μπλαουγκράνα και δεν θα τους παρατήσει στη μοίρα τους. Εστω και σαν αλλαγή, θα είναι πολύτιμος.
Τουλάχιστον η γραμμή κρούσης είναι πλήρης και μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Για εκεί υπάρχουν λύσεις ανάγκης εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σίγουρα δεν θα πωληθεί ο Πέδρο, κάτι που ήταν στα σκαριά σε συνδυασμό με την επιστροφή των εξτρέμ Ντένις Σουάρεθ και Ζεράρ Ντεουλοφέου που κάνουν εξαιρετική χρονιά ως δανεικοί στη Σεβίλλη. Λογικά ένας εκ των δύο το καλοκαίρι θα βρεθεί στο «Καμπ Νόου». Γενικότερα πάντως τέτοιου είδους λύσεις διαθέτει η Μπαρτσελόνα.
Βλέπετε, η εν λόγω απόφαση μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στη Μπάρτσα όσον αφορά το σχεδιασμό της σεζόν 2015-'16, αλλά θα την υποχρεώσει να στραφεί εκ νέου στα... σπλάχνα τη, κάτι που ούτως ή άλλως βρίσκεται στη φιλοσοφία του συλλόγου, αλλά και του νυν προπονητή της. Η «Μασία» έγινε φέτος- και θα γίνει ακόμα πιο πολύ- ξανά το επίκεντρο της προσοχής, κάτι που την τελευταία τριετία είχε φανεί πως είχε εξασθενίσει σχετικά. Τα ονόματα των μικρών Μπλαουγκράνα θα βρεθούν στην επικαιρότητα και ορισμένοι θα πάρουν ευκαιρίες. Από πίσω έρχεται δυναμικά η γενιά των 95άρηδων και 96άρηδων: του Αντάμα Τραορέ (εξτρέμ), του Σέρζι Σαμπέρ (αμυντικός μέσος) και φυσικά των επιθετικών Μουνίρ Ελ Χανταντί, Σάντρο Ραμίρεθ που μας έχουν ήδη συστηθεί για τα καλά.

Ο Νοτιοκορεάτης, Σέουνγκ Γου Λι έχει το παρατσούκλι «νέος Μέσι»
Το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» όμως δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει την ομάδα. Η διοίκηση μετά το μεγάλο λάθος με τη μεταγραφή Νεϊμάρ και τον αρνητικό αντίκτυπο (δικαστικό, αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων και φήμης), μπλέχτηκε σε ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο. Πέραν λοιπόν των αναλύσεων, των ΠΡΕΠΕΙ και των αποριών, εκείνο που απομένει και χρεώνεται τόσο στον Σάντρο Ροσέλ όσο και στον προκάτοχο του Τζουάν Λαπόρτα, είναι πως… για να πάρουν στις ακαδημίες τους τρεις Νοτιοκορεάτες (κυρίως πέτρα του σκανδάλου) και ορισμένους ακόμα Αφρικανούς, υποχρεώνουν τη Μπαρτσελόνα να πληρώσει ένα απίστευτο για το μέγεθος του συλλόγου τίμημα: αυτό που τη θέλει να ζήσει μία χρονιά αγωνίας, επιβίωσης και ακόμα χειρότερο… χωρίς κανέναν τίτλο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: