Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Μάτιτς: Το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ του Μουρίνιο!!

Ο Michael Cox εξηγεί το πως ο Σέρβος μέσος 'συμβολίζει' τη νέα Τσέλσι του Μουρίνιο.
Από το 2003, όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε τους Μπλε μέχρι σήμερα μπορεί να καταλάβεις το στιλ της ομάδας από τον παίκτη που παίζει πιο πίσω στο κέντρο. Αυτός ο παίκτης δεν είναι πάντα ο καλύτερος, όμως σε γενικές γραμμές μαρτυρά την προσέγγιση. Ο Κλοντ Μακελελέ είχε αυτόν τον ρόλο και κέρδισε εκπληκτικά σχόλια για τις εμφανίσεις του. Ο Γάλλος σπάνια ανέβαινε και σπάνια έκανε δύσκολες πάσες, αποτελώντας ένας έναν από τους πιο πειθαρχημένους παίκτες στην Premier League. Οι μεταβιβάσεις του ήταν απλές, είχε positioning που κάλυπτε τους άλλους μέσους που έβγαιναν στην επίθεση και τα πλάγια μπακ και με τρομερά τάκλιν ήταν ο απόλυτος ball winning midfielder.
Ο ρόλος του Μακελελέ
Μετά την αποχώρηση του Μακελελέ, η Τσέλσι χρησιμοποίησε σε αυτή τη θέση τον Τζον Ομπι Μίκελ. Θεωρητικά ήταν πιο τεχνίτης από τον Μακελελέ, όμως ποτέ δεν έγινε ο παίκτης που φαντάζονταν στην Τσέλσι όταν τον αποκτούσαν σε μικρή ηλικία. Δεν ήταν τόσο αξιόπιστος αμυντικά και έπαιξε στο διάστημα της απουσίας του Ζοσέ Μουρίνιο από το «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο Νιγηριανός είναι πολύ χρήσιμος, όμως κατά κάποιο τρόπο δεν σε πείθει. Υπήρξαν περίοδοι που άλλοι χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη θέση, όπως ο Οριόλ Ρομέου από τον Αντρέ Βίλας-Μπόας. Ο Ισπανός ήταν μικρός, πολλά υποσχόμενος, όμως όχι έτοιμος.

Σήμερα η Τσέλσι έχει ξανά σε αυτή τη θέση έναν top class αμυντικό μέσο, τον Νεμάνια Μάτιτς. Ο Σέρβος επέστρεψε στην Τσέλσι πριν έναν χρόνο και άμεσα έδειξε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά όντας εκπληκτικός στο physical αλλά και αμυντικά και δημιουργικά. Ο 26χρονος μπορεί να κόψει επιθέσεις, είναι δυνατός στον αέρα και είναι εξαιρετικός με τη μπάλα χτίζοντας το παιχνίδι από πίσω. Ποιότητα που δεν είχε ο Μακελελέ.
Το γεγονός ότι ο Μάτιτς είναι all-around παίκτης αποδεικνύεται από το ότι είναι στο top-3 σε δύο εντελώς διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες στη φετινή Premier League. Στο πόση απόσταση έχει καλύψει, μόνο ο Στίβεν Ν' Ζονζί της Στόουκ (215) και ο συμπαίκτης του, Σεσκ Φάμπρεγας (213) είναι πιο πάνω από τον ίδιο που έχει 210 χιλιόμετρα. Οσον αφορά τις πάσες, είναι επίσης εξαιρετικός. Αν και βρίσκεται ξανά πίσω από τον Φάμπρεγας (1.563) και τον Γιάγια Τουρέ (1.478) με 1.209 πάσες κρατάει τον ρυθμό στο κέντρο και ο Μουρίνιο τον λατρεύει.
«Αυτή τη στιγμή, είναι γίγαντας» είπε νωρίτερα στη σεζόν ο τεχνικός της Τσέλσι. «Οχι για το μέγεθός του, αλλά για τον τρόπο που παίζει. Ο άνθρωπος είναι γίγαντας». Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του Σέρβου αυτή τη σεζόν ήταν στο 0-0 με την Σάντερλαντ, η ποιότητα του ήταν τρομερή με και χωρίς τη μπάλα, είχε μία σειρά από επιτυχημένα τάκλιν και έκανε λάθος 5 από τις 100 πάσες που επιχείρησε.

Ο Μάτιτς κερδίζει πολύ συχνά μπάλες στο αντίπαλο μισό και αυτό είναι κάτι που βοηθάει πολύ τον τρόπο παιχνιδιού του Μουρίνιο που θέλει την Τσέλσι να παίζει παιχνίδι κυριαρχίας και όχι με αντεπιθέσεις, όπως έκανε στην πρώτη του θητεία στο κλαμπ. Η εντός έδρας νίκη με την ΚΠΡ ήταν ένα καλό παράδειγμα, τα τάκλιν του Μάτιτς ήταν στις μπροστινές ζώνες, ενώ δεν έκανε φάουλ για να κόψει τις κόντρες των αντιπάλων.

Από την άλλη, μπορεί να κάνει και πιο προσεκτικό παιχνίδι. Η Τσέλσι δεν πίεσε τόσο πολύ κόντρα στην Στόουκ, κάθισε πίσω και ήλεγξε το παιχνίδι μετά το γρήγορο γκολ του Τέρι. Σε αυτό το ματς τα τάκλιν του Σέρβου ήταν στο μισό των Μπλε.

Ομως όταν χρειάζεται, ο Μάτιτς είναι δύναμη στην επίθεση. Στο 6-3 κόντρα στην Εβερτον στην αρχή της σεζόν, έβαλε γκολ και έδωσε ασίστ, κάτι που ο Μακελελέ δεν έκανε ποτέ.

Τα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του, είναι σημαντικά για το παιχνίδι της Τσέλσι και δεν είναι τυχαίο ότι υπέστη τη μοναδική ήττα της στη σεζόν (2-1 εκτός από Νιούκαστλ) όταν ο 26χρονος ήταν τιμωρημένος. Φάμπρεγας, Αζάρ και Ντιέγο Κόστα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όμως ο Μάτιτς ίσως είναι ο σημαντικότερος παίκτης. Ο πιο πλήρης αμυντικός μέσος στην Premier League, στην πιο πλήρη Τσέλσι των τελευταίων ετών.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: