Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

O NτεΜάρκους Νέλσον στο gazzetta.gr!!

Ο ΝτεΜάρκους Νέλσον, παίκτης-κλειδί της τελευταίας νίκης του Παναθηναϊκού στο 2014 και της πρώτης στο TΟΡ 16 της Ευρωλίγκας, εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί οι «πράσινοι» μπορούν να πετύχουν σε όλους τους εφετινούς τους στόχους.    
Η περυσινή του παρουσία στην Ευρωλίγκα (μ.ό. 11,2π., 4,0ρ. & 3,2ασ. με 56,1% στα διπ.) με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα σε συνδυασμό με την πενταετή εμπειρία στην Ευρώπη, αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους, το περασμένο καλοκαίρι, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς άναψε το «πράσινο φως» για την απόκτησή του. Ένας τραυματισμός στην κνήμη, όμως, τον ανάγκασε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, να υποβληθεί σε επέμβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες και να χάσει το 1/3 της σεζόν.

Ο λόγος για τον ΝτεΜάρκους Νέλσον, που πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα και στην πρεμιέρα του TΟΡ 16, κατέθεσε για πρώτη φορά τα διαπιστευτήρια του μπροστά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, αποδεικνύοντας γιατί η προσθήκη του, δίπλα στον Διαμαντίδη, θα κάνει τους πρωταθλητές πιο «σφριγηλούς» στην άμυνα και θα προσδώσει μία ακόμη ουσιαστική απειλή στην επίθεσή τους.

Στην υπερπολύτιμη νίκη (83-76) επί της Μακάμπι, ο 29χρονος γκαρντ είχε 12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ (με 4/7 σουτ) σε 23 λεπτά συμμετοχής, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έκανε τα... πάντα (έπαιξε καταπληκτική άμυνα, δημιούργησε αλλά και σκόραρε), από το 34ο λεπτό μέχρι και τέλος του αγώνα, διάστημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα σερί 20-8 και έκαμψε την αντίσταση των πρωταθλητών Ευρώπης. Μετά το τέλος του αγώνα, ο έμπειρος Αμερικανός point-guard μίλησε στο gazzetta.gr και χαρακτήρισε τον αγώνα με την “ομάδα του λαού” κομβικό για τη συνέχεια της σεζόν.

Τελικά, το TΟΡ 16 είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία σε σχέση με την 1η φάση της Ευρωλίγκα κι αυτό φάνηκε από την ένταση με την οποία έπαιξε η Μακάμπι στο πρώτο μέρος και η οποία σας παρέσυρε, να μεταμορφωθείτε πλήρως στο δεύτερο ημίχρονο, έτσι ώστε να καταφέρετε να νικήσετε... Πως είδες το ματς;

«Ήταν ένα παιχνίδι που σήμαινε πολλά περισσότερα απ' ότι όλα τα προηγούμενα της σεζόν και λόγω του τρόπου παιχνιδιού της Μακάμπι, είχε πολλά τρεξίματα και... κατανάλωση “μεγάλης” ενέργειας, όχι μόνο μέσα στο παρκέ αλλά και στις κερκίδες από τους φιλάθλους μας. Ίσως γι' αυτό, οι αντίπαλοί μας μπήκαν τόσο δυνατά στο ματς και θα έλεγα ότι μας αιφνιδίασαν αρκετά! Παρ' όλα αυτά, αυτή η αποφασιστικότητα που έβαλαν στο παρκέ, μας έκανε να συγκεντρωθούμε και προοδευτικά να διορθώσουμε τα λάθη μας και να φτάσουμε σε μία πολύ μεγάλη νίκη...».

Πώς αισθάνεσαι αγωνιστικά με τον ρόλο σου να γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, υπό την έννοια κόντρα στην Μακάμπι πήρες τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από τότε που επέστρεψες και τελείωσες το ματς, παίζοντας στα τελευταία 6,5 λεπτά;

«Ένιωσα πραγματικά πολύ καλά, αλλά είναι λογικό, όσο περισσότερο παίζεις στο λεγόμενο “crunch time” (σ.σ.: όταν “καίει” η μπάλα και κρίνονται οι αγώνες), τόσο καλύτερος και δυνατότερος γίνεσαι! Πάντα ήμουν τέτοιου είδους παίκτης, δηλαδή έβρισκα το ρυθμό μου σιγά-σιγά καθώς εξελίσσονταν οι χρονιές... Ειδικότερα, φέτος που λόγω τραυματισμού, ενσωματώθηκα στην ομάδα αρκετά αργά και έπαιξα μόλις το 3ο παιχνίδι, για μένα είναι πολύ σημαντικό να παίρνω συνεχώς ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής, χωρίς όμως να χαλάω τη “χημεία” της ομάδας. Γι' αυτό και ο coach πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς τον τρόπο που με χρησιμοποιεί, ξέρει πότε να με βάλει, πότε να με βγάλει και πως να πάρει από μένα αυτά που μπορώ να προσφέρω...».

Τελικά, ποια είναι φυσική σου θέση;

«Αυτή του πλέι-μέικερ, αλλά μπορώ να παίξω και στο "2", αν το χρειάζεται η ομάδα! Όταν ο coach μας έχει στο παρκέ με τον Διαμαντίδη, είναι σαν να παίζουμε με δύο χειριστές και οργανωτές, που παράλληλα μπορούν να απειλήσουν και να δημιουργήσουν, οπότε δεν έχει μεγάλη διαφορά».

Πόσο σημαντικό είναι για τη συνέχεια αλλά και για τον χαρακτήρα της ομάδας, ενόψει της συνέχειας, το γεγονός ότι η νίκη επί της Μακάμπι σε ένα τόσο σημαντικό αγώνα, ήρθε με την χειρότερη απόδοση του Παναθηναϊκού σε νικηφόρο εντός έδρας παιχνίδι στην Ευρωλίγκα;

«Αν εξαιρέσουμε το Λευτέρη που ετοιμάζεται να επιστρέψει, ίσως ήταν ο πρώτος αγώνας της σεζόν που παίξαμε σχεδόν πλήρεις! Στην 1η φάση της Ευρωλίγκα, η ομάδα είχε βρει ρυθμό και τουλάχιστον στην έδρα μας, κερδίζαμε τους πάντες με 15-20 πόντους διαφορά, σουτάροντας με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας... Στο TΟΡ 16, ειλικρινά σας λέω ότι δεν πιστεύω ότι θα ξαναγίνει αυτό, εκτός κι αν ένα βράδυ τα βάλουμε όλα! Ο όμιλος μας είναι τρομερά δύσκολος και ανταγωνιστικός και θα χρειαστεί να είμαστε σκληροί και να επιβιώσουμε υπό δύσκολες καταστάσεις, αλλά αν η άμυνά μας εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν στο 4ο δεκάλεπτο με την Μακάμπι, τότε πραγματικά μπορούμε να κοιτάξουμε όλους τους αντιπάλους μας στα... μάτια και να φτάσουμε μέχρι το τέλος!».

Τι σας εμπόδισε να παίξετε καλή άμυνα μέχρι το 30ό λεπτό του αγώνα;

«Το ιδιαίτερο αγωνιστικό στυλ που έχει η Μακάμπι σαν ομάδα! Πάνε όλοι στο επιθετικό ριμπάουντ, παίζουν επιθετική άμυνα και επιδιώκουν να φύγουν στον αιφνιδιασμό, ενώ απέναντι σε οργανωμένη επίθεση, βγάζουν πολλές φορές τη μπάλα από μέσα προς τα έξω για περιφερειακό σουτ. Η αμυντική μας προσπάθεια στο τελευταίο 1,5 λεπτό της 3ης περιόδου, οπότε και κατεβάσαμε την διαφορά από τους 10 στους 4 πόντους αλλά και σε όλο το 4ο δεκάλεπτο, ήταν για σεμινάριο, ειδικότερα απέναντι σε έναν αντίπαλο με τόσο αθλητικούς παίκτες».

Στο πρώτο μέρος, πάντως, θα 'λεγε κανείς ότι η ομάδα έχει επηρεαστεί από την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό...

«Την αφήσαμε πίσω μας γιατί δεν χάθηκε τίποτε σ' αυτό το παιχνίδι. Δεν παίξαμε καλά, αλλά ιδιαίτερα καλοί, δεν ήταν ούτε οι αντίπαλοί μας, που χρειάζονταν περισσότερο τη νίκη. Παρ' όλα αυτά, είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, αλλά στο τέλος δεν λειτουργήσαμε σωστά σε κάποιες λεπτομέρειες, που σ' αυτά τα ματς, μοιραία παίζουν ρόλο και γι' αυτό και δεν τα καταφέραμε. Ωστόσο, θεωρώ ότι μάθαμε πολλά αναλύοντας και συζητώντας τα αίτια της ήττας μας και βελτιωθήκαμε αισθητά γιατί μία ενδεχόμενη ήττα από την Μακάμπι, θα ήταν πολύ πιο επώδυνη.»

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: