Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Σε ισχύ από σήμερα οι νέοι κανονισμοί της WADA!!

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νέος κώδικας αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και σίγουρα αποτρέπει τους επίδοξους «απατεώνες» αθλητές, που σκοπεύουν να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. 
Από δύο σε τέσσερα χρόνια αυξάνεται η ποινή για όσους βρίσκονται θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Παράλληλα, αυστηρότερες θα είναι και οι ποινές που επιβάλλονται στην περίπτωση χαμένων ελέγχων, ενώ αντίθετα όσοι συνεργάζονται με τους ελεγκτές θα έχουν επιεικέστερη αντιμετώπιση.
Η Υπουργός Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Ελεν Γκραντ είπε ότι οι αλλαγές αυτές «προστατεύουν τους “καθαρούς” αθλητές ανά τον κόσμο».
«Επιτυχής εφαρμογή των νεών κανονισμών του νέου προγράμματος θα έχει απήχηση σε περισσότερους αθλητές, περισσότερο προσωπικό υποστήριξης και περισσότερους λάτρεις του αθλητισμού που θέλουν έναν αθλητισμό χωρίς φαρμακοδιέγερση», ήταν η ανακοίνωση μέσω του Βρετανικού οργανισμού αντιντόπινγκ, η οποία συνέχιζε: «Θα δούμε αυστηρότερες τιμωρίες, όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και σε όσους βοηθούν στη διαδικασία του ντόπινγκ».
Η ποινή για τρεις χαμένους ελέγχους ντόπινγκ από 12 μήνες αυξάνεται από 18 μήνες έως και δύο χρόνια κατά περίπτωση.
Δύο χρόνια θα είναι πλέον η ποινή αποκλεισμού σε αθλητές που ακουσίως βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Μάλιστα, θα υπάρχει πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της ποινής στην περίπτωση που έχουν στη διάθεση τους και προσκομίσουν αποδείξεις για το ότι δεν υπήρξε πρόθεση να εξαπατήσουν.
Ο νέος κώδικας παράλληλα δίνει κίνητρα σε όσους βοηθούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αποκαλύψουν υποθέσεις ντόπινγκ.
«Η παραδοχή παραβίασης των κανονισμών θα επιβραβεύεται με μείωση της ποινής, με τον WADA να έχει τον τελευταίο λόγο. Σε εξαιρετικές πειρπτώσεις ο  WADA θα έχει τη δύναμη να ακυρώσει εντελώς μία τιμωρία και παράλληλα, να προστατεύσει την ανωνυμία όσων συνεργάζονται», καταληγει η ανακοίνωση.
Ο νέος κώδικας εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο έπειτα από 18 μήνες έρευνας των αρμοδίων οργνάνων του WADA.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: