Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

«Οφσάιντ» η αστυνομία!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τους χειρισμούς της αστυνομίας στις καταστάσεις ανάγκης του Σαββατοκύριακου και για την ισορροπία που αναζητείται. 
Είναι λίγο-πολύ γνωστό πως η Αστυνομία μπορούσε να είχε αποτρέψει τα αιματηρά επεισόδια του 2006 στην Παιανία, που είχαν τραγικό απολογισμό το θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου. Είχε ενημέρωση για το τι σχεδιαζόταν ανάμεσα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, γνώριζε για την μηχανοκίνητη πορεία που έφτασε μέχρι τη Λαυρίου.
Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Ηλιούπολη για την Α1 Γυναικών, όπου η σύγκρουση των οπαδών αποφεύχθηκε, ο Αστυνομικός διευθυντής της περιοχής ξεκαθάρισε στο συνεργείο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο  τελικά δεν μετέδωσε τον αγώνα, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Έκανε επίσης λόγο για διακριτική παρουσία και παρέμβαση μόνο αν γίνουν επεισόδια.
Δεδομένα, η Αστυνομία έχει προβεί σε πολλές ασχήμιες σε γήπεδα. Οι περισσότερες από αυτές, δεν βγαίνουν στην επιφάνεια. Ρωτήστε φίλους και γνωστούς σας που έχουν μεταβεί σε εκτός έδρας παιχνίδια των ομάδων τους. Από λεκτικές προσβολές, μέχρι σπρωξίματα, προπηλακισμοί και εγκληματική κατάχρηση εξουσίας σε οπαδούς, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καν κοιτάξει προς το μέρος των ΜΑΤ. Ο Γιώργος Τσακίρης είχε κάνει μια σχετική αναφορά ΕΔΩ.
Είναι διαφορετικό όμως το να ελέγξεις και να χαλιναγωγήσεις την ωμή βία της Αστυνομίας, με το να αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους. Στη Νέα Σμύρνη, το Σάββατο (7/2), οι πληροφορίες για ραντεβού μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Πανιωνίου είχαν φτάσει στα αυτιά των αρχών. Προφανώς, δεν περίμεναν την άφιξη των φιλοξενούμενων τόσο νωρίς, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το χάος που επικράτησε. Κυνηγητά στα γύρω στενά, ζημιές και ένα άτομο στο νοσοκομείο μαχαιρωμένο. Το πείραμα δεν πέτυχε.  Οι κάφροι πρόλαβαν την αντίδραση της αστυνομίας και στην άφιξη του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν ήταν τα άτομα της ασφάλειας των «ερυθρολεύκων», πιθανότατα θα έπεφτε ξύλο με τους παίκτες.
Στην Τούμπα, λίγο μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων του Γιάννη Πανούση στην Καθημερινή περί περιορισμού των δακρυγόνων στις πορείες, η περιοχή πνίγηκε στα χημικά. Το «ντου» των οπαδών έγινε στο άκουσμα της άφιξης της αποστολή του ΠΑΟΚ και η αντίδραση των ΜΑΤ ήταν η... γνωστή. Καταγγελία που έφτασε στο gazzetta.gr ανέφερε ότι ακόμα και σε κλειστό χώρο εκτός γηπέδου, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.  Κόσμος έμεινε εγκλωβισμένος στη μπουτίκ, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να βγουν από την αίθουσα Τύπου και οι παίκτες δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν.
Είναι ακόμα νωρίς, ωστόσο το ζητούμενο για την νέα αστυνομία πρέπει είναι η ισορροπία. Να μην βγει... οφσάιντ, όπως στην Τούμπα, ούτε να αργήσει την προσπάθειά της, όπως στη Νέα Σμύρνη, ρισκάροντας νεκρούς. Αποδεδειγμένα μπορεί να υπάρξει πρόληψη, χωρίς πόλεμο χημικών. Χωρίς τρομοκρατία και κατάχρηση εξουσίας. Είναι θέμα νοοτροπίας και στρατηγικής. Την πρώτη, ο Πανούσης την έχει. Το θέμα είναι κατά πόσο θα καταφέρει να την περάσει στα σώματα ασφαλείας και να την συνδυάσει με τη στρατηγική. Η χρυσή τομή πάντως δεν βρέθηκε ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή....

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: