Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Εφαγε το ξύλο της χρονιάς η ΤΣΣΚΑ…!!

Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
Εβαλε 84 πόντους ο Ολυμπιακός στην ΤΣΣΚΑ και κάποιοι λένε ότι κέρδισε από την επίθεση. Δικαίωμά τους να το λένε, αλλά οι ερυθρόλευκοι δεν νίκησαν γι αυτό. Πέτυχαν το στόχο τους επειδή έδωσαν στους Ρώσους τόσο ξύλο, που θα το θυμούνται για πολύ καιρό.

Τόσο επιθετική άμυνα, χρόνια έχουμε να δούμε από τον Ολυμπιακό. Το σύνθημα της αντεπίθεσης δόθηκε ακριβώς μόλις άρχισε η δεύτερη περίοδος. Το 11-17 στο πρώτο δεκάλεπτο  δεν ήταν καθόλου καλό μαντάτο, κυρίως γιατί ο Ιτούδης είχε καταφέρει να περιορίσει τον Σπανούλη και να κοιμήσει τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν ενέργεια και αμέσως ο Σφαιρόπουλος προχώρησε στο δεύτερο πλάνο του. Μέσα οι καμικάζι, για να παίξουν πιο σκληρά, πιο δυνατά, πιο γρήγορα. Ο Σπανούλης πήγε στον πάγκο, ο Σλούκας, ο Λαφαγιέτ, ο Λοτζέσκι, ο Πρίντεζης και ο Χάντερ έγιναν… κομάντο. Οχι αυτοκτονίας, βέβαια. Το αντίθετο. Εδωσαν ζωή στον Ολυμπιακό και ξεσήκωσαν το ΣΕΦ, που ζούσε κι αυτό μαζί με το δικό του τρόπο το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει την κατάλληλη επικοινωνία ανάμεσα σε παρκέ και εξέδρα και η ΤΣΣΚΑ λύγισε.
Το φιτίλι το άναψε ο Χάντερ, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση. Ο Πρίντεζης ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην επίθεση, ο Σλούκας και ο Λαφαγιέτ δημιούργησαν, εκτέλεσαν, έπαιξαν και άμυνα, ο Λοτζέσκι ανάγκασε την άμυνα την ΤΣΣΚΑ να μην είναι πλέον κλειστή. Ολα αυτά μαζί ανέτρεψαν τα δεδομένα της αναμέτρησης και μέσω της άμυνας, ο Ολυμπιακός κατάφερε να τρέξει και να αλλάξει το ρυθμό. Το 32-20 του δευτέρου δεκαλέπτου έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των ερυθρολεύκων στο πιο κρίσιμο σημείο κι από εκεί και πέρα ανέλαβε και η επίθεση. Τα μεγάλα τρίποντα που πέτυχε σε καθοριστικά σημεία ο Ολυμπιακός (δύο του Λοτζέσκι, ένα του Λαφαγιέτ και ένα του Σλούκα) κράτησαν τους γηπεδούχους μπροστά και δεν επέτρεψαν στην ΤΣΣΚΑ να πιστέψει στην ανατροπή. Και αμέσως μετά πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Σπανούλης με τις εύστοχες βολές και ο Ντάνστον με όλα τα ριμπάουντ που πήρε. Βάλτε στους σημαντικούς παίκτες του αγώνα και τους Μάντζαρη, Κατσίβελη και έχετε όλο το παζλ. Ολοι μαζί έπαιξαν άμυνα στα όρια του φάουλ, όπως ακριβώς το επιτρέπει ο κανονισμός. Η άμυνα και τα μεγάλα σουτ έδωσαν στον Ολυμπιακό τη νίκη που τον φέρνει στην πρώτη θέση του ομίλου.
Τι σημαίνει αυτή η νίκη για τους ερυθρόλευκους; Πολλά, πάρα πολλά, αν κρατήσουν αλώβητο το ΣΕΦ στη συνέχεια. Η Εφές και η Φενέρ έχουν ήδη χάσει στην έδρα τους από την ΤΣΣΚΑ, άρα ο Ολυμπιακός έχει ήδη μία νίκη περισσότερη από τους αντιπάλους για το αβαντάζ έδρας. Εχει κερδίσει και μέσα στην Πόλη, συνεπώς φτάνει να μείνει αήττητος στο Φάληρο και να μην κάνει ανόητες ήττες εκτός έδρας. Ακολουθεί το ματς με την Νίζνι στη Ρωσία που είναι πάρα πολύ δύσκολο, όμως αν περάσει και από εκεί ο Ολυμπιακός, γίνεται φαβορί για τη δεύτερη θέση. Αν συνεχίσει να παίζει άμυνα με τέτοιο τρόπο, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο Σφαιρόπουλος έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα, που φτιάχτηκε σωστά από τον Μπαρτζώκα και πλέον έχει και αμυντική ταυτότητα… Οσο γι αυτούς που θέλουν αλλαγές και ζητούν επίμονα μεταγραφή, ας κοιτάξουν γύρο τους. Αν θέλει ενίσχυση ο Ολυμπιακός των 6 εκ ευρώ μπάτζετ, τι πρέπει να πουν οι ομάδες των 20 και των 30 εκ ευρώ… Αν χρειάζεται 4αρι ο Ολυμπιακός, τι να πει και η ΤΣΣΚΑ. Και είναι άδικο να πυροβολείται ο Πέτγουεϊ για τα δύο άσχημα ματς που έκανε, διότι στο επόμενο ματς μπορεί αυτός να κάνει τη διαφορά. Η χημεία σε ορισμένες ομάδες, είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο σημαντική από τις ατομικές επιδόσεις ή ικανότητες κάποιων παικτών.
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: