Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σφαιρόπουλος τελειοποιεί τον Ολυμπιακό… μέσω Ίβκοβιτς!!

Τελικά, ναι, ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλη ομάδα και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πραγματικά σπουδαίος προπονητής. Όχι επειδή νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιτούδη, αλλά επειδή κατάφερε σε διάστημα μερικών ημερών να επικεντρωθεί στις χτυπητές αδυναμίες της ομάδας του και να τις βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό! Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Πόσο μακρινό είναι άραγε το «χαστούκι» από την Εφές Αναντολού, όπου ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατάφερε να εγκλωβίσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που αδυνατούσε να βρει εναλλακτικό πλάνο στο δεύτερο ημίχρονο; Κάποιοι μιλούσαν για «ξεγύμνωμα» και θεωρούσαν πως μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός. Όμως, ο Έλληνας τεχνικός δεν είναι «κομπλεξικός».Πήρε το μάθημά του και αντί να… μοιρολογήσει, εντόπισε πού έπασχε το σύνολό του και δούλεψε πάνω στις αδυναμίες.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατάφερε να κλειδώσει σε απόλυτο βαθμό τόσο τον οργανωτή, όσο και τον εκτελεστή, Βασίλη Σπανούλη. Αυτό προσπάθησε να κάνει και ο Δημήτρης Ιτούδης. Το 11-17 της πρώτης περιόδου έδειχνε πως τα κατάφερνε. Όμως, αυτή την φορά ο Σφαιρόπουλος είχε εναλλακτικό πλάνο, το οποίο ήταν τόσο καλά μελετημένο, που ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τον αντίπαλό του!
Η μπάλα πέρασε σωστά κοντά στο καλάθι. Ο Οθέλο Χάντερ και ο Γιώργος Πρίντεζης «πλήγωσαν» την άμυνα της ΤΣΣΚΑ και έτσι ήταν αναπόφευκτο ο Ιτούδης να κλείσει προς τα μέσα και να βρουν πεδίο δράσης ο Σπανούλης και τα υπόλοιπα μέλη της «ερυθρόλευκης» περιφερειακής συμμορίας!
Ο αρχηγός άρχισε να δίνει λύσεις και με «συνεργούς» τον Ματ Λοτζέσκι, τον Όλιβερ Λαφαγιέτ, τον Κώστα Σλούκα και τον Βαγγέλη Μάντζαρη άλλαξε άρδην την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός έγινε «αφεντικό». Άρχισε να σέρνει τον χορό και ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ να ακολουθεί, χωρίς να τον απειλεί ουσιαστικά. Κι αυτό γιατί κατά τ΄άλλα, οι Πειραιώτες διατήρησαν το μεγάλο τους ατού και σήμα κατατεθέν επί Σφαιρόπουλου που είναι η σκληρή και επιθετική άμυνα, σε ακόμα μεγαλύτερη -μάλιστα- έκταση! Πώς να χάσει;
Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που οι Ρώσοι «ροκάνιζαν» τη διαφορά και πλησίαζαν στο σκορ. Όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν ένιωσαν την ανάσα τους καυτή. Είχαν πάντα την απάντηση και μάλιστα τρανταχτή. Δεν άφησαν το δικαίωμα στην «Ομάδα του Στρατού» να πιστέψει στο διπλό. Η «τρέλα» του Τεόντοσιτς, που έβαζε «σκοτωμένα» σουτ τις έδινε απλά φρούδες ελπίδες. Όμως, δεν αρκούσαν για να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη ιστορία του αγώνα.
Οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν σίγουρα την πληρέστερη και πιο πειστική φετινή τους εμφάνιση. Έσπασαν το αήττητο της ΤΣΣΚΑ που θύμιζε μέχρι πρότινος «Λερναία Ύδρα» και απέδειξαν πως δικαιούνται να κοιτάζουν ψηλά στην Ευρωλίγκα. Όμως, επειδή ο κόουτς Σφαιρόπουλος διέπεται από υψηλό βαθμό ψυχραιμίας, ξέρει πως δεν έχει κριθεί τίποτα και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κάθε αγώνα σαν να ναι τελικός. Ξέρει πως η ομάδα του έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο για να μπορέσει να είναι πραγματικά ικανή να διεκδικήσει την Ευρωλίγκα για τέταρτη φορά στην ιστορία της…
ΥΓ Ο εκπληκτικός Χάντερ έκλεψε την παράσταση στο ΣΕΦ, όμως θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην τεράστια προσπάθεια του Μπράιαντ Ντάνστον, που πάλεψε λυσσαλέα σε όλο το παιχνίδι! Ειδική μνεία αξίζει και στον Όλιβερ Λαφαγιέτ που έδειξε ξανά πόσο σκληρός είναι, στον Δημήτρη Κατσίβελη, ο οποίος έφερε εις πέρας την αποστολή του και φυσικά στον «εξολοθρευτή» Μάντζαρη, που πέραν από τους 7 πόντους έκανε εξαιρετική, αθόρυβη δουλειά.
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: