Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Echte Krise!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το νέο πισωγύρισμα της Ντόρτμουντ, τις αντιδράσεις των οπαδών και τις αμφιβολίες (ξανά) για τον Γίργκεν Κλοπ.
«Echte Liebe», «Αληθινή Αγάπη». Το μότο της Μπορούσια μπορεί να πάρει χίλιες δυο παραλλαγές, που να ταιριάζουν στην περίσταση. Από το «Echte Krise», «Αληθινή Κρίση» του Sport1 μέχρι το «Echte Wut», «Αληθινός θυμός» του Spiegel.
Δράμα. Εφιάλτης. Φόβος. Τρεις λέξεις που πλέον κυριαρχούν στο Ντόρτμουντ. Αν ο πρώτος γύρος θεωρήθηκε πισωγύρισμα, απλά κανένας δεν περίμενε το ξεκίνημα του δεύτερου. Τα ματς με Λεβερκούζεν και Άουγκσμπουργκ ήταν όχι ένα αλλά πολλά βήματα πίσω.
«Δε νομίζω ότι ο φόβος της ήττας μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο από την επιθυμία για νίκη», είχε πει ο Κλοπ με το τέλος του πρώτου γύρου. Το ματς, όμως, με την Μπάγερ ήταν ακριβώς το αντίθετο. Οι Βεστφαλοί είχαν καθαρά «βαθμοθηρικό» προσανατολισμό στο παιχνίδι τους. Με κακή ανάπτυξη, με κακές επιλογές στην επίθεση και το 0-0 να έρχεται μόνο και μόνο επειδή ο Κλοπ στην ουσία έπαιξε με διπλή ζώνη άμυνας, με τους Γκίντερ και Σαχίν μπροστά από τους Χούμελς και Παπασταθόπουλο.

«Νομίζω ότι καμία ομάδα δεν πρέπει να απολογείται για το παιχνίδι της, όταν βρίσκεται στη μάχη του υποβιβασμού», είπε μετά το ματς ο τεχνικός της Ντόρτμουντ, που δήλωσε ικανοποιημένος με τον βαθμό. Ανάμεσα στο πριν και στο μετά υπάρχει τεράστια αλλαγή. Όσο και να θέλει ο Κλοπ να την κρύψει δεν γίνεται.
Όλοι μπορούν να ζήσουν με τον βαθμό στην BayArena. Αυτό που ακολούθησε, όμως, ήταν - όσο βαρύ και να ακούγεται - αδιανόητο. Το ματς με την Άουγκσμπουργκ ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ούντο Λάτεκ. Κάπως ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι εκείνος ήταν που έσωσε την Ντόρτμουντ το 2000. Διότι οι Βεστφαλοί απογοήτευσαν σε τέτοιο βαθμό, που για πρώτη φορά είχαμε την αντίδραση των οπαδών στην Südtribüne, με τις σκηνές στη συνέχεια να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Βάιντενφελερ και Χούμελς πλησίασαν τους οπαδούς, με τις αποδοκιμασίες να σπάνε τα ντεσιμπέλ στο Signal Iduna Park. Οι υπόλοιποι είχαν σαστίσει. Και ο Κλοπ; Απλά κοιτούσε με το στόμα ανοιχτό... «Αποπροσανατολισμένος» είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί.



Ο φόβος τελικά είναι καθοριστικός παράγοντας και έχει οδηγήσει στην αγωνιστική απόγνωση. «Μηδέν βαθμοί, μηδέν γκολ, μηδέν πρόοδος», έγραψε η Bild. Η αλήθεια είναι ότι ο Κλοπ είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι κανόνες της μάχης για την παραμονή είναι διαφορετικοί. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για του λόγου το αληθές από την Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί ξέρουν πως να κατακτούν τίτλους, όμως δεν ξέρουν πως να παλεύουν για την επιβίωση.
Ο τεχνικός της Μπορούσια αποφάσισε στην προετοιμασία να γυρίσει στα βασικά, δουλεύοντας στο 4-2-3-1, αφήνοντας τα πειράματα του καλοκαιριού και του πρώτου γύρου και έχοντας στη διάθεσή του σχεδόν όλους τους παίκτες του συν τον νεοαποκτηθέντα Καμπλ. Μία μεταγραφή στο ίδιο μοτίβο για την Ντόρτμουντ. Που δε θα άλλαζε κάτι στον τρόπο παιχνιδιού. Όλοι περίμεναν περισσότερα από τους Βεστφαλούς στις μεταγραφές, όμως η αυτοπεποίθηση δεν είναι μόνο αγωνιστικό θέμα, πλέον. Έχει περάσει και στα υπόλοιπα στρώματα του συλλόγου. Από τη διοίκηση μέχρι και τους οπαδούς.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το Focus ήρθε πριν από λίγες ημέρες να ρίξει και άλλο αλάτι στην πληγή, αποκαλύπτοντας ότι το περασμένο καλοκαίρι Βάτκσε και Τσορκ είχαν καταλήξει στον Μάντζουκιτς για αντικαταστάτη του Λεβαντόφσκι. Ο Κλοπ, όμως, απέρριψε τον Κροάτη λόγω χαρακτήρα, έχοντας στο μυαλό και την κόντρα του τελευταίου με τον Γκουαρδιόλα. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δε θα τον κατηγορούσε. Εκ του αποτελέσματος, όμως, οι επιλογές των Ράμος και Ιμόμπιλε αποδεικνύονται λανθασμένες.

Οι Βεστφαλοί έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Στο παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ προσπαθούσαν να κάνουν το θεαματικό, τη στιγμή που θα έπρεπε να παίξουν απλά. Η ομάδα είναι μπερδεμένη και είναι εμφανές. Στο παιχνίδι με την Λεβερκούζεν η Ντόρτμουντ είχε 45% (!) επιτυχημένες πάσες, ενώ με τους Βαυαρούς 73%, παίζοντας με παίκτη παραπάνω για περίπου 30', χωρίς να κάνει ευκαιρία...
Η Άουγκσμπουργκ είχε όλα αυτά που ονειρεύεται ο μεγάλος χαμένος. «Gegenpressing», «πίεση για αντεπίθεση» σε ελεύθερη μετάφραση, που είναι η κορωνίδα τακτικής του Κλοπ, ενώ πήρε μία από τις νίκες για τις οποίες τρελαίνεται ο τελευταίος και τις χαρακτηρίζει «βρώμικες» (όταν πρέπει να μοχθήσεις για αυτή και οι παίκτες λερώνουν τις φανέλες τους). Όλες τις αξίες που πλέον δεν έχει η δική του ομάδα.
«Δεν μπορούμε να κηρύσσουμε τη μάχη της παραμονής και να προσπαθούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο… σαμπάνιας», είπε ο Κλοπ πριν το τελευταίο παιχνίδι, όμως το θέαμα δεν είναι αυτό που απασχολεί κανέναν αυτή τη στιγμή. Είναι το πλάνο και το πάθος. Αυτό που ζήτησαν οι οπαδοί χθες (04/02) το βράδυ. «Θέλουμε να σας δούμε να παλεύετε». Η «συμμαχία», από την οποία αντλούσε πάντα δύναμη η Ντόρτμουντ, βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία. Το αν θα τεθεί και υπό αμφισβήτηση θα φανεί σύντομα.
Στον πρώτο γύρο από τη διοίκηση είχε διαρρεύσει ότι ίσως αποδειχθεί καλό να υπάρξουν αντιδράσεις από τους οπαδούς, μήπως και λειτουργήσει σαν αφύπνιση στους παίκτες. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν στη Φρανκφούρτη, όμως τελικά τίποτα δεν άλλαξε. Μένει να δούμε αυτή τη φορά.
Η Μπορούσια μοιάζει να συνεχίζει την εξερεύνηση στην άβυσσο και στον πάτο της Bundesliga. Καμία επανάσταση δεν ακολούθησε την προετοιμασία. Καμία θέληση δεν φάνηκε στα δύο πρώτα ματς. Οι Γερμανοί συμφωνούν σε κάτι. Αν η Ντόρτμουντ τελικά υποβιβαστεί θα πρόκειται για την «μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του πρωταθλήματος». «Οι παίκτες πρέπει να βρουν ξανά την πίστη στη δουλειά που κάνουμε», είχε σχολιάσει ο Κλοπ, που παραμένει με την πλάτη στον τοίχο.

«Πρέπει να επιστρέψουμε», είπε ο Γερμανός τεχνικός χθες (04/02) στη συνέντευξη τύπου, πριν κάνει μεγάλη παύση, για να προσθέσει: «Επιτέλους». Η Bild και η Welt πήγαν ξανά το θέμα ένα βήμα παραπάνω. Η πρώτη έγραψε ότι πλέον οι πιθανότητες παραίτησης είναι μεγαλύτερες από ποτέ και οριοθέτησε την κρίσιμη περίοδο μέχρι το ντέρμπι με την Σάλκε στα τέλη του μήνα...
Η δεύτερη άλλαξε το ερώτημα, που έχει τεθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό. Την προηγούμενη φορά εδώ στο gazzetta η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε «ναι» στην ερώτηση αν ο Κλοπ είναι ο κατάλληλος, για να βγάλει την Ντόρτμουντ από την κρίση. Το νέο ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: «Μπορεί να βοηθήσει ο Κλοπ σε αυτή την κατάσταση;». Και η γερμανική εφημερίδα απάντησε όχι»... Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, ποια επιλογή ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο. Η παραμονή ή η αποχώρηση του Κλοπ;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: