Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ομαδάρα και πρώτο φαβορί για το ευρωπαϊκό
τρόπαιο. Χθες, όμως, συνάντησε στον δρόμο της τον Ολυμπιακό που της
γκρέμισε τα όνειρα σε δύο συνεχόμενα φάιναλ-φορ: άμυνα από την
Κωνσταντινούπολη, επίθεση από το Λονδίνο.
Στην τιτανομαχία του Φαλήρου, ο Ολυμπιακός μέτρησε το μπόι του, άπλωσε τα χέρια και τρύπησε το ταβάνι. Ηταν ομάδα όχι απλά για φάιναλ-φορ, αλλά για τίτλο. Μάλλον αυτόν αδικεί το χθεσινό 84-76, παρά τους Ρώσους.
Αλλά αρκετά με τους αφορισμούς. Πάμε να ξεδιπλώσουμε τον δεκάλογο που του έδωσε τη νίκη επί της μέχρι χθες αήττητης ΤΣΣΚΑ.
*Πηγή: gazzetta.gr*
Στην τιτανομαχία του Φαλήρου, ο Ολυμπιακός μέτρησε το μπόι του, άπλωσε τα χέρια και τρύπησε το ταβάνι. Ηταν ομάδα όχι απλά για φάιναλ-φορ, αλλά για τίτλο. Μάλλον αυτόν αδικεί το χθεσινό 84-76, παρά τους Ρώσους.
Αλλά αρκετά με τους αφορισμούς. Πάμε να ξεδιπλώσουμε τον δεκάλογο που του έδωσε τη νίκη επί της μέχρι χθες αήττητης ΤΣΣΚΑ.
- Η άμυνά του είχε για πρώτο μέλημα να καταστρέψει τη δημιουργία των Τεοντόσιτς, Ντε Κολό και να τους βγάλει εκτός ρυθμού. Φάνηκε από την πρώτη κιόλας φάση, όταν ο Γάλλος είδε ξαφνικά μπροστά του τον Ντάνστον και υποχρεώθηκε να σταματήσει τη ντρίμπλα, ενώ βρισκόταν ακόμη στη σέντρα. Τα επίμονα και δυναμικά hedge out των ψηλών του Ολυμπιακού τσάκισαν τα κόκκαλα των περιφερειακών της ΤΣΣΚΑ.
- Ο Βασίλης Σπανούλης διάβασε με ψυχραιμία το σχέδιο του Δημήτρη Ιτούδη και αντιμετώπισε με ηρεμία και περίσκεψη την αρχική του αφλογιστία. Όταν επέστρεψε στο παιχνίδι, έδωσε ρεσιτάλ μυαλωμένων επιλογών, μοιράζοντας έτοιμα σουτ σε ελεύθερους συμπαίκτες ή εκτελώντας ανηλεώς όποτε έβλεπε ορίζοντα: 19 πόντοι, 5 ασίστ, μόλις 2 λάθη.
- Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν, κατά τη γνώμη μου, ο άσος στο μανίκι του Ολυμπιακού. Επαιξε άμυνα σαν καμικάζι, απείλησε το καλάθι όταν χρειάστηκε, έδωσε σημαντικά καλάθια, μπάλωσε τρύπες, δεν έχασε ούτε μία φορά τη μπάλα. Ο Ολιβερ Λαφαγιέτ πήρε τη σκυτάλη με ήρεμο χέρι και θύμισε Έισι Λο. Οι δύο πόιντ-γκαρντ του Ολυμπιακού είχαν μαζί 7 ασίστ, 0 λάθη. Οι δύο της ΤΣΣΚΑ, 8 ασίστ, 8 λάθη.
- Οι δύο σέντερ πλημμύρισαν τις ρακέτες με ενέργεια και με τσαμπουκά. Ο Χάντερ κέρδισε τους προβολείς με τις 6 φάσεις που τελείωσε πάνω από το κεφάλι του πελαγωμένου Χάινς, αλλά η δουλειά του Ντάνστον (8 επιθετικά ριμπάουντ, 2 τάπες, σπουδαία κατορθώματα στο φινάλε) ήταν ακόμα πιο πολύτιμη.
- Ο Γιώργος Πρίντεζης επιστρατεύτηκε στο 5ο λεπτό και σήκωσε το βάρος της θέσης «4» αβοήθητος (επί 33 λεπτά, αν και απροπόνητος), αφού ο Πέτγουεϊ αποσύρθηκε τραυματίας. Το μπασκετικό IQ του Ελληνα φόργουορντ έβγαλε νοκ-άουτ τον σημαντικό για την ΤΣΣΚΑ Βοροντσέβιτς και οι 10 πόντοι του στο α’ ημίχρονο έκοψαν την αρχική φόρα των Ρώσων. Ο Βοροντσέβιτς πήρε αναπνοή μόνο όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε (για λίγο) με «τεσσάρι» τον Ντάρντεν.
- Οι παγίδες στην περιφέρεια υποχρέωσε τους Ρώσους σε λάθη και η σβελτάδα στο ανοιχτό γήπεδο έφερε αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια. Ο Ολυμπιακός που τρέχει δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Μπορεί να έβαλε 10 τρίποντα (σε 22 προσπάθειες), αλλά δεν πόνταρε όλα του τα χαρτιά στο μακρυνό σουτ. Το χρησιμοποίησε επικουρικά.
- Όταν ο Σπανούλης έμεινε στον πάγκο, οι συμπαίκτες του έμοιαζαν αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για τον απογαλακτισμό. Στα 9 λεπτά της απουσίας του αρχηγού στο α’ ημίχρονο, το επί μέρους σκορ ήταν 27-13 υπέρ του Ολυμπιακού. Η άμυνα έβγαλε δόντια σε αυτό το διάστημα και πυροδότησε διαστημικές επιδόσεις στην επίθεση. Στην β’ περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν 32 πόντους με 7/12 δίποντα, 5/7 τρίποντα, +2 ριμπάουντ, 0 λάθη, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 τάπα.
- Ο Ολυμπιακός έπαθε ζημιά μόνο από τα σουτ του Μίλος Τεοντόσιτς, αλλά τα περισσότερα από αυτά ήταν –όπως σωστά επισήμανε ο Μίλος Τεοντόσιτς- «σκοτωμένα». Ο σπουδαίος Ντε Κολό δεν έπαιξε ρόλο στο παιχνίδι, ενώ οι ψηλοί της ΤΣΣΚΑ έψαχναν φαγητό στα σκουπίδια. Ο απολογισμός των ριμπάουντ έβγαλε κόκκινο, μολονότι οι Ρώσοι είχαν +5 στην α’ περίοδο. Το βραχυκύκλωμά τους υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτικό.
- Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βγήκε νικητής από την σκακιέρα της τακτικής, αν και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του μέσα στο παιχνίδι, μετά τον τραυματισμό του Πέτγουεϊ. Και οι δύο ομάδες κυνήγησαν με υπομονή τα mis-match, αλλά μόνο ο Ολυμπιακός τα μετουσίωσε σε χρυσάφι. Ο ίδιος χρησιμοποίησε σωστά τα φάουλ του (π.χ. ο Σλούκας) για να αποφύγει την αιμορραγία.
- Ο Ολυμπιακός πήρε πολλά από τους παγκίτες του (Λοτζέσκι, Λαφαγιέτ, Σλούκα, Κατσίβελη) και εκμεταλλεύτηκε απόλυτα τη λειψανδρία της ΤΣΣΚΑ. Οι απουσίες των Τζάκσον, Χριάπα και τα προβλήματα των Ουίμς, Κάουν μοίρασαν το βάρος σε λίγους παίκτες, αλλά ο Ιτούδης έχει μάθει να ζει με τις ελλείψεις. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ποιότητα σε βάθος και οφείλει να την εκμεταλλεύεται σε κάθε ευκαιρία. Ο δείκτης της ενέργειας έκανε στο τέλος τη διαφορά, με τα δύο επιθετικά ριμπάουντ του Ντάνστον και τις σκυλίσιες άμυνες.
Οι νίκες επί της ΤΣΣΚΑ στο Φάληρο και επί
της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ισχυρότατο θεμέλιο για
το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Υπολογίζω ότι αρκεί να κερδίσει τους
υπόλοιπους αγώνες του στο Φάληρο για να το εξασφαλίσει οριστικά και
αμετάκλητα.
Ο απέναντι Όμιλος, βέβαια, βγάζει ειδήσεις κάθε εβδομάδα. Ποιος θα τερματίσει 3ος εκεί; Η Μακάμπι, η Μπαρτσελόνα ή ο Παναθηναϊκός; Ή μήπως υπάρχει και άλλος μνηστήρας στον ορίζοντα;
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και ο
Ολυμπιακός μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την πρωτιά του δικού του
Ομίλου. Οι προβολείς πέφτουν απόψε στο «πρέπει» του Παναθηναϊκού στο
Βερολίνο.
Η αύρα του 2009 θα είναι ένας θαυμάσιος σύμμαχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου