Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Δανεικοί και... αγύριστοι!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους παίκτες που δεν κατάφεραν να στεριώσουν στην Τσέλσι και βρήκαν την ποδοσφαιρική τους «Ιθάκη» στην Μπουντεσλίγκα.
Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την πολιτική της Τσέλσι στις υποθέσεις δανεισμών ποδοσφαιριστών της. Δεκάδες παίκτες που ανήκουν στους «μπλε» δίνονται ως δανεικοί σε άλλες ομάδες, καθώς ο εκάστοτε προπονητής κρίνει πως κάποιοι δε χωράνε στο ρόστερ. Κάπως έτσι η αγγλική ομάδα βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού με την υπόθεση του Τιμπό Κουρτουά, ο οποίος στα τρία χρόνια που ήταν δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του πλανήτη και φέτος γύρισε στο Στάμφορντ Μπριτζ, αφού προηγουμένως πήρε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως θα είναι ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας.
Ένας ακόμη βασικός της ομάδας του Μουρίνιο φέτος, ο Νεμάνια Μάτιτς, είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στην Φίτεσε το 2010 και ένα χρόνο αργότερα πήρε μεταγραφή για την Μπενφίκα. Ώσπου τον Ιανουάριο του 2014 η Τσέλσι πλήρωσε εκ νέου για να αποκτήσει τον Σέρβο αμυντικό μέσο. Ρομέλου Λουκάκου (Έβερτον) και Ντάνιελ Στάριτζ (Λίβερπουλ) είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που δε στέριωσαν στο Στάμφορντ Μπριτζ και αφού αρχικά είχαν δοθεί ως δανεικοί, στη συνέχεια έφυγαν με μεταγραφή.
Αυτό το Σαββατοκύριακο δύο πρώην παίκτες της Τσέλσι ήταν οι πρωταγωνιστές στην επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα. Ο Κέβιν Ντε Μπρούιν της Βόλφσμπουργκ και ο Φράνκο Ντι Σάντο της Βέρντερ Βρέμης, που σημείωσαν από δύο γκολ στις νίκες των ομάδων τους. Δύο ποδοσφαιριστές που στο παρελθόν είχαν αποκτήσει οι Λονδρέζοι, όμως αγωνίστηκαν ελάχιστα με τη φανέλα των «μπλε» και αφού παραχωρήθηκαν αρχικά ως δανεικοί, στη συνέχεια πήραν μεταγραφή στη Γερμανία. Και πλέον απολαμβάνουν τη νέα τους καριέρα στο γερμανικό πρωτάθλημα.
Κέβιν Ντε Μπρούιν (Βόλφσμπουργκ)
Η καριέρα του στην Τσέλσι ξεκίνησε ως δανεικός. Οι «μπλε» τον απέκτησαν τον Ιανουάριο του 2012 από την βελγική Γκενκ, όμως τον άφησαν μέχρι το καλοκαίρι στο Βέλγιο. Στην καλοκαιρινή προετοιμασία δεν έπεισε τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ και παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης. Η εκπληκτική του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα του έδωσε το εισιτήριο για μια θέση στο ρόστερ του Μουρίνιο το 2013. Μόλις 9 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις μέτρησε ο Βέλγος μεσοεπιθετικός πριν φύγει – με μεταγραφή αυτή τη φορά – εκ νέου για τη Γερμανία, για λογαριασμό της Βόλφσμπουργκ, με την οποία κάνει πράγματα και θαύματα εδώ και ένα χρόνο.

Φράνκο Ντι Σάντο (Βέρντερ Βρέμης)
Τον Ιανουάριο του 2008 η Τσέλσι αποκτούσε από ομάδα της Χιλής τον «Κρεσπίτο». Αυτό ήταν το παρατσούκλι (λόγω του Ερνάν Κρέσπο) του 19χρονου – τότε - Φράνκο Ντι Σάντο, ο οποίος μετακόμισε στο Λονδίνο, ως ένας γνήσιος γκολτζής. Αυτό το απέδειξε στους πρώτους έξι μήνες που αγωνίστηκε με τις «ρεζέρβες» της Τσέλσι, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα. 16 συμμετοχές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ ήταν ο απολογισμός του Αργεντινού επιθετικού τη σεζόν 2008-09 με την Τσέλσι, η οποία την επόμενη χρονιά τον παραχώρησε δανεικό στην Μπλάκμπερν. Το 2010 η Γουίγκαν έδωσε δύο εκατομμύρια λίρες στην Τσέλσι και απόκτησε τον Ντι Σάντο, ο οποίος μετά από τρία χρόνια έφυγε από την Αγγλία και μετακόμισε στη Γερμανία, για λογαριασμό της Βέρντερ Βρέμης. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει συχνά, φέτος βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της Μπουντεσλίγκα με 8 τέρματα.

Λούκας Πιαζόν (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης)
Λόγω της ομοιότητάς του – κυρίως εμφανισιακά και λιγότερο αγωνιστικά – έχει το παρατσούκλι «Κακά». Η Τσέλσι τον απέκτησε το 2011 από τη Σάο Πάολο, όμως δεν μπορούσε να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα πριν ενηλικιωθεί, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια εργασίας. Όταν στις 20 Ιανουαρίου 2012 έκλεισε τα 18 του χρόνια, ο Πιαζόν ήταν πλέον διαθέσιμος, ωστόσο συνέχισε να αγωνίζεται με την ομάδα των νέων. Τη σεζόν 2012-13 έκανε τρεις συμμετοχές (δύο στο Λιγκ Καπ και μια στην Πρέμιερ Λιγκ) με τη φανέλα της πρώτης ομάδας και στη συνέχεια άρχισε το... δανεικό ταξίδι. Μάλαγα, Φίτεσε και φέτος Αϊντραχτ. Με την ομάδα της Φρανκφούρτης έχει αγωνιστεί φέτος σε 14 παιχνίδια είτε ως αριστερό, είτε ως δεξί εξτρέμ.

Τόργκαν Αζάρ (Γκλάντμπαχ)
Πρόκειται για το μικρότερο αδερφό του ποδοσφαιριστή της Τσέλσι, Εντέν Αζάρ. Οι δυο τους μετακόμισαν ταυτόχρονα στο Λονδίνο (2012) όμως σε αντίθεση με τον μεγάλο που αποτελεί ένα από τα αστέρια των «μπλε», ο μικρός δεν κατάφερε να στεριώσει στο Στάμφορντ Μπριτζ. Μόλις σε έναν αγώνα με τις «ρεζέρβες» της Τσέλσι πρόλαβε να αγωνιστεί ο Τόργκαν Αζάρ, πριν παραχωρηθεί ως δανεικός στη βελγική Ζούλτε Βάρεγκεμ για δύο χρόνια. Φέτος ο Βέλγος μεσοεπιθετικός αγωνίζεται – εκ νέου ως δανεικός – στην Μπορούσια Μένχενγκλάντμαπχ, με την οποία είναι βασικός τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ.

Οριόλ Ρομέου (Στουτγκάρδη)
Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει περάσει από τη Μασία, την περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Αφού δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους «μπλαουγκράνα», ο Ισπανός αμυντικός μέσος πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι το 2011. Για δύο χρόνια βρισκόταν κανονικά στο ρόστερ των «μπλε» και αγωνίστηκε σε 33 παιχνίδια σε όλα τις διοργανώσεις. Πέρσι δόθηκε δανεικός στη Βαλένθια, ενώ αν και το προηγούμενο καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Τσέλσι, παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός. Φετινός προορισμός του Ρομέου είναι η Γερμανία, όπου αγωνίζεται στη Στουτγκάρδη, στην οποία είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Υ.Γ. Ο Αντρέ Σίρλε (τον οποίο δήλωσε η Βόλφσμπουργκ για τα παιχνίδια του δεύτερου γύρου της Μπουντεσλίγκα) δε συμπεριλήφθηκε στο αφιέρωμα, καθώς ποτέ η Τσέλσι δεν τον παραχώρησε ως δανεικό σε κάποια ομάδα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: