Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Φλωρίδης: «Το Κράτος έχει τη δύναμη να επιβάλλει τους νόμους»

Την τήρηση των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από τους εκάστοτε Υφυπουργούς Αθλητισμού πρότεινε ο Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τις κινήσεις του Σταύρου Κοντονή.

Φλωρίδης: «Το Κράτος έχει τη δύναμη να επιβάλλει τους νόμους»
Ένα βήμα εμπρός και πάλι πίσω γίνεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με κύριο θέμα τη βία στα ελληνικά γήπεδα, όπως τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού (από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001), εκείνο που χρειάζεται είναι η μαζική στράτευση όλης της Πολιτείας και να μπορέσει ο Σταύρος Κοντονής, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, να περάσει αυτά που πρέπει να περάσει για να μην υπάρχει πλέον η προβληματική κατάσταση στον χώρο του αθλητισμού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Φλωρίδης στην εκπομπή «Magic Bus» του Μάκη Διόγου

Για το πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση από σήμερα

«Γίνονται βήματα στη χώρα μας, που πάνε να βάλουν τα πράγματα σε μία σειρά, και μένουμε εκεί. Αντίθετα έρχονται πράξεις και ενέργειες από πολιτικούς που ανατρέπουν τα όσα πάνε να γίνουν. 90 χρόνια υπάρχει το Κράτος και συνέχεια υπάρχουν ανατροπές, αυτό ισχύουν σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον αθλητισμό».

Για τα όσα συμβαίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία:

«Ήταν πάντα ένα πρόβλημα η διαιτησία. Ήθελα να υπάρξει επέμβαση παντού. Η διαιτησία είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα και εκεί υπήρξε σύγκρουση. Αυτό έφτασε μέχρι τη FIFA, η οποία μας απείλησε να μας αποκλείσει από παντού. Εγώ τότε χρησιμοποίησα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου είχα τη βοήθεια της κ. Διαμαντοπούλου και του μετέπειτα πρωθυπουργού της Ιταλίας, του κ. Μόντι.

Ο Μόντι ήταν Επίτροπος Ανταγωνισμού και ήταν μία καλή ευκαιρία για εμάς, επειδή με τη Συνθήκη της Νίκαιας προτάθηκε πρωτόκολλο για τον αθλητισμό. Είχαμε κάνει και μία συνάντηση υφυπουργών αθλητισμού της ΕΕ και τότε είχα συντάξει μία αναλυτική λίστα για το πρωτόκολλο. Οι ελληνικές Κυβερνήσεις αγνοούν αυτό το πρωτόκολλο και είναι ακόμα σε ισχύ. Υπάρχει ακόμα αυτή η δυνατότητα και να κάνει χρήση αυτού του πρωτοκόλλου, αλλά δυστυχώς δεν τα κοιτάει κανείς αυτά.

Έτσι λύγισε η FIFA και μπόρεσα να προχωρήσω στην αλλαγή της διαιτησίας. Τότε τοποθετήθηκε η πρώτη τριμελής Επιτροπή της Διαιτησίας. Φτιάχτηκαν οι σχολές για να μπορέσουν οι διαιτητές να παίρνουν σταδιακά προαγωγές και το πράγμα μπήκε σε μία σειρά. Αν ανατρέξει κάποιος σε αυτά τα θέματα, η κατάσταση φάνηκε για 1-2 χρόνια να διορθώνεται. Τότε υπήρξαν ξηλώματα και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Αν δούμε αυτές τις παρεμβάσεις, δεν υπάρχει μία διαρκής συνέχεια.

Δεν είναι μία κατάρα που είναι πάνω από την Ελλάδα, απλώς φταίει η πολιτική συμπεριφορά που ο ένας πολιτικός αλλάζει τα νομοσχέδια του προηγούμενου. Τα ονομαστικά εισιτήρια, οι κάμερες και τα άλλα μέτρα τα έχουμε πει και εμείς επί εποχής μου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν του ζητούσαν να φτιάξουμε νόμους, έλεγε να βρούμε λύσεις από τους ισχύοντες νόμους. Και με το ιδιώνυμο πήγε να γίνει κάτι, αλλά πάλι το αλλάξαμε
».

Για τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν:

«Μία χώρα που αποφασίζει να επιβάλλει την τάξη, μπορεί να το κάνει χωρίς την παρέμβαση κανενός. Η δύναμη του Κράτους είναι τόσο μεγάλη που αν το θελήσει δεν μπορεί κανείς να παρέμβει. Απέναντι στη δύναμη του Κράτους δεν υπάρχει άλλη δύναμη να αντισταθεί. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η σχέση πολιτικών, επιχειρηματιών και συλλόγων πλέκει το κουβάρι. Η χώρα τραβάει τα όσα τραβάει επειδή οι θεσμοί της δεν λειτουργούν, επειδή κάποιοι βάζουν το συμφέρον το δικό τους πάνω από εκείνο της χώρας. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας».

Για το αν μπορούν να βοηθήσουν οι θεσμοί:

«Χρειάζεται ένας άνθρωπος να δει αναλυτικά τη νομοθεσία και να προσθέσει ό,τι θέλει, και να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Κανένας Υφυπουργός αθλητισμού δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν δεν έχει την βοήθεια της κυβέρνησής του. Χρειάζεται και τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού για να υπάρξει αυτή η αλλαγή. Τους δικούς μου νόμους τους ψήφισαν όλοι και από την αντιπολίτευση, αφού τους έπεισα για τη σημασία αυτού του νόμου. Φτάνει να εμφανιστεί ένα σχέδιο και μία διάθεση να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: