Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Οι top-10 στιγμές της ιστορίας της Τσέλσι!! (pics)

Πρόκριση... δώρο για τα 110α γενέθλιά της ψάχνει απόψε η Τσέλσι κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν και το england365.gr παρουσιάζει 10 γεγονότα – σταθμούς στην ιστορία των «μπλε» του Λονδίνου. 
Ο λονδρέζικος σύλλογος, τη Δευτέρα, συμπλήρωσε 110 χρόνια ζωής, έχοντας συσταθεί στις 10 Μαρτίου του 1905.
Αναμφίβολα, διανύει την πιο επιτυχημένη περίοδο της ύπαρξής του από τη στιγμή που ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πήρε στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, το 2003.
Οι ευρωπαϊκές διακρίσεις συνοδεύουν πλέον αυτές στα αγγλικά εδάφη, με την Τσέλσι να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς και να φτάσει σε σπουδαία επιτεύγματα στην πάροδο των χρόνων.
Το england365.gr, παρουσιάζει 10 γεγονότα – σταθμούς στην ιστορία των «μπλε»!
Σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται η σπουδαιότητα της κατάκτησης του δεύτερου Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1998, χρονιά στην οποία η ομάδα πήρε και το Σούπερ Καπ Ευρώπης με αντίπαλο τη Ρεάλ και σκόρερ τον Γκουστάβο Πογιέτ.
Φυσικά, δεν ξεχνάει κανείς τον θρύλο, Φρανκ Λάμπαρντ, που τον Μάιο του 2013 έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου, ενώ την ίδια χρονιά, οι «μπλε» πήραν το Γιουρόπα Λιγκ.
Η «γέννηση»
Ήταν 10 Μαρτίου του 1905, όταν μια παρέα, στην «Rising Sun Pub» του Fulham Road, ακριβώς απέναντι από το «Στάμφορντ Μπριτζ», συμφώνησε στη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη, τότε, ήταν ο εκατομμυριούχος, Χένρι Αουγκούστους Μιρς, ο αδερφός του, Τζόσεφ, ο γαμπρός τους, Χένρι Μπόιερ, ο ιδιοκτήτης της παμπ, Άλφρεντ Τζέινς και ο ανιψιός του, Έντουιν.

Το πρώτο πρωτάθλημα
Η δεκαετία του '50 έφερε τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος στην Τσέλσι. Με μπροστάρη στον πάγκο, τον Ντεντ Μπρέικ και φιλοσοφία για μια νεανική, βρετανική ομάδα με δίψα για επιτυχία και οι «μπλε» στάθηκαν αντάξιοι των προσδοκιών κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου, το 1955! Μάλιστα, εγκαταστάθηκαν και προβολείς στο γήπεδο της ομάδας, προγραμματίστηκαν πολύ δυνατά φιλικά, ενώ έγιναν και αρκετά ταξίδια για παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Το πρώτο Κύπελλο
Έχοντας ηττηθεί στην πρώτη τους εμπειρία από τελικό Κυπέλλου, το 1967, με την Τότεναμ να παίρνει το τρόπαιο στη λονδρέζικη μάχη, η Τσέλσι επανήλθε για να κατακτήσει τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, το 1970. Έχοντας τερματίσει τρίτη για δεύτερη φορά μέσα σε έξι χρόνια στο πρωτάθλημα, η ομάδα έφτασε στον τελικό, όπου επικράτησε της Λιντς στο παιχνίδι που είχε το μεγαλύτερο κοινό στην τηλεοπτική του μετάδοση, αφού το παρακολούθησαν 28,5 εκατ.άτομα!

Το πρώτο Λιγκ Καπ
Η Τσέλσι κατέκτησε το πρώτο της Λιγκ Καπ το 1965. Σε μια σεζόν που από το ξεκίνημά της έγινε προσπάθεια για το τρεμπλ στην Αγγλία, η ομάδα πήρε μονάχα τον έναν από τους τίτλους που διεκδίκησε. Στον τελικό του θεσμού, ήρθε νίκη με σκορ 3-2 επί της Λέστερ, με τους Τάμπλινγκ και Βέναμπλς να βάζουν τα ονόματά τους στη λίστα των σκόρερ εκείνου του παιχνιδιού.

Το πρώτο ευρωπαϊκό
Το 1971, η Αθήνα φιλοξένησε την Τσέλσι και τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης»! Ήταν και το πρώτο ευρωπαϊκό των «μπλε» του Λονδίνου στη διπλή αναμέτρηση κόντρα στη «βασίλισσα». Στο πρώτο παιχνίδι, το γκολ του Πίτερ Όσγκουντ δεν ήταν αρκετό, αφού το ματς ολοκληρώθηκε στην ισοπαλία με σκορ 1-1, ενώ στον επαναληπτικό, δύο γκολ σε έξι λεπτά (33', 39') έδωσαν το τρόπαιο στην αγγλική ομάδα!

Η πρώτη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ
Με κόουτς τον Τζιανλούκα Βιάλλι, η Τσέλσι συμμετείχε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, την αγωνιστική περίοδο 1999-2000. Όσο... πρωτάρηδες κι αν ήταν, οι «μπλε» έδειξαν ότι η νέα χιλιετία που θα ξεκινούσε από το 2000, θα ήταν λαμπρή για τον σύλλογο. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εκείνης της σεζόν, η ομάδα του Λονδίνου κατάφερε κι έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου σταμάτησε στο εμπόδιο που λεγόταν Μπαρτσελόνα.

Το πρωτάθλημα του Μουρίνιο
Έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια μετά τον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος, η Τσέλσι επέστρεψε στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου το 2005! Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας, να γίνει το ποδόσφαιρο της χώρας επαγγελματικό και να αλλάξει άρδην το ανταγωνιστικό επίπεδο. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, αποδείχθηκε «special one» και στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας, την έκανε κυρίαρχη!

Ο χαμένος τελικός στη Μόσχα το 2008
Η συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά, ήταν οδυνηρή για την Τσέλσι. Το 2008, στο παιχνίδι της Μόσχας κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι «μπλε» έμειναν με το μετάλλιο του φιναλίστ, αφού ηττήθηκαν στα πέναλτι με σκορ 6-5. Η πρώτη του Τέρι στη διαδικασία και το κλάμα του στο φινάλε του τελικού, σίγουρα έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη όλων στην Τσέλσι...

Το πρώτο νταμπλ το 2010
Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Κάρλο Αντσελότι δεν πρόσφερε στην Τσέλσι. Το 2010, υπό τις οδηγίες του από τον πάγκο, οι «μπλε» κατέκτησαν το πρώτο τους νταμπλ, αφού μαζί με το πρωτάθλημα, πήραν και το Κύπελλο στον τελικό κόντρα στην Πόρτσμουθ που ολοκληρώθηκε με σκορ 1-0 χάρη σε γκολ του Ντρογκμπά. Στην Πρέμιερ Λιγκ, η πρώτη θέση κατακτήθηκε με έναν βαθμό διαφορά από τη δεύτερη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως, οι Λονδρέζοι σκόραραν 103 φορές!

Το Τσάμπιονς Λιγκ του 2012
Πορεία σαν... παραμύθι. Με σπουδαία αποτελέσματα, φοβερές στιγμές και φινάλε με χαμόγελα και δάκρυα χαράς στο Μόναχο. Η Τσέλσι του Ρομπέρτο Ντι Ματέο (ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Αντρέ Βίλας – Μπόας στον πάγκο) πέρασε από Νάπολι, Μπενφίκα, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν για να φτάσει στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου, σε ένα παιχνίδι που ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του με το γκολ λίγο πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας και τη νικητήρια εκτέλεση από την άσπρη βούλα στα πέναλτι. Βέβαια, μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται και ο Τσεχ που έπιασε πέναλτι του Ρόμπεν στην παράταση.

*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: