Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η ΑΕΚ θα πάει στην ίδια παγίδα!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta το πώς βλέπει το αποψινό μεγάλο παιχνίδι του ΟΑΚΑ. 
Πριν από το πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου, στο Καραϊσκάκη, είχα γράψει ότι έβλεπα την ΑΕΚ ως μία πολύ δυνατή ομάδα Α΄ Εθνικής, τύπου Ξάνθης η, Ατρόμητου, με το εξτρά πλεονέκτημα της φανέλας που κουβαλάει. Η εκτίμησή μου δικαιώθηκε μέσα στο παιχνίδι, έστω και με τη βοήθεια μίας ενδεκάδας του Ολυμπιακού, που δεν είχε ξαναπαίξει κι ούτε ξαναέπαιξε.
Δεν κρύβω και ενόψει του αποψινού ντέρμπι την άποψή μου ότι η ΑΕΚ έχει μία πραγματικά καλή ομάδα. Και δεν το λέω μόνο γιατί στα πέντε παιχνίδια που έχει δώσει με ομάδες Α΄ Εθνικής στο Κύπελλο έχει μόνο νίκες εντός χωρίς να φάει γκολ (3-0 τον Ατρόμητο, 2-0 την Κέρκυρα) και μόνο ισοπαλίες εκτός έδρας (0-0 με Πανθρακικό, 1-1 με Κέρκυρα, 1-1 με Ολυμπιακό). Ούτε, βέβαια, γιατί πάει τρένο στη Β΄ Εθνική. Αλλά πολύ απλά γιατί όποτε την έχω δει, μου βγάζει μία φρεσκάδα, έχει καλή αμυντική οργάνωση, με συνέπεια να μην τρώει πολλές φάσεις, αλλά έχει και καλή επιθετική ανάπτυξη, με συνέπεια να κάνει η ίδια αρκετές φάσεις.
Αν για ένα πράγμα είμαι σίγουρος για το σημερινό ματς, είναι ότι ο Ολυμπιακός για να αποκλείσει την ΑΕΚ (άρα να την κερδίσει η, να φέρει 2-2 κλπ), πρέπει να τρέξει πάρα πολύ, να πιέσει πάρα πολύ και να παίξει μπροστά πολύ γρήγορα, με συνδυασμούς κι ομαδικά. Τέλος! Με οτιδήποτε άλλο, λιγότερο, ο Ολυμπιακός θα αποκλειστεί.
Θεωρώ ότι η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να ρίξει στον Ολυμπιακό στην ίδια παγίδα με του πρώτου αγώνα. Δηλαδή να μπει πολύ δυνατά κι εκμεταλλευόμενη την πιθανή έλλειψη ρυθμού του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό του ημιχρόνου (λόγω της αποχής των 15 ημερών από παιχνίδια), συν φυσικά τον ενθουσιασμό από το γεμάτο γήπεδο, να πρεσάρει ψηλά και να ανοίξει αυτή το σκορ. Αυτό προσπαθεί να κάνει η ΑΕΚ φέτος σε όλα τα παιχνίδια της, αυτό έκανε και στο Καραϊσκάκη κι αυτό θα κάνει και σήμερα. Με στόχο στη συνέχεια να διαχειριστεί καλύτερα το παιχνίδι και βρίσκοντας περισσότερους χώρους να πάει να το κλειδώσει με ένα δεύτερο γκολ.
Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τον Ολυμπιακό πως θα αντιδράσει. Για εμένα, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να μπει δυνατά και να παγώσει το γήπεδο. Αλλά κι αποφασιστικά, στο να φτιάξει φάσεις και να τις τελειώσει καλά. Όχι να μπει απλά καλά, όπως στο Κίεβο και στη Λεωφόρο, όπου όμως δεν μετέτρεψε σε ευκαιρίες την καλή εικόνα του στο α΄ημίχρονο. Θα πρέπει να βρει τις στιγμές του, όπως έστω στην Τούμπα, αλλά και να είναι οι παίκτες του πιο έτοιμοι να τις τελειώσουν καλά απ΄ ότι με τον ΠΑΟΚ.
Όπως πρέπει κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός να βγάλει αντίδραση κι αν φάει πρώτος γκολ, κάτι που τον τελευταίο καιρό τον παραλύει αγωνιστικά για πολλά λεπτά μέχρι να συνέλθει. Και το να μείνεις πίσω στο σκορ, μέσα στο παιχνίδι είναι. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, για να περάσεις μετά από 1-1 στο γήπεδό σου, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να βάλεις δύο γκολ, αφού ένα γκολ δεν είναι και δύσκολο να το φας στο σπίτι του άλλου. Συνεπώς, οφείλεις να είσαι έτοιμος να παίξεις για να βάλεις δύο και τρία γκολ!
Η ΑΕΚ, από την άλλη, δεν είναι καμιά ομάδα που θα την πάρει εύκολα από κάτω ακόμη κι αν δεχθεί ένα γκολ. Έχω προσέξει ότι πολλά παιχνίδια της τα έχει κερδίσει στα τελευταία λεπτά, άρα δείχνει χαρακτήρα κι έχει αντοχές. Όμως, όπως κι αν έχει, θα είναι μεγάλη υπόθεση για τον Ολυμπιακό να ανοίξει αυτός το σκορ. Είδα τις προάλλες το ΑΕΚ-Παναχαϊκή κι η Παναχαϊκή στα 20 δευτερόλεπτα (!) από τη σέντρα, άλλαξε εκπληκτικά δέκα φορές την μπάλα κι έκανε ευκαιρία!
Όπως θα είναι μεγάλη υπόθεση να περιορίσει ο Ολυμπιακός τον Μάνταλο, που έχει την ικανότητα και να δημιουργήσει και να εκτελέσει, τόσο από τον άξονα, όσο κι από τα πλάγια. Κι ο Μπαρμπόσα μπορεί να φτιάξει φάσεις-κι από αριστερά, αλλά και συγκλίνοντας στον άξονα. Ο Αραβίδης πετάγεται καλά στο πρώτο δοκάρι, ακόμη και για κεφαλιά και παίζει ωραία το ένα-δύο με τον Μάνταλο, ο δε Πλατέλας περιμένει να πάρει τα ριμπάουντ και γενικά σουτάρει καλά από τα 20-25 μέτρα. Από το κέντρο άλλοτε ο Γιόχανσον κι άλλοτε ο Ανάκογλου πατάνε περιοχή και γενικά δίνουν ισορροπία στην ομάδα τους, ο ένας δεξιοπόδαρος κι ο άλλος αριστεροπόδαρος.
Ο Περέϊρα κι οι παίκτες του πρέπει να είναι, αυτή τη φορά, πολύ καλά διαβασμένοι και να το δουλέψουν πραγματικά καλά αυτό το ματς, παίζοντας και με τον παράγοντα πίεση που θα έχει σήμερα η ΑΕΚ, με την προσδοκία της πρόκρισης. Οι μπακ της ΑΕΚ (Μπακάκης, Σοϊλέδης) φεύγουν καλά μπροστά, αλλά έχουν και τις αδυναμίες τους κι αν περάσουν πάσες στους χώρους μεταξύ των (σταθερών) στόπερ Λαμπρόπουλου, Κολοβέτσιου και των μπακ, θα βγουν φάσεις. Ο γκολκίπερ Ανέστης έχει δυνατότητες, αλλά και μία αστάθεια.
Πολλά θα κριθούν στις στημένες φάσεις, από τα ατού του Ολυμπιακού, με τις εκτελέσεις του Τσόρι. Αλλά κι η ΑΕΚ μπορεί να μην έχει ψηλή ομάδα, όμως έχει καλά κτυπήματα με τον Μάνταλο και αν δεν πεταχτεί ο αμυντικός πρώτος στην μπάλα, οι γυριστές κεφαλιές που γίνονται είναι πολύ επικίνδυνες για τον γκολκίπερ.
Ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι χάλι, αλλά 100% δεν είναι χαλί. Καμία σχέση με το πολύ καλό τερέν του Καραϊσκάκη…
Διαιτητής; Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά εγώ θεωρώ τον Καλογερόπουλο εδράκια, που μπορεί να μασήσει...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: