Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Οι Κατσικάς-Τσανδάρης, ο Ολυμπιακός κι ο Άγγελος!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τις μεταγραφικές περιπτώσεις Κατσικά και Τσανδάρη στον Ολυμπιακό.
ΚΑΠΟΙΟΙ μπορεί να πουν ότι γράφω τώρα δύο καλές κουβέντες για τον Κατσικά, λόγω Ολυμπιακού. Δικαίωμά τους.
Όποιοι όμως βλέπουν την Κυριακή το βράδυ την εκπομπή του Action24 για το ελληνικό πρωτάθλημα κι έχουν γερή μνήμη, θα θυμούνται ότι τουλάχιστον δύο φορές είχα εκφραστεί μέσα στο φθινόπωρο κολακευτικά για τον στόπερ του ΠΑΟΚ. Παρότι έχω φιλαράκια στη Θεσσαλονίκη, που τα εμπιστεύομαι και δεν τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.
Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά εμένα αυτός ο αμυντικός μου αρέσει. Όχι ότι δεν έχει μειονεκτήματα και δη «κτυπητά», αλλά νομίζω ότι έχει πολύ περισσότερες θετικές προδιαγραφές.  Κατ΄αρχήν ξέρει μπάλα για αμυντικός. Δυσκολα βρίσκεις στόπερ να ξέρει να κατεβάσει την μπάλα και να πασάρει σωστά τόσο στα 15-20, όσο και να αλλάξει το παιχνίδι στα 30-40 μέτρα. Ο Κατσικάς αυτά τα στοιχεία τα έχει. Κι είναι κι αριστεροπόδαρος. Και σπάνια βρίσκεις αριστεροπόδαρο στόπερ. Βάλτε τα κάτω και θα δείτε.
Θα έλεγα ότι μου θυμίζει Σιόβα ο Κατσικάς! Λόγω ύψους, σωματοδομής γενικά, αριστερού ποδιού, καλής τεχνικής. Ο Σιόβας, όμως, στον Ολυμπιακό ανέπτυξε την προσωπικότητα του, έγινε κάποια στιγμή βασικός και στην εθνική κι είναι ένας αμυντικός υψηλού επιπέδου.
Δεν ξέρω αν ο Κατσικάς μπορεί να τον φτάσει η, και να τον ξεπεράσει, αλλά γιατί να μην έχει ο Ολυμπιακός πίσω από τον Σιόβα, ένα ακόμη καλό αριστεροπόδαρο στόπερ και δη Έλληνα; Αφενός μεν για συναγωνισμό, αφετέρου δε γιατί αύριο μεθαύριο, με ένα (ακόμη) καλό Τσάμπιονς Λιγκ (όπως το περσινό), μπορεί να έρθει κανένα «δεκάρικο» για το Σιόβα…-να θυμίσω ότι λίγες ημέρες πριν σπάσει το πόδι του, είχε φτάσει προσφορά έξι εκ. Ευρώ για τον Έλληνα άσο, από τη Ρωσία.
Δεν είναι μικρό παιδί ο Κατσικάς, κοντεύει τα 26, αλλά ακριβώς οι παραστάσεις αυτά τα χρόνια σε Ηρακλή και ΠΑΟΚ, που είναι σύλλογοι με αρκετή πίεση κι όχι μικρές ομάδες, μπορεί και να τον βοηθήσουν να εγκλιματιστεί πιο γρήγορα στη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα. Προσόντα έχει. Με τη διαφορά ότι πρέπει να δουλέψει περισσότερο σε κάποια πράγματα.
Εντάξει, η ταχύτητα δεν είναι το…μεγάλο του ατού, αλλά οι επεμβάσεις του γενικά είναι καλές, άμεσες κι έγκαιρες. Θυμάμαι π.χ. ότι στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 2-1 είχε αρκετές νίκες επί του ταχύτατου Ναπολεόνι. Αλλά υπάρχουν πράγματα που δουλεύονται, όπως π.χ. κάποιες τοποθετήσεις με το σώμα του. Και άλλα που φτιάχνονται, όπως π.χ. η συγκέντρωση που του λείπει κάποιες στιγμές μέσα στο ματς-και σε συνδυασμό με την καλή μπάλα που ξέρει, τον οδηγούν σε εύκολα λάθη, τα οποία δεν συγχωρεί εύκολα η εξέδρα, ειδικά όταν δεν είσαι και πολυδιαφημισμένος.
Και, με την ίδια λογική, γιατί να μην έχεις πίσω από το Μανιάτη τον Τσανδάρη; Ούτε εδώ κάνω συγκρίσεις, αφού μιλάμε για τον αρχηγό του Ολυμπιακού και μία μονάδα της μεσαίας γραμμής της εθνικής μας. Αλλά ο Τσανδάρης είναι ένα Ελληνόπουλο, που με την πρώτη του σεζόν έπαιξε βασικός στον ΠΑΟΚ, στην περίοδο που έκανε πρωταθλητισμό. Σίγουρα ο μικρός δεν είναι ένας ολοκληρωμένος μέσος, αυτή την στιγμή. Σαν 8άρι π.χ. πρέπει να πατάει πολύ περισσότερο την αντίπαλη περιοχή και γενικά να βοηθάει πιο πολύ επιθετικά-όχι ότι δεν το κάνει, για τη συχνότητα μιλάμε.
Όμως, έδειξε ήδη ένας καλός ρολίστας. Με πρέσινγκ, τρεξίματα, μαρκαρίσματα, αποφασιστικότητα, αλλά και καλή κυκλοφορία της μπάλας κι ενίοτε και κάθετο παίξιμο. Θέλει πολλή δουλειά στο σουτ και τη σέντρα, αλλά να αποφεύγει κι αυτός να πουλάει εύκολα την μπάλα, όμως ο Τσανδάρης και μόνο ότι έπαιξε βασικός σε όλα τα ματς του Γιουρόπα Λιγκ προερχόμενος από δανεισμούς σε Καλαμαριά και Επανωμή, έβγαλε ένα «χαρακτήρα».
Κι είμαι σίγουρος ότι ο Αναστασιάδης τους Κατσικά και Τσανδάρη προτιμούσε στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ-κι όχι Ρικάρντο Κόστα και Νομπόα! Πάλι  δεν κάνω συγκρίσεις, ειλικρινά δεν μπορώ να βάλω στοίχημα αν θα πιάσει ο Τσανδάρης στον Ολυμπιακό, αλλά για τους χι, ψι λόγους, νομίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια: ο Άγγελος τους δύο Έλληνες ήθελε, όχι τους δύο ακριβοπληρωμένους ξένους.
Αυτό που εγώ λέω, γενικά, είναι ότι Έλληνες παίκτες με καλή ποιότητα, δεν βρίσκεις εύκολα σήμερα. Κι όταν κάποιους βρεις-κι είναι κι ελεύθεροι...-δεν μπορείς παρά να το σκεφθείς να τους πάρεις. Έστω κι αν έχεις κάποια ερωτηματικά, που άλλωστε πάντοτε ξεκαθαρίζουν μόνο μέσα στο γήπεδο...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: