Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Το... χέρι του Θεού Τάρπλεϊ και το σακάκι του «Ξανθού» (vids - pics)

Οι «Μασονικές Ρετρό Ιστορίες» και ο Άρης Λαούδης σας ταξιδεύουν στον Φεβρουάριο του 1993 και θυμίζουν δύο από τα πιο... cult περιστατικά στην ιστορία της Α1. Τον Ιωαννίδη να παραδίδει το σακάκι του και τον Ρόι Τάρπλέϊ σαν άλλος Μαραντόνα να βγάζει την μπάλα από το καλάθι του Αρη.
To Αρης - Παναθηναϊκός της 18ης Απριλίου μας ξύπνησε αναμνήσεις από τον Φεβρουάριο του 1993 κι όταν μπαίνεις στη διαδικασία να ψάξεις, τότε μοιραία ανακαλύπτεις κι άλλα... Δύο από τις πιο cult σκηνές στην ιστορία της Α1 σημειώθηκαν με διαφορά μιας ημέρας κι έτσι αποφασίσαμε να τις κάνουμε ένα, ανατρέχοντας στο διήμερο 13-14 Φλεβάρη του 1993, στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ και του Αρη με τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο, την επόμενη μέρα...
Το... μαγικό χέρι του Τάρπλεϊ και το κράξιμο στον Γκάλη
Στις 14 Φεβρουαρίου λοιπόν του 1993, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δηλαδή, έμελλε να καταγραφεί ως η ημέρα που ο Νίκος Γκάλης θα επέστρεφε στο Αλεξάνδρειο ως αντίπαλος του Αρη. Αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό για την κανονική περίοδο της Α1, η οποία σημαδεύτηκε από την ενέργεια του Ρόι Τάρπλεϊ να βγάλει την μπάλα μέσα από το καλάθι στη βολή του Τιτ Σοκ, με τον τότε διαιτητή Κώστα Κορομηλά να λέει «παίζεται».
Με το σκορ στο 56-56, 23'' πριν από το φινάλε, ο Εσθονός με τις... ελληνικές ρίζες, πήγε στη γραμμή των βολών, η μπάλα αναπήδησε στο στεφάνι και την ώρα που κατέληγε στο καλάθι, το... μαγικό χέρι του Τάρπλεϊ μπήκε από μέσα και έκανε την κίνηση για να την απομακρύνει μέσα από το διχτάκι! Οι διαιτητές υποστήριξαν πως δεν είδαν τίποτα, ακολούθησε αντιαθλητικό φάουλ του Κόμαζετς και ο Αρης κατακτά τη νίκη με 63-56, χωρίς ωστόσο να καλύπτει το -12 του πρώτου αγώνα.

Ο Νικ, σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει ο Βασίλης Σκουντής σε μια πρόσφατη αναδρομή εκείνων των περιστατικών, «δεν αποδοκιμάστηκε απλώς, αλλά καθυβρίστηκε, μάλιστα κάποιοι οπαδοί, τόλμησαν να βάλουν στο στόμα τους ακόμη και την πεθαμένη μάνα του! «Νιώθω ντροπή και αηδία. Αυτοί δεν σέβονται τίποτε» είπε λακωνικά στη λήξη του κολασμένου αγώνα, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα ο πρόεδρος του Αρη Θεόφιλος Μητρούδης (ο οποίος το καλοκαίρι του είχε δείξει την πόρτα της εξόδου) σχολίασε: «Ο Γκάλης δεν ξέρει να χάνει. Τον νοιάζουν μόνο τα λεφτά και τίποτε άλλο. Εάν του βάλεις κηροζίνη πετάει, εάν τον αφήσεις αδειανό, δεν μπορεί να κουνηθεί»! Επί δύο ώρες σημαντικό μέρος του κόσμου (από τους κλασικούς κρετίνους των ελληνικών γηπέδων) φώναζε «Γκάλη βαζέλα, βγάλε τη φανέλα». Ο Νικ τελείωσε τον αγώνα με 13 πόντους με 2/13 δίποντα, 9/11 ελεύθερες βολές!




Οταν ο «Ξανθός» παρέδιδε το σακάκι του
Ηταν 13 Φεβρουαρίου του 1993, αγώνα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ. Το παιχνίδι έχει κριθεί, ο ΠΑΟΚ έχει «κλειδώσει» το διπλό (85-71 τελικό σκορ) και ο Ουόλτερ Μπέρι υποπίπτει σε αντιαθλητικό φάουλ στον Τζον Κόρφα.  Ο διαιτητής Σταύρος Τσανίδης ορθώς το υποδεικνύει και ο Γιάννης Ιωαννίδης... βγαίνει από τα ρούχα του. Βγάζει το περιβόητο μπλε σακάκι, πλησιάζει στον Τσανίδη που εκείνη την ώρα υποδείκνυε το αντιαθλητικό και τον προτρέπει να το πάρει. Ο διαιτητής της αναμέτρησης επιστρέφει αμέσως στη γραμματεία, τον χρεώνει με τεχνική ποινή και το ΣΕΦ μετατρέπεται σε... κολαστήριο. 

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς που είναι μπροστά στη φάση, σκάει στα γέλια, οι περισσότεροι παίκτες μένουν άναυδοι, αλλά ο ασταμάτητος «Ξανθός» δεν το ΄βαλε κάτω, συνέχισε με την ίδια κίνηση παράδοσης του σακακιού και οι διαιτητές τελικά έφυγαν από το Φάληρο με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Τα όσα ακολούθησαν βεβαίως στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης έχουν καταγραφεί στις «μαύρες» μέρες του ελληνικού μπάσκετ, ενώ από την επομένη κιόλας είχαμε τις γνωστές συσκέψεις, διαβουλεύσεις και σενάρια για το πώς θα καταπολεμηθεί η βία...



Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν πλέον ο Ιωαννίδης είχε αποχωρήσει από την προπονητική, ρωτήθηκε για το τι θα έκανε αν ο Τσανίδης έπαιρνε το σακάκι του, κι αυτός με χιούμορ απάντησε: «θα έβγαινα και θα έλεγα ότι οι διαιτητές τα παίρνουνε. Τα σακάκια…»!
Πριν από δύο χρόνια, το 2013, ο Ιωαννίδης με τον Τσανίδη βρήκαν την ευκαιρία να λύσουν την παρεξήγηση μια για πάντα. Σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Διαιτητών Μπάσκετ Θεσσαλονίκης, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κλήθηκε και τίμησε τον παλαίμαχο πλέον διαιτητή για την προσφορά του στο μπάσκετ, μη ξεχνώντας βέβαια την περιβόητη ιστορία με το σακάκι που έχει καταγραφεί στις πιο cult στιγμές στην ιστορία της Α1.




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: