Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Νικητές και «νικητές»

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες βγάζει το καπέλο και στις δύο ομάδες που αγωνίστηκαν στη Μόσχα ενώ μπλέκει στα σενάρια των playoffs και την Αγγελική Νικολούλη. 
Χρόνια τώρα υποστηρίζω πως η σχέση του μπάσκετ με τα μαθηματικά είναι τεράστια.
Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι λαθών και κατοχών μπάλας. Η ΤΣΣΚΑ είχε 20 περισσότερες κατοχές χάρη στα 13 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε και στα 7 λιγότερα λάθη που έκανε σε σχέση με τον Ολυμπιακό.
Σε ένα «κλειστό» ματς οι 4-5 περισσότερες κατοχές είναι άξιο αναφοράς (και εκνευρισμού ή ικανοποίησης αναλόγως ποια ομάδα κοούτσαρε) για τον προπονητή. Φανταστείτε όταν έχουμε να κάνουμε με 20 περισσότερες προσπάθειες.
Η ΤΣΣΚΑ νίκησε δικαιότατα. Ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης.
Μπορεί να στεναχωρήσω ορισμένους, αλλά είναι από τα παιχνίδια εκείνα που 3 μέρες να παίζουν το ίδιο αποτέλεσμα θα έρθει. Οι Ρώσοι όποτε ήθελαν πατούσαν γκάζι και έφευγαν. Ο Ολυμπιακός περισσότερο θα έκλεβε τη νίκη, παρά θα την κατακτούσε με λογική.
Δυστυχώς τα ριμπάουντ τα οποία ανέφερα στο pre game μπλογκ έπαιξαν όντως ρόλο. Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ έχει αρκετά κακά στοιχεία στο παιχνίδι του, αλλά τα ριμπάουντ του, λείπουν. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν την πολυτέλεια να δίνουν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στην ΤΣΣΚΑ.
Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ με τόσα ψηλά κορμιά είναι εντυπωσιακή. Η προσθήκη του Αντρέι Κιριλένκο ίσως και να την έχει βλάψει επιθετικά (μπερδεμένος ο Βοροντσέβιτς, κακές επιλογές ο ΑΚ47, κλπ), αλλά στην άμυνα την ανεβάζει 2-3 επίπεδα. Μόνος του.
Μιλάμε ο άνθρωπος απλώνει τα χέρια του και καλύπτει τα πάντα. Αν δεν κλέψει τη μπάλα, θα την ακουμπήσει αλλοιώνοντας την πορεία της (deflections). Τρομερός στην άμυνα ο Κιριλένκο.
Πάμε και στον Ολυμπιακό...
Άλλη ομάδα στη θέση του (χωρίς τον Σπανούλη και δύο φορές στο -11 εκτός έδρας) θα είχε φύγει με μία 20άρα στο κεφάλι. Οι Πειραιώτες αντέδρασαν άριστα χάρη στην υπομονή τους και στην αμυντική τους προσήλωση κρατώντας την ΤΣΣΚΑ χωρίς πόντο από το 17' μέχρι το 24' περίπου. Την δεύτερη φορά αντέδρασε μόνος του ο Ματ Λοτζέσκι με 8 συνεχόμενους πόντους. Δεν το έβαλαν κάτω, δεν παραδώθηκαν στην ανωτερότητα των Ρώσων. Πάλεψαν και αντιστάθηκαν μέχρι να ηχήσει η κόρνα της λήξης.
Η μαγκιά των παικτών του Ολυμπιακού είναι η πνευματική τους ετοιμότητα. Άλλες ομάδες θα χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι την απουσία του Σπανούλη πριν καν μπουν στο παρκέ να αγωνιστούν. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου δεν το σκέφτονται και απλά δίνουν το 101% και όπου τους βγάλει.
Ο Ολυμπιακός έκανε εντυπωσιακό Top 16 μέχρι να πολλαπλασιαστούν οι τραυματισμοί του (γιατί από το ξεκίνημα είχε αρκετούς), ωστόσο θα παίξει στα playoffs με μειονέκτημα έδρας. Λογικά με την Μπαρτσελόνα εκτός αν ο Πάμπλο Λάσο χάσει εσκεμμένα στη Μαδρίτη από την Ζαλγκίρις (όπως έκανε πέρυσι στο Κάουνας). Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε αρκετά για τον αντίπαλο στην «οκτάδα».
ΥΓ: Κρατήστε τη δήλωση του Σλούκα: «Ο Ολυμπιακός πάντα τα καταφέρνει, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης και κοιτάει πάντα μπροστά. Είτε παίζει εντός, είτε εκτός ο στόχος είναι η νίκη».
ΥΓ 2: Αγγελική Νικολούλη δε σε γνωρίζω προσωπικά. Βρες τον Τρεμέλ Ντάρντεν αν μπορείς γιατί τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.
ΥΓ 3: Αν είσαι Oλυμπιακός και είσαι λογικός, θέλεις να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στα playoffs. Να έχει 20 μέρες να ασχολείται με την ΤΣΣΚΑ και όχι με τον Ολυμπιακό για την Α1.
ΥΓ 4: Μέχρι τα playoffs υπάρχει ένα μόνο ματς με τη Νίζνι (Α1 δεν παίζουν). Θεωρώ πως θα αγωνιστεί σε αυτό τόσο ο Βασίλης Σπανούλης, όσο και ο Μπρεντ Πέτγουεϊ. Χρειάζεται να βρουν λίγο ρυθμό.
ΥΓ 5: Αυτό που για 2η σερί χρονιά ο Μπερτομέου αγνοεί τις ομάδες και βάζει διαφορετικές ώρες τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής είναι γελοιότητα και υποτιμά την προσπάθεια της ίδιας της Ευρωλίγκας. Κατά τα άλλα μας «μάρανε» η παρουσίαση, οι πεντάδες και οι μπάλες με τις χαιρετούρες πριν το τζάμπολ για να μοιάσουμε στο Champions League.
ΥΓ 6: 42.000.000 ευρώ η μία ομάδα, 9.500.000 η άλλη. 74-70 στα 10'' πριν τη λήξη, εκτός έδρας και χωρίς τον καλύτερο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα. Παλικάρια!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: