Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τα αντανακλαστικά στη… διαφθορά

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας



Η αθλητική κοινωνία της χώρας μετράει τα αντανακλαστικά όλων εξουσιών στο θέμα της διαφθοράς του ποδοσφαίρου. Τόσο στην ιστορία του «coriopolis” όπου σύμφωνα με πληροφορίες 90 εμπλεκόμενοι που πέρασαν από το γραφείο του ειδικού ανακριτή διαφθοράς κρίθηκαν ένοχοι, όσο και σ’ αυτή του πορίσματος του Αριστείδη Κορέα. Και στις δύο υποθέσεις υπάρχει πολύ υλικό που απεικονίζει το τι συμβαίνει στο εγχώριο ποδόσφαιρο.

Στοιχεία ατράνταχτα, ικανά να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για τους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους. Ολοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, περιμένουν με ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης. Είναι αλήθεια ότι λίγοι ήταν εκείνοι που «έπεσαν από τα σύννεφα» διαβάζοντας τα ονόματα των παραγόντων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα Κορέα. Συγχρόνως όμως η δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στα σφυρίγματα των διαιτητών, υπάρχει και στις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία για το σκάνδαλο της διαφθοράς. «Θα στρογγυλέψουν τις γωνίες και τελικώς θα την πληρώσουν περιφερειακά πρόσωπα» είναι η άποψη η οποία κυριαρχεί.

Γι’ αυτό η υπόθεση των στημένων αγώνων, που βρίσκεται στο προσκήνιο, αποτελεί μέγα στοίχημα για την Πολιτεία, την αθλητική και την ποινική δικαιοσύνη.  Και είναι η «χρυσή ευκαιρία» να ξεκαθαρίσει το νεφέλωμα, μήπως και οι φίλαθλοι κερδίσουν τις χαμένες, όμορφες, Κυριακές τους. Μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά για το ποδόσφαιρο μας, εάν τελικώς «ξεφουσκώσει» η υπόθεση χωρίς να επιβληθούν ποινές στους «εγκεφάλους» της υπόθεσης. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους, αλλά υπάρχουν καραμπινάτα περιστατικά με τα οποία μπορούν να τεκμηριωθούν ποινές.

Αρα το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες να τρέξουν σε χρόνους εξπρές. Η δυσλειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης λόγω των πολλών εκκρεμών υποθέσεων και την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων είναι γνωστή. Στην περίπτωση της «εγκληματικής οργάνωσης» του ποδοσφαίρου, καθώς είναι μία υπόθεση η οποία αφορά σε υπέρτατο βαθμό το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα όπως  έγινε στο «calciopolis” που απασχόλησε το 2006 την Ιταλία. Στο εδώλιο της αθλητικής δικαιοσύνης κάθισαν 40 άτομα και η δίκη έγινε, για χωροτακτικούς λόγους, σε αίθουσα ξενοδοχείου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιταλίας εξασφάλισε την υποστήριξη και τα UEFA και προχώρησε η υπόθεση. Η Γιουβέντους, παράγοντες της οποίας ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι,  τιμωρήθηκε με υποβιβασμό και αφαίρεση τίτλων, ενώ η Μίλαν, η Λάτσιο και η Φιορεντίνα με αφαίρεση βαθμών.

Βεβαίως σε ποινικό επίπεδο τελικώς τα φυσικά πρόσωπα δεν τιμωρήθηκαν γιατί η υπόθεση έφτασε στα όρια της παραγραφής και η Γιουβέντους αθωώθηκε γιατί κρίθηκε ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα λειτούργησαν για προσωπικό συμφέρον!  

Η δικαστική εξουσία της Τουρκίας έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στο σκάνδαλο διαφθοράς στο ποδόσφαιρο της. Τιμώρησε με ποινή φυλάκισης έξι χρόνων τον πρόεδρο της Φενερμπαχτσέ Αζίμ Γιλντιρίμ, του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ και του απαγορεύτηκε να συνεχίσει να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα στην ομάδα.

Η τουρκική ομοσπονδία δεν καταδίκασε κάποια από τις 16 ομάδες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, η συγκεκριμένη υπόθεση πήγε στα πολιτικά δικαστήρια, όπου και ο πρόεδρος της Σίβασπορ κρίθηκε προφυλακιστέος.  Παράλληλα τρία χρόνια κι ένας μήνας φυλάκισης επιβλήθηκε στο στέλεχος της Φενέρ, Ιλχάν Εκσίογλου, ενώ ένας χρόνος και τρεις μήνες στον πρώην παράγοντα της Μπεσίκτας, Σερνάρ Ανταλί.

Ο Γκιλντιρίμ άσκησε έφεση και για ένα τρίμηνο η υπόθεση «κόλλησε» στα γρανάζια της δικαιοσύνης μέχρι που τελικώς αποφασίστηκε να σταματήσει η εκτέλεση της απόφασης και η δίκη να επαναληφθεί.

Οι δύο περιπτώσεις διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, της Τουρκίας και της Ιταλίας οι οποίες ήταν επίσης «δεμένες» με στοιχεία έχουν την ίδια αφετηρία και διαφορετικό αποτέλεσμα στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση επιβλήθηκαν ποινές είτε από την ποινική, είτε από την αθλητική δικαιοσύνη. Οπότε έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα τελεσιδικήσουν οι ελληνικές υποθέσεις.


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: