Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Το σύστημα της διαφθοράς συνεχίζει να υποκρίνεται!!

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας
Οι 173 σελίδες του πορίσματος του Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με θέμα τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, αποτελεί ένα καλό εργαλείο για τη δικαιοσύνη προκειμένου να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι ακυρώνεται το τεκμήριο της αθωότητας για όλους εκείνους που τα ονόματα τους συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του πορίσματος από το skai.gr, πλέον όλη η ποδοσφαιρική κοινωνία γνωρίζει τις λεπτομέρειες οι οποίες αποτελούν την αφετηρία για το ανακριτικό έργο. Συγχρόνως γνωρίζει και ονόματα τα οποία, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέπτυξαν παράνομη δραστηριότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Κι αυτό είναι το περισσότερο τραυματικό αποτέλεσμα για ένα άθλημα το οποίο βρίσκεται σε κρίση, παρότι όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο λίγο-πολύ είναι υποψιασμένοι για το τι συμβαίνει στον χώρο. Απλώς δεν είχαν στοιχεία για όλα τα κομμάτια του διεφθαρμένου συστήματος. 

Τώρα στην πλάτη του εγχώριου ποδοσφαίρου έχει μπει ένα βαρύ φορτίο το οποίο ενισχύει την καχυποψία του κόσμου απέναντι στα αποτελέσματα, πυροδοτεί την βία και ίσως απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους φιλάθλους από το γήπεδο. Κι αυτό το φορτίο θα το κουβαλάει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το χειρότερο πάντως είναι ότι από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς κ. Γιώργο Ανδρεάδη κλήθηκαν για κατάθεση και επτά εν ενεργεία διαιτητές της SuperLeague.

 Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι θα περάσουν το κατώφλι του ειδικού ανακριτή οι κ.κ. Σπάθας, Δημητρόπουλος, Αμπάρκιολης, Ιωαννίδης και Κάμπαξης.

Η ποδοσφαιρική κοινωνία κρατάει τη μύτη της από τη δυσοσμία που αναδύει η υπόθεση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαπιστώθηκε ούτε το minimum της ευαισθησίας από τους εμπλεκόμενους. Χωρίς να αποτελεί παραδοχή της συμμετοχής τους στο κύκλωμα διαφθοράς, οι επτά διαιτητές θα μπορούσαν, για λόγους αρχής, να έχουν ζητήσει την εξαίρεση τους τουλάχιστον για τους επόμενους αγώνες της SuperLeague. Εάν δεν έχουν δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και θα το κάνουν τις επόμενες ημέρες έχει καλώς, διαφορετικά δικαίως θα κατηγορηθούν ως άτομα που ζουν στον κόσμο του ακαταδιώκτου. Ίσως προμήνυμα του πως θα αντιδράσουν οι επτά διαιτητές αποτελεί και η στάση της Ε.Π.Ο. η οποία επιχειρεί να σχηματίσει αμυντικούς μηχανισμούς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες διατείνονται οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας ότι τα λανθασμένα σφυρίγματα των διαιτητών δεν μπορούν να ποινικοποιούνται!  Αυτή είναι η μόνιμη επωδός και όλου  του συστήματος που εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις, καθώς το ποδόσφαιρο παγκοσμίως έχει χιλιάδες διαιτητικά λάθη για τα οποία δεν κατηγορήθηκαν για διαφθορά οι διαιτητές. Πάντως δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι εάν οι διαιτητές ζητήσουν την εξαίρεση τους, μέχρι να αποφασίσει ο ειδικός ανακριτής εάν συντρέχουν ή όχι λόγοι να τους απαγγήλει κατηγορίες.

Σημαντικότερο όλων πάντως θεωρώ την αξιοποίηση του πορίσματος του Αριστείδη Κορέα από τον κ. Κοντονή κι’ αυτό γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη δράση κορυφαίων παραγόντων του ποδοσφαίρου. Οι ενδείξεις αυτές και οι καταγεγραμμένες συνομιλίες είναι αρκετές για να πείσουν τον FIFAκαι UEFA ότι θα πρέπει να συνδράμουν μαζί με την ελληνική πολιτεία για την πάταξη της διαφθοράς. Κι αυτό είναι το διακύβευμα για τον υφυπουργό Αθλητισμού. Γιατί εάν περιμένει να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις ή να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να ζει μέσα στο νεφέλωμα της καχυποψίας. Συγχρόνως ίσως η κυβέρνηση να χάσει μία εξαιρετική ευκαιρία να πείσει τις διεθνείς Ομοσπονδίες ότι θα πρέπει να βάλουν ένα χεράκι ώστε να σπάσει το όποιο απόστημα της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο κρύβεται υποκριτικά πίσω από το αυτοδιοίκητο.  

 *Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: