Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Που θα πάει ο Κλοπ;

Ο Γίργκεν Κλοπ ξυπνάει την αγορά με την διαθεσιμότητά του και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους πιθανούς προορισμούς του Γερμανού.
Είναι φορές που η σχέση απλά δεν προχωράει. Δοκιμάζεις κάποια πράγματα, προσπαθείς να την κρατήσεις με τεχνητή αναπνοή, όμως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποδεχθείς ότι θα είναι καλύτερο και για τους δύο να ακολουθήσετε διαφορετικούς δρόμους. Αυτή την απόφαση πήρε και ο Κλοπ, ο οποίος ύστερα από 7 χρόνια στο Signal Iduna Park, έκρινε ότι το πράγμα με την Ντόρτμουντ δεν τραβάει. Οπως είχε κάνει και στην Μάιντς δηλαδή, όταν ένιωσε ότι οι ιδέες του έχουν στερέψει και ότι το πλάνο του δεν δουλεύει στην πράξη. Ο ύψους 1.93μ. τεχνικός, κατέκτησε με την Μπορούσια το πρωτάθλημα του 2011, έκανε νταμπλ το 2012 και την Μπάγερν πελάτισσα και έφτασε στον τελικό του Champions League το 2013. Εναν χρόνο μετά, ξεκίνησε η χειρότερη σεζόν του στο κλαμπ, αφού έχοντας ξοδέψει για πρώτη φορά πολλά λεφτά (66 εκατ. ευρώ) η ομάδα ήταν για μεγάλο διάστημα στη ζώνη του υποβιβασμού και σε απόδοση πολύ κάτω από τη δυναμική της.
«Το είχα πει τα προηγούμενα χρόνια ότι όταν νιώσω ότι δεν είμαι πλέον ο κατάλληλος, θα το πω». Και το είπε. «Πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση, η Ντόρτμουντ χρειάζεται μια αλλαγή». Το γεγονός ότι ένας τόσο μοντέρνος τεχνικός με χαρακτήρα και προσωπικότητα που οι περισσότεροι γουστάρουν μένει ελεύθερος, δεν είναι δυνατόν να μην ενεργοποιήσει τα κλαμπ που δεν είναι σίγουρα με αυτόν που έχουν στον πάγκο. «Δεν έχω μιλήσει με κάποια ομάδα, όμως δεν σκοπεύω να μείνω εκτός για έναν χρόνο». Ο Κλοπ έκανε σαφές ότι πιθανότατα από τη νέα σεζόν θα έχει νέους εργοδότες και εμείς πάμε να δούμε κάποια σενάρια που μπορούν να μας οδηγήσουν στο ποιοι θα είναι αυτοί…

Μάντσεστερ Σίτι
Υστερα από μία επιτυχημένη -μόνο εντός συνόρων- τριετία με δύο τίτλους Premier League, οι Citizens βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και αφού κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την 4άδα, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι αποχαιρετά το Etihad. Νο1 επιθυμία του CEO Φεράν Σοριάνο και του διευθυντή ποδοσφαίρου, Τσίκι Μπεγκίρισταϊν, είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα και πρόσφατα γράφτηκε από έγκυρες πηγές ότι έχει δοθεί ακόμα και προθεσμία 15 ημερών στον Κάρλο Αντσελότι να για να απαντήσει στο αν θα πάρει τη δουλειά. Για πρώτη φορά στα χρόνια των Αράβων η Σίτι φαίνεται να θέλει να πάρει προπονητή από το πάνω ράφι και θα προσπαθήσει για 2 από τους 3 καλύτερους αυτή τη στιγμή στον κόσμο, όμως το project δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς αμφότεροι δεν αποκλείεται να μείνουν στις ομάδες τους. Επόμενη λύση που έχει διαρρεύσει είναι αυτή του Ράφα Μπενίτεθ της Νάπολι, οπότε γίνεται κατανοητό ότι το timing δίνει πόντους στον Κλοπ ο οποίος είχε παλιότερα δηλώσει «ότι η Αγγλία έχει προβάδισμα για να εργαστώ εκεί μετά την Γερμανία αφού γνωρίζω και λίγο τη γλώσσα».
Ρεάλ Μαδρίτης
Πέρυσι ο Φλορεντίνο Πέρεθ ήταν έτοιμος να απολύσει τον Κάρλο Αντσελότι αν αποκλειόταν από την Ντόρτμουντ στο Champions League μετά τη νίκη με 3-0 στο πρώτο ματς, όμως ο Ιταλός κατέκτησε την τεράστια διοργάνωση και έμεινε ως Βασιλιάς στο Bernabeu. Εναν χρόνο μετά, ο Καρλέτο βιώνει μία παρεμφερή αβεβαιότητα και ίσως ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης δει ότι ο κόσμος είναι πολύ μικρός και δώσει τη θέση στον Γερμανό.
Οι Μερένγκες είναι εκτός Copa del Rey, είναι στο -2 από την Μπαρτσελόνα στην Primera Division με 7 αγωνιστικές να απομένουν και στο CL βρίσκεται 90 λεπτά μακριά από έναν ακόμα αποκλεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αν αποκλειστεί από τα προημιτελικά και μείνει χωρίς νίκη για 8 σερί ματς φέτος κόντρα στους Ροχιμπλάνκος, ο Αντσελότι είναι πραγματικά απίθανο να μείνει, με το στιλ παιχνιδιού του Κλοπ με αντεπιθέσεις-αστραπή να ταιριάζει απόλυτα στην Ρεάλ, που ίσως να μην χρειαστεί να ψάξει πολύ για να βρει τον αντικαταστάτη του αλενατόρε.

Παρί Σεν Ζερμέν
Μία ομάδα που έχει όλο το πακέτο για να αποτελέσει το περιβάλλον εργασίας του Κλοπ είναι η Παρί. Ο Λοράν Μπλαν έχει ήδη κατακτήσει το Legue Cup, παίζει στον τελικό του Κυπέλλου με την Οσέρ της δεύτερης κατηγορίας και στο πρωτάθλημα κρατά την τύχη του στα χέρια του αφού κάνοντας το 7x7 -σε ένα πρόγραμμα δίχως ντέρμπι- θα κατακτήσει και το Championnat. Με τρεμπλ εντός συνόρων δύσκολα σε λέει κανείς αποτυχημένο, όμως υπάρχουν πράγματα που οι Αραβες θέλουν και δεδομένου της αποχώρησης από την Νόρτμουντ δεν αποκλείεται να στραφούν στην ελκυστική περίπτωση του Γερμανού κόουτς.
Ενα από αυτά είναι ότι θέλουν να κυριαρχούν στη λίγκα της χώρας τους και όχι να χρειάζεται να έρθει η 30ή αγωνιστική για να πατήσει για πρώτη φορά η ομάδα τους στην κορυφή, ενώ και η Ευρώπη είναι κάτι που ξενερώνει αυτούς που τα σκάνε χοντρά για να στήσουν ομαδάρες. Γιατί σούπερ ήταν ο 100% αντρικός αποκλεισμός της Τσέλσι στους «16» όμως τη στιγμή που κάθε χρόνο φέρνουν και ένας υπερπαίκτη οι ιδιοκτήτες της Παρί δεν θέλουν να έχουν ταβάνι τους «8» του Champions League και ζητούν το βήμα παραπάνω, που σίγουρα, δεν θα γίνει φέτος. Εκτός αυτών, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει το τρελό τετ α τετ του Κλοπ με τον Ιμπραΐμοβιτς στο gala για την Χρυσή Μπάλα στο οποίο ο Ζλάταν είπε ότι θα πάει στην Ντόρτμουντ δωρεάν! Αν και παίζουν σενάρια για το MLS, πολλές φορές η μοίρα τα φέρνει περίεργα και ίσως οι δύο άνδρες συνεργαστούν.

Μπάγερν Μονάχου
Και πάμε στα δύσκολα. Σε ένα σενάριο, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση ειδικά μετά τις μετακινήσεις των Μάριο Γκέτσε και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν τα τελευταία χρόνια. Τα πάντα έχουν να κάνουν φυσικά με την παραμονή του Γκουαρδιόλα στην Allianz Arena, με τον Καλατανό να μην έχει φέρει μέχρι στιγμής τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με τα 17 εκατ. ευρώ τον χρόνο που κοστίζει στους Βαυαρούς. Αν λοιπόν ολοκληρωθεί το κάζο από την Πόρτο ή αν στη συνέχεια δεν καταφέρει να σηκώσει το Champions League η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του θα γίνει μεγαλύτερη.
Ο άνθρωπος που ήταν στον πάγκο πριν, είχε χαρίσει στην Μπάγερν ένα μυθικό τρεμπλ, οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι όποιοι τίτλοι στην Γερμανία θεωρούνται σήμερα σαν κάτι το αυτονόητο για τους Βαυαρούς που έσπασαν τα ταμεία για τον Γουαρδιόλα προκειμένου να χτίσει αυτοκρατορία στην Ευρώπη και να βάλει γερές βάσεις για το μέλλον. Μετά την περσινή τεσσάρα από την Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθε τώρα η τριάρα από την Πόρτο και αν εξελιχθεί σε αποκλεισμό, το image του 44χρονου θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Την ιδια στιγμή, η μοναδική και σχεδόν ιδιόρρυθμή προσέγγισή του στους αγώνες με τις αλλαγές θέσεων σε παίκτες και συστήματα τύπου 3-4-3, δύσκολα θα αποτελέσουν θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί κάποιος άλλος κόουτς να συνεχίσει να χτίζει. Παρότι φαντάζει ακραίο, αν ο Κλοπ δεν έχει άλλη πρόταση στα χέρια του και η Μπάγερν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πει το «ναι» στους Βαυαρούς που σίγουρα έχουν πράγματα να του προσφέρουν σε όλα τα επίπεδα. Αλλωστε, ποτέ δεν έχει πει ότι ‘δεν θα πάω στην Μπάγερν’…

Αλλη
Αν η κατάσταση στην Λίβερπουλ ήταν η ίδια με πριν το 2015 τότε θα λέγαμε σίγουρα ότι ο Κλοπ παίζει για τη θέση στο Anfield, όμως το extreme makeover του Ρότζερς δυνάμωσε τη θέση του, όπως και η νίκη επί της Σίτι αλλά και η πρόκριση στα ημιτελικά του FA Cup. Ο Βρετανός τεχνικός πάντως θα αρχίσει λογικά τη νέα σεζόν υπό πίεση με τον Γερμανό να είναι μέσα στη λίστα με τους αντικαταστάτες αν είναι ακόμα ελεύθερος.
Με αυτά που κάνει η Μπαρτσελόνα τους τελευταίους μήνες δύσκολα μπορεί κανείς να πει κάτι για τον Λουίς Ενρίκε, όμως επειδή όλα γίνονται στο ποδόσφαιρο και οι Καταλανοί είναι μία γκέλα μακριά από την απώλεια της 1η θέσης στην La Liga και δεν έχουν σίγουρο το CL, ποτέ δεν μπορείς πεις ποτέ. Κάποια ρεπορτάζ θέλουν τους υποψηφίους των εκλογών του καλοκαιριού να υπόσχονται την άφιξη του Κλοπ, ο οποίος ξέρει να παίζει άριστα την κόντρα και το παιχνίδι της άμεσης ανάκτησης της μπάλας που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από τους Μπλαουγκράνα.
Αν και είναι ιεροσυλία να πουμε για την Αρσεναλ και τον Βενγκέρ που μαζί πάνε τρένο στην Premier League, δεν θα ήταν λίγοι οι οπαδοί των Gunners που θα ήθελαν μία αλλαγή και να δουν στο Emirates αυτό το ταχυδυναμικό και επιθετικό ποδόσφαιρο πίεσης. Ο Αλσατός έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο και παρότι η θέση του δεν είναι τόσο σταθερή όσο τις προηγούμενες σεζόν, μπορεί όποτε θέλει να υπογράψει μόνος του ανανέωση.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: