Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ο Giannis τους πήρε απ' το χέρι!!

To sport-fm.gr αναλύει πώς κατάφεραν οι Μιλγουόκι Μπακς με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φτάσουν στην απρόσμενη επιτυχία της συμμετοχής στα πλέι οφ.

Ο Giannis τους πήρε απ' το χέρι!

Φυσικά γιατί δεν είναι εύκολο μία ομάδα που την προηγούμενη σεζόν βρέθηκε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας σε όλο το πρωτάθλημα, να κάνει τόσο γρήγορα το άλμα και να λάβει μέρος στα πλέι οφ. Και μάλιστα χωρίς να έχει ενισχυθεί ουσιαστικά. Πως τα κατάφεραν όμως τα «Ελάφια»;

Ο νέος σταρ του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο

inner

Δικό μας παιδί νιώθουμε στην Ελλάδα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως ανελίχθηκε τόσο γρήγορα από τα… αλώνια της Α2 στα σαλόνια του ΝΒΑ. Χωρίς καμία δόση υπερβολής όμως αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες που έφεραν την άνοδο των Μπακς.

Η βελτίωση και η ωρίμανση στο παιχνίδι του, καθώς περνούσαν οι αγώνες και οι μήνες ήταν εντυπωσιακή. Μάλιστα μετά το σοβαρό τραυματισμό του Τζαμπάρι Πάρκερ και τη φυγή με ανταλλαγή του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Μπράντον Νάιτ ανέλαβε περισσότερες πρωτοβουλίες και ηγετικό ρόλο. Έτσι, ύστερα από μία περίοδο ντεφορμαρίσματος της ομάδας πήρε από το… χέρι τους συμπαίκτες του και τους οδήγησε εκ του ασφαλούς προς τα πλέι οφ.

Από την αρχή της σεζόν αποφάσισε με την αρωγή της τεχνικής ηγεσίας να εστιάσει στις αρετές που είναι ήδη καλός και να τις τελειοποιήσει. Σημαντικότερο προσόν του Έλληνα άσου είναι το τεράστιο κορμί που διαθέτει σε συνδυασμό με την ικανότητά του στην ντρίμπλα, γεγονός που τον καθιστά απίστευτα επικίνδυνο στις διεισδύσεις και στον αιφνιδιασμό.

Έτσι, υπερδιπλασίασε τις προσπάθειές του κοντά στο καλάθι αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά το ποσοστό ευστοχίας του στη ρακέτα από 50,9% σε 56,2%. Επίσης ήταν πιο αποτελεσματικός και από μακρινή απόσταση εντός της γραμμής του τριπόντου, αλλά και στις ελεύθερες βολές. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοράρει φέτος 6 πόντους περίπου παραπάνω από πέρυσι κατά μέσο όρο, από 6,8 σε 12,7 ανά παιχνίδι.

Το σημείο που έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω ήταν η ευστοχία του στα τρίποντα. Είναι αλήθεια πως παρουσίασε πτώση, αλλά περιόρισε σημαντικά τις προσπάθειές του και έτσι δεν έκανε κακό στην ομάδα.

Ο προπονητής του, Τζέισον Κιντ επέμεινε να παίζει περισσότερο με την μπάλα στα χέρια, με αποτέλεσμα να γίνει πιο οργανωτικός, σε ρόλο... πόιντ φόργουορντ πολλές φορές. Ακόμα αφοσιώθηκε περισσότερο στα αμυντικά ριμπάουντ και έπαιξε πολύ καλύτερα στην άμυνα, επωμιζόμενος συχνά το ρόλο να περιορίσει τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων (από γκαρντ μέχρι… σέντερ).

Εν ολίγοις τα έκανε όλα ο Αντετοκούνμπο όντας πιο αποδοτικός από την περσινή πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, καθώς δείχνει να καταλαβαίνει πλέον καλύτερα το παιχνίδι. Και τα κατάφερε ο Giannis, παρότι ανέλαβε σαφώς μεγαλύτερες ευθύνες στους Μπακς και ανταπεξήλθε στις αυξημένες προσδοκίες από τον κόσμο και τον Τύπο που τον είδε από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Αμερική με θετικό μάτι.

Ο Τζέισον Κιντ

inner

Αρχικά αντιμετωπίστηκε με αρκετό σκεπτικισμό η πρόσληψη του Τζέισον Κιντ στην τεχνική ηγεσία το περασμένο καλοκαίρι. Βλέπετε η πρώτη χρονιά του στον πάγκο των Νετς δεν εντυπωσίασε κανένα, παρότι πήρε την πρόκριση για το δεύτερο γύρο των πλέι οφ. Γι’ αυτό και δεν είχε κανένα πρόβλημα η διοίκηση των Νεοϋορκέζων να λύσει με συνοπτικές διαδικασίες το συμβόλαιό του.

Όμως ο ίδιος κατάλαβε το λάθος του να αναλάβει μία ομάδα με τόσους βετεράνους, γι’ αυτό και κυνήγησε με πάθος να αναλάβει τους Μπακς και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Δούλεψε πάρα πολύ με τους νεαρούς παίκτες και ήταν καθοριστική η συμβολή του για τη βελτίωσή τους. Ο Αντετοκούνμπο, ο Μίντλετον, ο Νάιτ, ο Κάρτερ-Ουίλιαμς και ο Χένσον άκουσαν με προσοχή τον Κιντ, σε αντίθεση με τα «γερόντια» του Μπρούκλιν και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία πολύ καλή ομάδα.

Επίσης ο 42χρονος προπονητής χειρίστηκε επίσης εξαιρετικά τις πολύ δύσκολες στιγμές που ανέκυψαν στην ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το Νο2 του περσινού ντραφτ, ο Τζαμπάρι Πάρκερ ήρθε στο Μιλγουόκι με μεγάλες προσδοκίες να εξελιχθεί σύντομα στο καλύτερο επιθετικό όπλο στη φαρέτρα του Κιντ και άρχισε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του. Όμως ύστερα από 25 παιχνίδια ο 20χρονος φόργουορντ από το Ντιουκ υπέστη ρήξη χιαστών και δεν ξαναφόρεσε την πράσινη φανέλα.

Την ίδια χρονική περίοδο άρχισαν ξανά τα προβλήματα με το βασικό σέντερ της ομάδας Λάρι Σάντερς. Ο 26χρονος άσος δεν κατάφερε να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις της επαγγελματικής καριέρας στο ΝΒΑ, καθώς φάνηκε πως αγαπούσε περισσότερο τη… μαριχουάνα από το μπάσκετ. Μοιραία οι δύο πλευρές έλυσαν κοινή συναινέσει το συμβόλαιό τους τον Ιανουάριο και το κενό μεγάλωσε κάτω από το καλάθι.

Ακόμα η ανταλλαγή που έφερε τον Κάρτερ-Ουίλιαμς στο Μιλγουόκι και τον Νάιτ στο Φοίνιξ επηρέασε εμφανώς τους Μπακς με αποτέλεσμα να ηττηθούν στα 15 από τα 20 ματς που ακολούθησαν. Ο Κιντ δεν πανικοβλήθηκε όμως και κατάφερε να κρατήσει τους παίκτες του σε τροχιά πλέι οφ και να βρει τις κατάλληλες λύσεις.

Εμπιστεύθηκε αρκετά τους δύο έμπειρους Ευρωπαίους στο ρόστερ της ομάδας, τον Ερσάν Ιλιάσοβα και τον Ζάζα Πατσούλια και αυτοί βοήθησαν σημαντικά για να μη βουλιάξει το… καράβι δείχνοντας πως έχουν θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Επίσης αποφάσισε να προάγει τον Κρις Μίντλετον σε βάρος του Ο’ Τζέι Μάγιο και βρήκε στο πρόσωπό του τον καλό σουτέρ από τη γραμμή του τριπόντου που έψαχνε εναγωνίως.

Η ασφυκτική άμυνα

inner

Η δουλειά του προπονητή φάνηκε και από την τρομακτική βελτίωση της ομάδας στην άμυνα. Φέτος οι Μπακς επιτρέπουν στους αντιπάλους τους μόλις 99,3 πόντους ανά 100 κατοχές, επίδοση που τους τοποθετεί στη δεύτερη στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τους πρωτοπόρους στο ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Αντίθετα πέρυσι με τον Λάρι Ντρου στην τεχνική ηγεσία τα «Ελάφια» δέχονταν περίπου δέκα πόντους παραπάνω (108,9) με το ίδιο περίπου ρόστερ και ήταν προτελευταίοι στη σχετική λίστα.

Για να το πετύχει αυτό ο Κιντ έκανε κάτι που μοιάζει κάπως ανορθόδοξο. Χρησιμοποίησε μία πάρα πολύ ψηλή πεντάδα σε όλες τις θέσεις. Ο πιο κοντός μετά τα μισά της χρονιάς ήταν ο πόιντ γκαρντ Κάρτερ-Ουίλιαμς με ύψος 1,98μ. Έτσι, μπορούσαν να κάνουν διαρκώς αλλαγές στα μαρκαρίσματα χωρίς κόστος. Επίσης, τα μακριά χέρια και τα πλούσια αθλητικά προσόντα του Αντετοκούνμπο και των συμπαικτών του προκαλούσαν τον τρόμο στους αντίπαλους επιθετικούς με αποτέλεσμα πρώτοι στα κλεψίματα και 11οι στα κοψίματα σε όλη τη λίγκα και οι αντίπαλοί τους να σουτάρουν με μόνο 43,7% εντός πεδιάς.

Τα πλέι οφ

inner

Κάπως έτσι τα κατάφεραν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του να κερδίσει ένα εισιτήριο για τα πλέι οφ. Επόμενος αντίπαλος είναι οι Σικάγο Μπουλς. Οι σκληραγωγημένοι «Ταύροι» φαντάζουν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους νεαρούς Μπακς. Το βάθος στο ρόστερ τους είναι τέτοιο που παίκτες σαν τον Μίροτιτς και τον Γκίμπσον να έρχονται από τον πάγκο, αν και στις περισσότερες ομάδες θα ήταν βασικοί.

Έχουν δείξει όμως και δύο σημαντικές αδυναμίες φέτος οι Μπουλς. Είναι πολύ «εύθραυστοι», με πρώτους και καλύτερους τον Ρόουζ και τον Νοά που κανείς δεν γνωρίζει αυτήν τη στιγμή, πόσο έτοιμοι θα εμφανιστούν. Ακόμα έχουν την κακή συνήθεια να εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων με θεωρητικά βατούς αντιπάλους.

Αν αψηφήσουν και τους Μπακς στα δύο πρώτα ματς και γίνει το break στην έδρα, δεν αποκλείεται να τους δυσκολέψουν αρκετά. Αλλά ακόμα και αν χάσουν με 4-0 οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν θα είναι υπερπολύτιμες για το μέλλον. Το σίγουρο είναι πως τα επόμενα χρόνια δεν θα ανάγουμε σε επιτυχία τη συμμετοχή στα πλέι οφ, αλλά θα συζητάμε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: