Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σε ευθεία ρήξη με FIFA/UEFA ο Κοντονής!!

Καμία…έκπτωση στις παρεμβάσεις που η κυβέρνηση κρίνει αναγκαίες για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να κάνει ο Στ.Κοντονής.Προστίθεται στο νομοσχέδιο άρθρο που καταργεί το αυτοδιοίκητο.

Σε ευθεία ρήξη με FIFA/UEFA ο Κοντονής
Κανένα περιθώριο συμβιβασμού με FIFA και UEFA μετά τις διαφωνίες που εκφράζουν για το αθλητικό νομοσχέδιο δεν έχει ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός Αθλητισμού σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση εξουσιοδοτήθηκε από τον ελληνικό λαό για να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο και δεν θα επιτρέψει εξωτερικές παρεμβάσεις να την εμποδίσουν σε αυτό. Έτσι, ουσιαστικά, επιμένει στην ευθεία ρήξη με τις ανώτερες ποδοσφαιρικές αρχές, δίχως να υπολογίζει το κόστος, αφού υπογράμμισε πως «… αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη». Μάλιστα στο νομοσχέδιο προστέθηκε ένα άρθρο, το 16ο, που καταργεί το αυτοδιοίκητο που είχε θεσπιστεί από το νόμο Ορφανού!

«Κληθήκαμε απο τις πρώτες μέρες να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι μειωμένος κατά 12 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τη ΓΓΑ οικονομικά, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Στην προσπάθεια αυτή ακυρώσαμε το ταξίδι στο Σότσι για ένα διεθνές αθλητικό φόρουμ και θα πάω μόνο στην συνάντηση όλων των υπουργών αθλητισμού στα τέλη Μαΐου. Τα χρήματα που εξοικονομούμε θα διατεθούν στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων», ανέφερε αρχικά για τα οικονομικά προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού.

Όσο για το νομοσχέδιο και τις κρατικές «παρεμβάσεις» στον αθλητισμό, είπε: «Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και πρόεκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που μας έγιναν από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο (καταργείται το άρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15). Απο την πρώτη μέρα που αναλάβαμε κινητοποιηθήκαμε. Έγινε τεράστια προσπάθεια απο το νομικό συμβούλιο ώστε να δώσουμε με αυτό το νομοσχέδιο μια άμεση απάντηση σε ένα τσουνάμι βίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Τα κρούσματα βίας αφορούν κυρίως το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά έχουν επεκταθεί με παράλογο τρόπο και σε άλλα αθλήματα τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ, μέχρι και σε πρωταθλήματα παίδων. Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο βάζει ξανα σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς απο τον ελληνικό λαό και δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16 αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Απο τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της».

Συνεχίζοντας για το αυτοδιοίκηση και την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, ο υφυπουργός είπε: «Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Εν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν απο τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται απο το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή απο τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετα απο δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».

Πέρα από πολιτικό κόστος, ο υφυπουργός δηλώνει πως δεν υποκύπτει και σε απειλές για αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, έστω κι αν θεωρεί πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ πράξη. «Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πώς είναι η συνεργασία του με την ΕΠΟ, απάντησε: «Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δε σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες απο την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις».

Σχετικά με τον έλεγχο της Πολιτείας στα οικονομικά των ομοσπονδιών, ο κ. Κοντονής είπε: «Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Έχει ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για τις ομοσπονδίες και ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας».

Πάντως απορώντας ανέφερε πως «… είναι εποικοδομητικές οι παρατηρήσεις από την UEFA και κάποιες από αυτές ίσως συμπεριληφθούν στο νόμο» προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χειρίστηκε το θέμα με ευγένεια.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: