Γράφει ο Γρηγόρης Ποζιός
Η ένταση του κ. Κοντονή. Προφανώς ενοχλημένος από τα όσα περιείχε η επιστολή της UEFA και οι παρατηρήσεις – υποδείξεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου περί βίας. Οι διαφωνίες που φαίνεται να ενόχλησαν τον υφυπουργό είχαν να κάνουν κυρίως με την διάταξη για τους τακτικούς δικαστές στην ΕΠΟ.
Στην συγκεκριμένη ρύθμιση η UEFA αρχικά είχε συμφωνήσει στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό στη Νιόν αλλά σήμερα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο βαθμό που το εν λόγω άρθρο έχει απ’ ευθείας επιρροή στη σύνθεση των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ κάθε εκτέλεση αυτής της πρόβλεψης θα θεωρηθεί ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στις ποδοσφαιρικές υποθέσεις, κάτι που είναι ΜΗ αποδεκτό από FIFA και UEFA».
Η λογική λέει ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία παρασύρεται από την ΕΠΟ στο συγκεκριμένο κομμάτι καθώς το νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρει απ’ ευθείας παρέμβαση στους τακτικούς δικαστές αλλά τοποθετεί ένα νέο πλαίσιο που περιλαμβάνει τακτικούς εν ενεργεία δικαστές όπως υπάρχουν και στις άλλες ομοσπονδίες.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρθηκε και ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι σχέσεις του υπουργείου με την ΕΠΟ. Η ατάκα «θα πρέπει να μας πει η ΕΠΟ γιατί αντιδρά στο θέμα των τακτικών δικαστών και γιατί την ενοχλεί τόσο;» περιείχε αρκετούς υπαινιγμούς ζητώντας ξεκάθαρες και αιτιολογημένες απαντήσεις.
Ο υφυπουργός για ακόμη μια φορά έδειξε να «μη μασάει» από την απειλή της μη συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Βέβαια τόνισε την πίστη του πως δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα καθώς όπως είπε η UEFA και η FIFA «έχουν αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Η πίστη του αυτή προφανώς έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στις δικαστικές υποθέσεις.
Εξελίξεις που φαίνεται να είναι το χαρτί που θα παίξει γερά όταν θα συναντηθεί εκ νέου με την UEFA. Μάλιστα αυτό το έδειξε λέγοντας ότι «Έχουμε πλέον μια δεκαετή εμπειρία στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και ήδη υπάρχει πόρισμα για δύο εγκληματικές οργανώσεις!».
Τα ζητήματα που προκύπτουν από εδώ και πέρα είναι αν τελικά η κυβέρνηση θα πάει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο (κάτι που έχει δείξει με πολλούς τρόπους μέχρι στιγμής) και ποια θα είναι η αντίδραση της UEFA. Φυσικά το ντόμινο των εξελίξεων θα είναι τεράστιο αν και εφόσον η ρήξη με την UEFA γίνει οριστική.
Βέβαια ακόμα και αν αυτό δε συμβεί το άλλο ερώτημα που γεννάται είναι το αν η UEFA αντιδρά με τις όχι και τόσο σημαντικές παρεμβάσεις που θέλει να κάνει με το προς ψήφιση νόμο ο Σταύρος Κοντονής, τι θα γίνει όταν το καλοκαίρι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αγγίζει την καυτή πατάτα του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ;
Όσο πάντως κινούνται οι δικαστικές υποθέσεις για το «Koriopolis» του 2011 και την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» ο υπουργός έχει ένα δυνατό χαρτί πίεσης στη μάχη της καταπολέμησης της διαφθοράς στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου